Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Beach House – Once Twice Melody (deel 3)

© David Belisle

Binnen exact een maand krijgen we eindelijk nog eens een nieuw album van Beach House voorgeschoteld in de vorm van Once Twice Melody. Veel geheimen zal die plaat echter niet meer hebben, want tegen dan hebben we dertien van de achttien nummers al gehoord. Dat komt door de ietwat aparte manier van singles releasen die het duo toepast, want het brengt namelijk elke maand een ep’tje uit. Zo bevatte deel één in november al vier voorsmaakjes en telde deel twee in december er evenveel. Vandaag krijgen we met het derde deel zowaar vijf singles op ons bord, meer bepaald “Sunset”, “Only You Know”, “Another Go Around”, “Masquerade” en “Illusion of Forever”.

Once Twice Melody belooft in elk geval een lang plaatje te worden, want zowat elk nummer klokt af rond de vier minuten of meer. Een echt probleem is dat gelukkig niet, want Beach House toont zich vandaag wederom heer en meester in het meeslepen van de luisteraar. ‘ep’-opener “Sunset” doet zijn naam zo bijvoorbeeld al alle eer aan, want met een akoestisch gitaartje en de stem van frontvrouw Victoria Legrand gaat de zon langzaamaan onder, terwijl de eerste sterretjes voorzichtig komen piepen doorheen de rood met paarse wolken doorlopen hemel. De strijkers op de achtergrond zorgen zowaar voor een nog dromerige sfeer, waardoor je helemaal klaar bent voor een volgend nummer.

Dat komt er in de vorm van het iets meer uptempo “Only You Know”. Zonder zijn identiteit te verraden pakt Beach House het hier wat grootser aan, door gebruik te maken van wat doordringendere drums en een herhalende stemsample. Dat laatste zorgt op zijn beurt dan weer voor een psychedelische toets in het verhaal. Geleidelijk aan breekt de track daarbovenop nog wat intenser open door heel wat begeleidende elektronica en gitaren, waardoor de Amerikanen je helemaal meesleuren in de wereld van Once Twice Melody. “Only You Know” groeit op die manier misschien zelfs uit tot de sterkhouder van deel drie.

“Another Go Around” lijkt dan weer het mysterieuze broertje te worden in dit deel. Met een donkere gitaarlijn en de stem van de frontvrouw die de hoofdrol spelen, komt er in de verte toch licht aan het einde van de tunnel. Beach House profiteert hier echt van het ‘less is more’-principe, want zonder dat er echt veel aan te pas komt, valt er toch wel wat te beleven in dit nummer. De single blinkt met andere woorden uit in eenvoud, en weet op die manier je aandacht te houden. Toch missen we hier een spanningsboog, want het lijkt uiteindelijk een beetje alsof we vier minuten wachten op niks. Een fijne opbouw dus, maar dan moet het ook iets opbrengen.

Gelukkig is dat wel het geval bij “Masquerade”, dat meteen lekker psychedelisch uit de startblokken komt. De licht opzwepende drums en de elektronische toevoegingen die zomaar uit een of ander r&b-album konden komen zetten de toon, terwijl Legrand er met haar stem een dromerige doch zwoele toets aan geeft. Geleidelijk aan loopt zowat alles wat het nummer te bieden heeft in elkaar over, waardoor we Beach House op een totaal nieuwe manier te horen krijgen. Meer zelfs, we zijn onder de indruk van wat de Amerikanen hier op de plank leggen. Het nummer mag dan wel richting de vijf minuten neigen, we vervelen ons geen seconde.

Afsluiter “Illusion of Forever” vliegt dan weer voorbij zonder dat er echt iets gebeurt. Beach House blinkt weliswaar weer uit in het creëren van een dromerige sfeer, maar de single lijkt iets te veel op alles wat we al van de band te horen kregen. Dat lijkt uiteindelijk ook de tendens te zullen worden van de nieuwe plaat in zijn geheel. Lekker wegdromen bij een zonsondergang, maar dat duurt hoogstwaarschijnlijk veel te lang – alle uitgebrachte delen samen klokken nu al af boven het uur en er komen nog vijf singles bij. Enkele interessante nummers dus, maar ook veel van hetzelfde. Fijn voor de fans, iets minder voor de liefhebbers van spanning.

Once Twice Melody verschijnt op 18 februari 2022 in zijn geheel. Op 28 mei staat Beach House in De Roma te Antwerpen en twee dagen later, op 30 mei, zie je ze in de Ancienne Belgique.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2113 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Beach House - Become (★★★½): Dromerig extraatje

Na lang wachten werd het geduld van menig Beach House-fan vorig jaar dan eindelijk beloond. De band van Victoria Legrand en Alex…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Robin Kester - Honeycomb Shades (★★★★): Zweven tussen extase en melancholie

Dik twee jaar geleden bracht Robin Kester met This Is Not A Democracy haar eerste mini-album uit. Waar het in eerste instantie…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.