AlbumsFeatured albumsRecensies

K.ZIA – Genesis (★★★★): Geniet van het leven, geniet van jezelf

De Belgische muzikale talentenvijver lijkt tegenwoordig vruchtbaarder dan ooit. Bijna dagelijks komen er nieuwe visjes aan de oppervlakte, die met grote dromen de industrie bestormen. Een van die nieuwe visjes brengt vandaag haar debuutplaat uit, al is K.ZIA eigenlijk helemaal geen groentje in de business meer. Zo stond ze als kleuter al op het podium. Dat weliswaar niet als zangeres, maar wel samen met haar mama Marie Daulne, oftewel Zap Mama. Doe daar nog eens het feit bovenop dat Kezia’s papa paardenacrobaat was in het circus, en je kan je dus wel inbeelden dat de jonge zangeres weet wat het is om van podium naar podium te reizen.

Ondertussen verliet de Brusselse onze hoofdstad voor het muzikale Berlijn, waar ze dankzij debuut-ep Red een vliegende start van haar solocarrière ervaarde. Zo trok ze op tour met mooie namen als Sampa The Great en Kota The Friend, maar begon ze ook te werken aan haar eerste grote project. Met Genesis gaat er met andere woorden een nieuw hoofdstuk van start voor K.ZIA. Niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op persoonlijk vlak, want ze laat ons doorheen het album voor het eerst kennismaken met haar ruigere alter ego ZIA. Het is daardoor dat Genesis zo’n interessant geheel vormt. Op die manier krijgen we een soort afgemeten mix van hard en zacht te horen, warm en zwoel, fijn en sexy.

K.ZIA opent haar debuutplaat met het dromerige “Sanctuary”, een ode aan de liefde en het leven. Stilletjes aan geraak je verstrengeld in de wereld die de zangeres probeert te schapen, waarin je weet dat er altijd iemand is die je opvangt als je valt. Dat blijkt ook het doel van de Brusselse te zijn, zo blijkt uit “I Got Your Back” en diens prelude “IGYB”. ‘I just need you to know, whenever you’re ready to talk, I’m a phonecall away’, klinkt het in een stem die aanvoelt als een warme knuffel. ‘Warmte’ is misschien wel het ideale woord om het hele album te omschrijven, want als K.ZIA je hartje niet tekstueel omarmt, dan jaagt ZIA de temperatuur muzikaal wel de hoogte in.

‘This is a banger’, horen we bijvoorbeeld aan het begin van “Privilège”, en dat zinnetje wordt helemaal waargemaakt. Zwoele beats, een exotisch, zelfs sexy sfeertje, en hier en daar wat jazzy invloeden: het verschil tussen K.ZIA en ZIA is met andere woorden niet alleen hoorbaar aan de taal, maar ook aan de muziek. De temperatuur gaat dus de hoogte in, met als hoogtepunt de samenwerking tussen moeder en dochter op “Commando Fanm”. Waar Kezia ooit nog fungeerde als achtergrondzangeres bij Zap Mama, stapt zij nu naar de voorgrond en vult Marie haar dochter aan. Een indrukwekkend stukje muziek, dat je eigenlijk gehoord moet hebben.

De wisselwerking tussen ZIA en K.ZIA is dus bijzonder fijn om aan te horen, en misschien nog beter: het geheel loopt gigantisch vlot in elkaar over. Van dromerig naar zwoel, van zwoel naar sexy en van sexy terug naar dromerig. We mogen ons dus weliswaar in het midden van de winter bevinden, dankzij Genesis begint de zomer voorzichtig te kriebelen. Zo laat “Sans Toi” het zonnetje bijvoorbeeld al volop schijnen en draait “HOME” uit tot een feelgood song pur sang. De positieve vibes, good vibrations en de fijne sfeer zorgen ervoor dat K.ZIA van haar debuut een uiterst leuke plaat heeft gemaakt.

De Brusselse mag dan wel al bekender zijn in het buitenland dan dat ze bij ons is, met Genesis bewijst ze dat het hoog tijd wordt dat ook wij haar de aandacht geven die ze verdient. K.ZIA maakte de perfecte remedie tegen een winterdipje, want haar debuutplaat lijkt wel de tot audio omgetoverde zomer te zijn, die daarbovenop ook nog eens een positieve boodschap met zich meebrengt: het is oké om jezelf te zijn, dus omarm het leven zoals het komt en omarm vooral jezelf zoals je bent. Het leven is mooi, geniet van de liefde en geniet van jezelf. Genesis is daarom misschien niet alleen voor K.ZIA de start van iets nieuws, maar ook voor de luisteraar.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2112 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single K.ZIA - "Love Is"

Een jaar geleden bracht K.ZIA met haar debuutalbum Genesis een ode aan het leven en speelde ze afgelopen zomer op onder meer…
LiveRecensies

We Are Open (dag 2) @ Trix: En er werd gedanst

Nadat op de vrijdag van We Are Open met Jazz Brak, RONKER en Kleine Crack & Slagter al heel wat mooie namen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peter Gabriel - "Panopticom"

Twee maanden geleden maakte Peter Gabriel zijn comeback na een nagenoeg volledige stilte van acht jaar. Die comeback betekende niet alleen een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.