AlbumsFeatured albumsRecensies

Wiegedood – There’s Always Blood At The End Of The Road (★★★★): Ongeremde, genuanceerde chaos

Sinds het begin van De Doden Hebben Het Goed-trilogie in 2015 wisten we al dat Wiegedood niet zomaar een blackmetalband was. Levy Seynaeve, Wim Coppers en Gilles Demolder hebben al heel wat sterren op hun palmares. Zo hebben ze ook allemaal wel een hand in de band Oathbreaker en zanger/gitarist Levy was tot voor kort ook deel van Amenra. Dit zijn maar enkele van de muzikale formaties waarbij ze betrokken zijn. De gecombineerde kracht van drie topmuzikanten in de Belgische metalscene zorgt dan ook voor een krachtige wervelwind.

Met De Doden Hebben Het Goed-trilogie heeft de band zijn unieke sound ontwikkeld. Nu verfijnen ze waar nodig en gieten ze er nog een nieuwe lading chaos bovenop. Alle elementen die wij zijn komen te verwachten van deze band zijn aanwezig. Luide gitaren, strakke riffs, extreme tempo’s, blast beats en de wonderlijk mooie Mongoolse boventoonzang. Maar daar stopt het niet bij. De mannen gaan nog een stapje verder met hun sound en introduceren meer samples en zelfs hier en daar wat synths.

Het album focust zich inhoudelijk op de vuilste en meest vieze delen van de samenleving. Ook met dit deel van hun muziek distantiëren ze zich van stereotypen binnen het genre. Dit wordt al meteen duidelijk gemaakt met opener “FN SCAR 16”, die niet zomaar zijn naam deelt met een van de meest gebruikte semiautomatische wapens, geproduceerd in het Belgisch dorp Herstal. Gebruikt om dood en verdelg te brengen over de ganse wereld. Dit nummer is een stormram van een opener. Vanaf de eerste seconde overspoelt hun chaotische muziek je met helse samples en de vettigste, brutaalste riffs. De videoclip is er ook een om u tegen te zeggen, zeker niet voor gevoelige kijkers.

Deze toon wordt doorheen het album aangehouden. Het volgende nummer, “And In Old Salamano’s Room The Dog Whimpered Softly”, doet met zijn titel nochtans anders verwachten, maar niets is minder waar. Pas na twee minuten geven ze ons even respijt om vervolgens met een jammerende klaagzang te eindigen. Wat een pijn heeft die man doorstaan. Wie denkt dat de pijn nu al op zijn hoogste punt staat, slaat de bal volledig mis. Volgende nummers “Noblesse Oblige Richesse Oblige” en “Until It Is Not” razen volledig door en eindigen beide met oorverdovende, verwrongen basnoten. Na deze twee klappers komt het langste en meest typische Wiegedood-nummer van het album: “Now Will Always Be”. Van intro tot outro neemt dit meesterwerk je mee door wat deze band is. Unieke, oorverdovende, ongeremde chaos, die er toch in slaagt pakkend en verteerbaar te zijn.

Het meest experimentele nummer op de plaat, “Wade”, geeft je de illusie dat je even rust krijgt, al is het een ongemakkelijke rust. Dit volledig akoestische nummer heeft een zeer lugubere sfeer, maar op het einde wordt het pas echt angstaanjagend, dankzij het gebruik van extreem chaotische samples. Het album bouwt steeds verder met deze elementen. Ondanks dat het genre snel in herhaling valt, blijft elk nummer nieuwe en verfrissende ingedriënten toevoegen: tempowissels, verschillende zangtechnieken, strakke riffs en melodische delen. Afsluiter “Carousel” neemt alle bouwstenen die dit album zo geweldig maken nog eens samen en gooit ze nog eens bruut in je gezicht.

Dat Levy brak met Amenra om meer tijd te hebben voor andere projecten, werpt hier meteen al zijn vruchten af. There’s Always Blood At The End Of The Road is oncomfortabeler, sneller, harder, onvergeeflijker en unieker dan hun vorige werken. Met een release op 14 januari leggen ze de lat extreem hoog voor komende blackmetalreleases dit jaar. Ze zijn topkandidaat voor beste blackmetalalbum van het jaar.

Tot slot een quote van zanger en gitarist Levy Seynaeve over het album: ‘Voor mij voelt het als een soundtrack voor een film die nog gemaakt moet worden. Een film over de smerigste en meest walgelijke delen van de menselijke natuur en samenleving en de strijd die we in onszelf voeren om het feit te overwinnen dat we allemaal van hetzelfde vuil zijn gemaakt.’

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 3): Traditionele duivelverering

Tradities zijn er om in ere te houden. Sinds 2010 is de eerste zondag van het stadsfestival gereserveerd voor het hardere genre….
FeaturesFestivalnieuws

Voorbeschouwing Graspop Metal Meeting 2022: Van oude krakers naar jonge smakers

Na Core en Unwind Festival maakt België zich klaar voor een fantastische festivalzomer. Voor het stevigere werk zakken we deze week voor…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 3): En we leefden nog lang en gelukkig...

De tijd vliegt als je plezier hebt en zo was het opeens al de laatste dag van Best Kept Secret 2022. Zowel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.