AlbumsFeatured albumsRecensies

MØ – Motordrome (★★★): Het feestje draait niet altijd op volle toeren

Een aantal jaar geleden verscheen er een nieuwe vorm van elektropop, specifiek gelinkt aan het Scandinavische grondgebied. Daaruit vloeide een uiterst degelijke lichting aan artiesten voor, met onder andere Sigrid, AURORA en MØ als vaandeldragers. Zoals dat echter gaat met muziek, verkende elke band zijn eigen pad, met een indrukwekkende evolutie tot gevolg. Terwijl de ene de commerciële popkaart trok, pakte de andere het iets donkerder aan. Dat laatste is het geval voor de Deense MØ, voor wie het wel een tijdje heeft geduurd vooraleer ze haar sound vond. Zo heeft ze haar naambekendheid bijvoorbeeld vooral te danken aan de mannen van Major Lazer, aan wie ze haar stem verleende voor wereldhits als “Lean On” en “Cold Water”.

Die tijden lijken nu definitief voorbij voor Karen Marie Ørsted, zoals MØ echt heet. Nadat het al een aantal jaren stil was rond de Deense, kwam er eind vorig jaar een nieuwe stap in haar tocht richting het popsterrendom. De kroon op het werk komt er nu in de vorm van Motordrome, het langverwachte derde album van de zangeres. Een plaat waarin ze haar burn-out, angstaanvallen en mentale toestand verwerkte, maar waarin toch feest centraal staat.

Toch zitten er niet echt gigantische verrassingen verstopt in Motordrome. Wel is MØ er als artieste zeker en vast enkele stapjes op vooruit gegaan. Zo probeert ze je vandaag mee te sleuren richting een donkere club, waarin de beats lekker diep tot in je gehoorkanalen doordringen. Dat alles natuurlijk wel zonder haar eigen sound te verraden, meer bepaald die typische Scandipop, inclusief haar typerend stemgeluid. Op die manier loopt ze natuurlijk wel het risico dat sommige liedjes wat onopgemerkt voorbij gaan. Het album opent bijvoorbeeld met wat chaotische violen in “Kindness”, waarna de fijne beats het overnemen, maar er mist wat peper en zout. Het feestje komt met andere woorden voorzichtig op gang.

Gelukkig knalt “Live To Survive” even later door de speakers, waardoor je de bassen – zoals het hoort in een club – tot in het puntje van je kleinste teen voelt trillen. We zouden zelfs durven zeggen dat het een beetje vreemd is dat deze single geen grotere hit is geworden, want het toont weer de MØ van vroeger. Die horen we doorheen Motordrome nog een paar keer terug. Zo zit er ook heel wat hitgehalte in “New Moon” en blijft ook “Cool to Cry” nog een tijdje in je hoofd plakken. Stuk voor stuk fijne popliedjes, maar er zit nog veel meer achter. Zo heeft de zangeres het in dat laatstgenoemde nummer bijvoorbeeld over het feit dat ze bang was om toe te geven aan haar verdriet.

MØ raakt af en toe dus wel de gevoelige snaar, al lukt het haar doorheen haar derde album zelden om zowel tekstueel als muzikaal te overtuigen. Zo draait “Wheelspin” bijvoorbeeld net iets te traag om te blijven boeien en is ook “Hip Bones” zo’n nummer dat je schijnbaar al een paar keer hebt gehoord. Het tempo ligt met regelmaat gewoon iets te traag, waardoor we het moeilijk hebben om onze aandacht erbij te houden. Als je album slechts tien nummers bevat en het geheel net boven het halfuur afklokt, mag het toch net dat tikkeltje meer zijn.

Met “Goosebumps” slaagt MØ er dan toch een keer in om ons in te pakken met een trager nummer. Dankzij het herkenbare en krachtige stemgeluid van de Deense, begeleid door enkel een piano en wat licht bombastische elektronica, tovert ze effectief kippenvel op onze armen. Een onverwachts hoogtepunt in een popplaat.

Op Motordrome doet MØ met andere woorden wat er van haar werd verwacht, al durft ze ook wel eens teleurstellen. De keren dat ze dat niet doet, draait het feestje wel meteen op volle toeren. Pompende beats, trillende bassen en een herkenbare stem zijn de drie basisingrediënten waarmee de Deense al eens eerder een hit scoorde. Die zijn met regelmaat aanwezig, maar helaas niet altijd alle drie tezamen. De boog kan dus niet altijd gespannen staan, waardoor de derde langspeler van MØ wat in de middenmoot blijft hangen. Een fijne popplaat, maar geen album dat gigantische potten zal breken.

Op 24 mei 2022 staat MØ als alles goed gaat in de Orangerie van de Botanique.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1968 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MØ - "True Romance"

Nu touren terug tot de mogelijkheden behoren, laten heel wat artiesten er geen gras meer over groeien. Albums verschijnen bij de vleet…
InstagramLiveRecensies

MØ @ Botanique (Orangerie): Plankgas door een popuniversum

De Deense popfee MØ scoorde al enkele wereldhits, maar toch lijkt de interesse rond haar muziek wat afgezwakt. Terwijl ze tijdens haar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles MØ - "Brad Pitt" & "Goosebumps"

Deense popzangeres MØ zit al vijftien jaar in het vak en dat hoor je. Hoewel niet al haar nummers het succes van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.