InstagramLiveRecensies

MØ @ Botanique (Orangerie): Plankgas door een popuniversum

© CPU – Leni Sonck

De Deense popfee MØ scoorde al enkele wereldhits, maar toch lijkt de interesse rond haar muziek wat afgezwakt. Terwijl ze tijdens haar vorige passage nog in de AB Ballroom stond, kreeg ze de verkleinde Orangerie gisteren met moeite vol. Haar derde album Motordrome was nochtans een fijn popalbum, al is het klaarblijkelijk onder de radar van velen gebleven. Het was dus afwachten of de nummers live voor meer euforie konden zorgen, want haar livereputatie staat na al die jaren ervaring als een huis. Tijdens de laatste show van haar Europese tour had ze gelukkig nog genoeg energie om ons meer dan een uur te entertainen en zo ontwikkelden we een nieuwe liefde voor haar jongste project.

© CPU – Leni Sonck

De Londense zangeres LAUREL heeft al een tijdje niet meer in België gespeeld en maakte van haar dag in de hoofdstad gebruik om nieuwe kleren te shoppen, die ze in een kleine haul op het podium presenteerde. Naast een nieuwe outfit, had ze ook wat nieuwe nummers mee en bracht ze ook werk van haar debuutalbum DOGVIOLET en haar ep’s Petrol Bloom en LIMBO CHERRY. Tijdens het eerste nummer “Best I Ever Had” verstopte ze zich nog achter een backingtrack, die geleidelijk aan doorheen de set minder overheersend werd maar haar nog steeds hielp om overeind te blijven. Ze moest het namelijk in haar eentje doen en begeleidde zichzelf voor sommige nummers op de gitaar, wat de muzikaliteit van de anders droge set wat bevorderde. Slotnummer “Scream Drive Faster” bleef het meest hangen, al hadden we niet het voldane gevoel waarop we hadden gehoopt.

© CPU – Leni Sonck

De productie van haar huidige tour is een pak soberder dan we van MØ eigenlijk gewend zijn en zo pakte ze haar opening ook wat minder bombastisch aan. Samen met haar driekoppige band wandelde ze tijdens “Youth is Lost” het podium op en zocht ze al snel de nabijheid van haar fans op. De intiemere sfeer van de Orangerie zorgde er namelijk voor dat de afstand tussen MØ en het publiek miniem was. Daar maakte de zangeres veel gebruik van en ze zocht de connectie met het publiek actief op. Ze moest dan ook weinig moeite doen om iedereen mee te krijgen en zo sprong iedereen al bij het derde nummer “Nostalgia” enthousiast mee op de melancholische popparel.

De grootste zangeres zullen we MØ nooit kunnen noemen, daarvoor zingt ze niet altijd perfect genoeg en maakt ze iets te veel gebruik van een backingtrack die haar stem wat voller laat klinken. De beste voorbeelden daarvan zijn haar hits “Lean On” of het bijzonder aanstekelijke “New Moon”, waarbij de refreinen bijna volledig van het bandje komen omdat ze zich net iets te veel smijt. Verder werd het refrein van “Cool to Cry” dan weer te veel gemompeld, iets wat ze vaker durft te doen en ervoor zorgt dat de tekst niet altijd even verstaanbaar is. “Run Away” vormt in vergelijking met dat nummer een groot contrast omdat ze op het rustige nummer haar stem wat meer ruimte geeft.

© CPU – Leni Sonck

Haar derde album Motordrome kreeg niet meteen de hoofdrol. Zo blikte MØ in “Pilgrim” terug naar haar eerste show in de Botanique tien jaar geleden, bleek “Blur” nog steeds een van haar beste livenummers door het zinnenprikkelende, melodische refrein en kregen we in de bis zowel “Don’t Leave” in een intiemere versie als “Final Song” – hoe kan het ook anders – als de obligatoire afsluiter. De fijnste throwback naar ouder werk was echter “Nights With You”, dat ze opdroeg aan de LGBTQ+-community en net na de Brusselse pride een mooie boodschap van ontembare liefde verspreidde. Voor haar trouwe fans was er dus heel veel om over te juichen, vooral omdat geen enkel nummer aan jeugdig enthousiasme heeft moeten inboeten.

De show raasde al snel voorbij als een brommer op een verlaten snelweg, maar het waren vooral ook de nieuwe nummers die voor een verrassing zorgden. “Punches” kwam wat twijfelachtig uit de startblokken, maar eindigde daarom des te explosiever met een leuke drumpartij en een geestig riffje. Na de minder opvallende “Turn My Heart to Stone” en “Wheelspin”, waren het de leadsingles van Motordrome die voor een feestje zorgden. “Kindness” is in de studioversie best repetitief, maar dat werd met gemak doorbroken. “Live to Survive” werd dan weer een echte anthem voor iedereen met een gebroken hart en eindigde met een crowdsurfende zangeres. In de bis kregen we haar eigen favorietje “Brad Pitt”, dat in zijn meer rockgeïnspireerde liveversie veel beter binnenkwam.

© CPU – Leni Sonck

Nadat ze jarenlang de podia beklom met grootse producties, moet MØ het tegenwoordig met een intiemere setting doen en dat lijkt haar weinig te deren. Het zorgde er gisteren zelfs voor dat ze nog gepassioneerder op het podium stond en een band schepte met haar fans. Vocaal mag ze dan niet tippen aan andere popsterren, maar haar overgave op podium doen weinig mensen haar na. Of ze het commerciële hoogtepunt van haar carrière al achter de rug heeft? Daar zijn we redelijk zeker van, maar we zijn even zeker dat MØ nog lang niet afgeschreven mag worden als popartiest. De Deense blijft plankgas geven en blies Motordrome met haar show een nieuw leven in.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Youth Is Lost
Cool to Cry
Nostalgia
Pilgrim
Nights With You
True Romance
Turn My Heart to Stone
Blur
Lean On
Run Away
Punches
Wheelspin
New Moon
Kindness
Live to Survive

Don’t Leave
Brad Pitt
Final Song

1857 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…
LiveRecensies

Jersey @ Botanique (Le Musée): Dansende lampen

Rap, rapper, rapst! Wie een kaartje voor het concert van Jersey in de Botanique wilde bemachtigen moest er heel snel bij zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.