AlbumsRecensies

Sevdaliza – Raving Dahlia (★★★): Het gevaar loert altijd om de hoek

Het is hartje zomer wanneer daar uit Rotterdam plots een uitstekende plaat de wereld in wordt gestuurd. De dan nog redelijk nobele onbekende Sevdaliza schopt het met Shabrang tot bovenaan in de eindejaarslijstjes, maar het jaar van de bevestiging viel helaas in het water. Het betekende klaarblijkelijk een zware klap voor de Iraans-Nederlandse zangeres, want ze sukkelde in een burn-out. Dat kwam weliswaar niet alleen door de lockdown, maar ook door de frustraties en druk die ze ervaarde als zangeres binnen de muziekwereld. De verwachtingen, de extra moeite die ze als vrouw moest opbrengen… Het werd allemaal te veel.

Gelukkig gaat het ondertussen wel weer beter met Sevdaliza, want ze vond de kracht en energie om al die frustraties om te zetten in muziek. Met Burning Dahlia brengt ze vandaag een uit zes nummers bestaande samenvatting van de afgelopen maanden, wat van haar een nog interessantere artieste maakt dan ze al was.

Met Raving Dahlia neemt Sevdaliza ons mee in een parallel universum, waarin licht en donker hand in hand gaan en persoonlijke groei centraal staat. Allemaal niet de makkelijkste onderwerpen dus, maar met haar intrigerende muzikaliteit maakt de Iraans-Nederlandse er wederom iets moois van. Openingstrack “System” vertelt zo bijvoorbeeld het verhaal van de zangeres die afscheid neemt van iemand waar ze wel een mooie tijd mee had, maar die nu haar geluk in de weg staat. Dat weet ze op muzikaal vlak te vertalen in een nummer dat begint met enkel een piano, maar telkens extra laagjes krijgt waardoor het geheel haast angstaanjagend openbloeit.

Die waas van mysterie wordt doorheen de rest van de ep doorgetrokken. Telkens zitten de tracks redelijk minimalistisch in elkaar, maar door de elektronische extra’s krijg je ook altijd het gevoel dat het gevaar om de hoek loert. “High Alone” blinkt daar nog het meest in uit, waardoor de single zich profileert als ultiem hoogtepunt van Raving Dahlia. Toch zoekt Sevdaliza binnen haar eigen genre ook de randjes op. Zo trekt ze op “Everything Is Everything” bijvoorbeeld de iets chillere popkaart, terwijl “Human Flow” het dan weer moet hebben van zijn vrolijke, haast euforische sfeer.

Sevdaliza is met andere woorden nog lang niet uitgezongen en voegt met Raving Dahlia een logisch vervolg toe aan haar discografie. Toch mocht het geheel misschien net wat uitdagender en vernieuwender zijn om ons helemaal over de streep te trekken, maar dat kan natuurlijk al eens voorvallen met een ep. De zangeres heeft er met deze kortspeler dus een fijn tussendoortje bij, al kijken wij toch vooral vol verwachting uit naar een nieuw album, want dan komen haar kwaliteiten nog meer tot hun recht.

Op 9 mei 2022 treedt Sevdaliza op in de Trix. Tickets zijn alvast te koop.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1961 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sevdaliza & Grimes - "Nothing Lasts Forever"

Het is altijd cool om te horen hoe artiesten de grenzen van hun creativiteit blijven opzoeken, en al zeker als er een…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep's van 2022

De ep wint dezer dagen steeds meer aan belang en dat ligt vooral aan het feit dat de samenleving vlugger wordt. Alles…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sevdaliza - "Woman Life Freedom"

De Iraans-Nederlandse zangeres Sevdaliza behoort tot de interessantste acts van de afgelopen jaren door haar weergaloze nummers. Haar album Shabrang stond in 2020…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.