AlbumsRecensies

Steven De Bruyn & Jasper Hautekiet – Aanhou Geraas Maak (★★★★): Speelplezier voorop

Na het heerlijke The Eternal Perhaps album, het avontuur waarmee mondharmonicaspeler Steven De Bruyn op muzikaal vlak nieuwe en avontuurlijke wegen opzocht, is er een opvolger. Het nieuwe Aanhou Geraas Maak koppelt als vanouds vakmanschap aan speelplezier. En daar hebben we wel oren naar.

Dit instrumentale album is de weergave van twee muzikanten die een pracht van een muzikale dialoog aangaan. Live opgenomen in de Brusselse Jet Studios door Géraldine Capart toont het twee erg veelzijdige muzikanten (multi-instrumentalist Jasper Hautekiet en Steven De Bruyn) die heel spontaan en vrij hun muziek weten in te vullen. Het zou overigens ergens wel al te gemakzuchtig zijn om louter het filmische karakter van deze muziek sterk te beklemtonen, ook al is dat aspect op Aanhou Geraas Maak zeker aanwezig.

Veel meer dan dat horen we hoe met een basispalet aan instrumenten (mondharmonica, bas, percussie en sobere streepjes piano en electronica) een nieuwe wereld tevoorschijn komt. Niet geheel toevallig sluit dit album af met een compositie “Terra Incognita”. Kortom: dit album bevat sfeervolle muziek die zich niet zomaar laat beteugelen. Minstens zo intrigerend is de notie dat dit album voortspruit uit de onuitputtelijke behoefte tot ‘aanhou geraas maak’. Echt grote plannen waren er niet, evenmin bestonden er demo’s of schetsen. De Bruyne en Hautekiet trokken de Jet Studios in om er in relatief korte tijd met dit erg fijne, en soms aandoenlijk mooie Aanhou Geraas Maak album uit te komen.

Indrukwekkend is hoe deze muziek eigenlijk al snel de aandacht van de luisteraar opwekt, niet in het minst door een eigen sound signature die je ook op The Eternal Perhaps aantrof. Zo krijg je broeierige en sfeerrijke composities voorgeschoteld, zoals onder meer het op een baslijn swingende “Fever Dream”, het onaards mooie “Speechless” of de prima titeltrack. Soms duikt er een hint van dromerigheid of melancholie op, dan weer is het muzikale spel eerder opgebouwd vanuit ritmepatronen (zoals met de aanstekelijke, rootsy blues van opener “Hajime”). Telkens weer valt op hoe deze spontaan tot stand gekomen muziek de verbeelding en fantasie van de luisteraar prikkelt. Daarom: Aanhou Geraas Maak !

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Conrad - "The Marollian Man"

Als journalist bundelt Bart ‘Conrad’ Cornand al jaren de menselijke kantjes achter grootse muzikanten zoals rockgitarist Mark Knopfler, pianist Keith Jarret en…
AlbumsRecensies

Steven De Bruyn - The Eternal Perhaps (★★★): Wonderlijke mondmuziekjes

Mondharmonicaspeler Steven De Bruyn kennen we onder meer omwille van bijdragen bij het helaas ter ziele gegane El Fish en The Rhythm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.