AlbumsRecensies

Bambara – Love On My Mind (★★★): Hernieuwde filmische dreiging

Het New Yorkse postpunktrio Bambara is terug. De band bestaat uit bassist William Brookshire en de broertjes Blaze en Reid Bateh, al is het vooral die laatste die op deze nieuwste ep de aandacht opeist, getuige de opvallende coverfoto en de teksten, die veel persoonlijker lijken. ‘Persoonlijker’ betekent echter niet dat de rest aan het theatrale verloren is gegaan, integendeel.

De dreigende band met een gotisch westerngeluid bevond zich na Stray uit 2020 op een carrièrehoogtepunt, maar botste al vlug, net als de rest van de wereld, op corona. Een eerste experimentele ep uit de lockdownperiode werd geschrapt wegens niet sterk genoeg, waarna frontman Reid Bateh inspiratie haalde uit zijn nieuwe hobby: fotografie. De ep luistert dan ook weg als een serie snaphots genomen doorheen de coronaperiode.

Verbinding in corona-isolatie vond het trio verder in duetten, en Bambara nodigt op Love On My Mind voor het eerst enkele gastzangers uit, zoals Bria Salmena (Orville Peck, Frigs), die op hoogtepuntje “Little Wars” mag meezingen. De spaghettiwesterngitaren van de groep worden af en toe ook aangedikt met sax en trombone, een aangename verrijking van het kleurenpalet van de band. Ook keyboards maken hun opwachting.

Toffe evoluties, al betekent dat niet dat we dolenthousiast zijn over deze ep. De band had sfeer sowieso al in de vingers met haar filmische geluid, maar worstelt als vanouds wat met haar songwriting. Reid Bateh klinkt nog altijd even melodieus als Elias Bender Ronnenfelt van Iceage – helemaal niet dus – maar ‘zingt’ minder overtuigend. Vooral op “Point and Shoot” en in mindere mate “Slither In The Rain” steekt zijn prekerige spoken wordstijl ons wat tegen. Het voelt nog altijd geforceerd.

Love On My Mind is met zes liedjes en een speelduur van twintig minuten een aangenaam tussendoortje van een beloftevol bandje, maar wij horen nog te weinig échte liedjes om overdonderd te raken. Toch bewijst de groep ook hier weer potentieel te hebben. Ook, en het is maar een detail, jammer van de matige coverfoto wel. En dat van een frontman die zo geïnteresseerd is in fotografie.

Bandcamp / Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Bambara - Stray (★★★★): Oog in oog met de dood

Wanneer Joe Talbot, de frontman van het geweldige IDLES, zich uit als fan, weet je dat het goed zit. Op deze steun…
Nieuwe singles

Zes tips voor De Zwerver in het voorjaar van 2020

In de West-Vlaamse muzikale tempel De Zwerver (Leffinge), zullen ook in 2020 heel wat topacts neerstrijken. Wij kozen er zes uit die…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Bambara - "Heat Lightning"

Postpunk beleeft serieuze hoogdagen en ook Bambara surft mee op die intense golf. Het drietal belandde in ons lijstje met de 101…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.