Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joe Satriani – “Sahara”

© Eduardo Peña Dolhun

Wie we daar hebben: Joe Satriani! De beminnelijke gitaargod, die werkelijk geen enkele vorm van introductie behoeft, kon ons twee jaar geleden niet helemaal overtuigen met Shapeshifting. Al leek dat vooral ons probleem. De lezers van Vintage Guitar Magazine, bijvoorbeeld, verkozen het tot album van het jaar 2020. Maar goed, whatever, zoals we dan zeggen. Ondertussen heeft Satriani niet stilgezeten. Met dezelfde bende (Bryan Beller op bas, Kenny Aronoff op drums en Eric Caudieux op keyboards) heeft hij een nieuw album gemaakt: The Elephants of Mars. Wordt dit de Satch grand cru waar we al een aantal jaren op zitten te wachten?

Te horen aan “Sahara”, het openingsnummer van het nieuwe album en meteen ook de eerste single, kunnen we daar noch ja, noch nee op antwoorden. “Sahara” trapt af met wat abstracte, mysterieuze klanken, de groep valt samen in met de duidelijk Midden-Oosters geïnspireerde riff en de trein is vertrokken. We zeggen ’trein’, want het riffje is repetitief, bezwerend, als de draaiende wielen van een stoomlocomotief. De ongelooflijk rechtdoor, simpele beat van Aronoff geeft helemaal het gevoel dat de muziek, jawel, op rails ligt. Verder willen we ook de grommende bas van Beller aanstippen als pluspunt.

Net voor halverwege stopt de trein dan toch voor een pauze. Satriani speelt heel clean een motiefje, zonder bas en drum, maar met Midden-Oosterse percussie en een oed op de achtergrond. Daarna trekt de locomotief zich weer op gang met wat tremelo-actie en andere typische Satriani-kunstjes. Dit alles levert een heel degelijk nummer op. Maar de echte magie van duizend-en-een-nacht ontbreekt.

Tot slot: “Sahara” gaat niet over de woestijn in kwestie. Maar wel over een man die zich in een spirituele crisis bevindt en, symbolisch dan, door een woestijn dwaalt. Dit doet ons verdacht veel denken aan het stuurloze van Shapeshifting. Hopelijk is dit nummer dan de afrekening met een vorige periode en kunnen we vol blijde verwachting uitkijken naar het nieuwe album.

The Elephants of Mars verschijnt op 8 april 2022.

Facebook / Instragram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single High Fade - “The Jam”

Oh, wat zijn we fan van High Fade. Harry Valentino (gitaar/zang), Oliver Sentance (bas) en Calvin Davidson (drums/zang) hebben elk een kop…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Rob Grant - “Setting Sail On A Distant Horizon”

Het concept ‘nepo babies’ is ons allen intussen bekend om het nageslacht van invloedrijke ouders in de muziek-, film- of zakenwereld aan…
AlbumsRecensies

Kirk Hammett – Portals (★★): Alleen voor de diehards

‘Kirk Hammett brengt solodebuut uit op Record Store Day.’ Toen we die aankondiging lazen, voelden we een opstoot van kinderlijke vreugde. Nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.