AlbumsRecensies

Mom Jeans. – Sweet Tooth (★★★★): Opgroeien is moeilijk, fouten maken mag

Dankzij de poppunkrevival van de afgelopen maanden is het genre populairder dan het geweest is sinds de vroege jaren 2000. Naast de vele nieuwe namen binnen het genre zijn er ook bestaande bands uit het emo-genre die de switch naar poppunk maakten. Mom Jeans. is er zo eentje. Het zette zichzelf meteen op de kaart met zijn eerste en tot op heden bekendste album Best Buds uit 2016. Het tweede album Puppy Love ging verder in het vertrouwde emo-genre. Op de nieuwe plaat, Sweet Tooth, ruilt Mom Jeans. echter zijn vertrouwde sound grotendeels in voor de klassieke poppunk, zoals we die kennen van grote namen als blink-182 en Yellowcard aan het begin van deze eeuw.

Albumopener “Something Sweet” laat ons meteen proeven van wat ons de komende 37 minuten te wachten staat. Het is een simpel maar effectief poppunknummer, met een interessante mathrockgitaarlijn zoals we die kennen van bands als Hot Mulligan en American Football. Het nummer is misschien niet de meest krachtige of unieke opener, maar wel gewoon een leuk liedje. Als poppunkband loop je snel het gevaar nummers te maken die net te hard op elkaar lijken, maar doorheen het album weet Mom Jeans. ons toch enkele keren te verassen, en zorgt de band voor een goede afwisseling tussen de nummers.

“What’s Up” was de eerste single van Sweet Tooth, en het tweede nummer op het album. Zanger Eric Butler zingt over het feit dat hij zich niet goed en lui voelt, terwijl hij weet dat hij eigenlijk gelukkig zou moeten zijn. Een gevoel dat in deze tijden voor weinigen onbekend is. “What’s Up” zal het ongetwijfeld goed doen op concerten door zijn meezinggehalte. Daarnaast is het niet simpel om stil te blijven zitten bij het beluisteren van deze topsingle. Ook “White Trash Millionaire” gaat over het leven zoals het is, en de moeilijkheid om productief te zijn wanneer je ongelukkig bent.

De eerste aangename verrassing op Sweet Tooth komt in de vorm van gang-vocals, trompetten en een aangenaam hoog punkgehalte op “Hippo In The Water”. Het nummer duurt niet eens twee minuten, maar baant zich – de oorwurm die het is – een weg tot in het diepste dal van onze oren, waar het lang na het beluisteren van dit album lekker blijft zitten. Dit meezingbare liefdeslied is een absoluut hoogtepunt van dit album. Het plezier spat ervan af, en de swingende instrumenten krijgen een groot deel van de spotlight in dit nummer. De tekst is zo melig als maar kan, met passages als ‘Riding off into the sunsеt, singing songs that steal your heart. And it’s not the whiskey talking, it’s the way you smile at me, when you tell me that you think I’m pretty cool’, maar dat maakt het juist zo leuk.

Mom Jeans. weet echter ook hoe het de gevoelige snaar moet raken. Single “Graduating Life” is daar een bewijs van. Het nummer bespreekt thema’s als (te snel) opgroeien, contact verliezen en veranderingen in het leven. De videoclip toont dan ook afwisselend babyfilmpjes en video’s van optredens van de mannen van Mom Jeans.. “Tie Dye Acid Trip” is een melancholisch en traag nummer over een kapotgelopen relatie en het verbergen van emoties. Het daaropvolgende nummer, “Ten Minutes”, gaat gek genoeg over exact dezelfde thema’s. Butler beschrijft hoe hij wenend in zijn auto zit omdat hij iemand mist en zichzelf de schuld geeft voor het kwijtraken van die persoon. Het melancholische lijkt een thema op het laatste deel van dit album, want ook afsluiter “Teeth” gaat over een moeilijke relatie. Nu is het echter de partner van Butler die niet genoeg laat zien dat ze van hem houdt.

Tussen de triestige nummers op de B-kant van deze plaat, staat echter nog zo’n aangename verrassing. “Anime Theme Song” gaat, zoals vele andere nummers op het album, over liefde. Als er ooit een nummer is geweest dat gemaakt werd om door een fanatiek publiek meegeschreeuwd te worden, dan is het dit wel. Het refrein is onverwachts en speels, maar heel aanstekelijk. Het is snel, druk en over-the-top, maar dat stoort niet. Mom Jeans. is duidelijk wel zelfbewust aangezien de titelkeuze bij dit nummer.

Sweet Tooth is een interessante nieuwe stap voor de mannen van Mom Jeans.. Ze tonen aan dat we zeker niet bang moeten zijn om onze tanden in de zoete aspecten van het leven te zetten, en dat we ons niet moeten schamen voor de onvermijdelijke gaatjes die we daardoor zullen krijgen. Thema’s als liefhebben, verliezen en opgroeien worden meermaals behandeld doorheen het album. De opbouw van het album is sterk, enkel vonden we het spijtig dat de drie laatste nummers zo gelijkaardig zijn qua tekst en tempo, en toch zo dicht bij elkaar staan. Dat neemt echter niet weg dat dit een megaleuke plaat is, waar we maar niet genoeg van kunnen krijgen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Mom Jeans. @ Kavka Oudaan: Lesjes in soorten tranen

Net geen tien jaar bestaat Mom Jeans., maar het lijkt er wel al op dat de band in die tijd een vast…
2022FeaturesUitgelicht

De 20 mooiste albumhoezen van 2022

Het is bij albums nooit de bedoeling om ’the book by its cover te judgen’, maar dat is toch precies wat we…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single CLOUDSURFERS – “Sweet Tooth”

December; het wordt alsmaar kouder en kouder… Onze dikke truien, warme handschoenen en muts die ons warm houden, liggen elke ochtend klaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.