LiveRecensies

Oracle Sisters @ Botanique (Witloof Bar): Wegdromen naar betere oorden

Foto: Celia Marie

Er hangt een bitterzoete wolk boven zowat elke concertzaal, want binnen ettelijke uren zal blijken of de sector al dan niet weer voor een tijdje de deuren moet sluiten. Ook in hartje Brussel merken we dat de euforie van enkele weken geleden plaats heeft gemaakt voor onzekerheid. De in Parijs gevormde band Oracle Sisters zou zomaar eens de laatste kunnen geweest zijn die dit jaar in de Witloof Bar stond. Want hoewel de regering daarover zal beslissen, valt ook op hoe de zalen steeds leger zijn en dat terwijl er een stuk meer tickets verkocht zijn. Is dit het resultaat van angst of dubbele boekingen, van ziekte of quarantaine? We moeten helaas de antwoorden schuldig blijven, maar wat we wel weten is hoe het er in de kelder van de Botanique aan toe ging.

Oracle Sisters is de band van jeugdvrienden Lewis Lazar en Christopher Willatt, respectievelijk afkomstig uit Denemarken en Noord-Ierland. In Parijs kreeg hun muzikaal project vorm en vonden ze in de Finse Julia Johansen een uitstekende toevoeging voor de band. Met heel wat kilometers op de teller, keren de muzikanten nu terug naar waar het zaadje jaren geleden geplant werd. In de intieme, duistere setting van de Witloof Bar komt de muziek die wordt beschreven als ‘music to make love to’ helemaal tot zijn recht. We moeten echter wel even geduld uitoefenen voor we van dat moois kunnen genieten, want wanneer de deuren eigenlijk zouden moeten opengaan, wordt er nog volop gesoundcheckt. De band begint dan ook met enige vertraging aan zijn set, maar eenmaal de zaal gevuld wordt met warme klanken, zijn we dat alweer vergeten.

Ondanks dat de band muzikaal behoorlijk nostalgisch klinkt, zijn de muzikanten wel mee met hun tijd. Tijdens het eerste nummer wordt er nog volop aan de socials gewerkt en kunnen fans van thuis even meekijken via een Instagram Live-sessie. Het begint rustig met een drumpatroon dat al gauw bijgestaan wordt door mooie gitaarlijntjes en zo ontstaat een aangenaam, warm en kleurrijk landschap. Tijdens “The Dandelion” krijgen we hier en daar wat zuiderse vibes, wat ervoor zorgt dat het publiek zich al snel aan de eerste voorzichtige dansmoves van de avond waagt. De heupjes worden wat losser, terwijl de band ons enkele decennia terug in de tijd lijkt te katapulteren.

De muziek van Oracle Sisters zou zomaar de soundtrack kunnen zijn van een roadtrip die vastgelegd is met een analoge camera, maar voor de gelegenheid stellen we ons tevreden met een concertzaal. We krijgen zelfs wat nieuwe muziek te horen en die kan op heel wat enthousiasme bij het publiek rekenen. Zo is “Hail Mary” een stuk krachtiger dan het merendeel van de liedjes en ook vocaal klinkt het geheel bijzonder aangenaam, zonder ook maar een moment te gepolijst te worden. De song heeft iets catchy en dat hebben de aanwezigen ook begrepen want er wordt instemmend geknikt en van links naar rechts gewiegd.

Op sommige momenten dreigt het iets te veel van hetzelfde te worden, maar dat is eigenlijk alleen een probleem als je niet vanaf het begin mee bent, want eenmaal de trein vertrokken is, blijkt het heel moeilijk om nog aan boord te geraken. Zo wordt tijdens “The Vibes” heel duidelijk dat de hoofdrol vervuld wordt door gitaren en de rest eigenlijk vooral een tapijtje vormt om die zo goed mogelijk te doen klinken. Eenvoudig, zou je denken, maar we zien hoe alle muzikanten alles geven zonder ook maar een keer op een ongepast moment in de spotlights te treden. Voor “High Moon” ruilt Julia Johansen haar drumstel in voor een microfoon, wat het laidback nummer meteen in een dromerige sfeer hult.

Noodgedwongen moest de rest van de tour uitgesteld worden en daardoor is de show in de Botanique meteen de laatste show van dit jaar voor de band. We maken meteen de bedenking dat dat waarschijnlijk ook geldt voor zowat iedereen die in de zaal staat, het in namelijk al november en er hangt een donkere wolk boven ons hoofd. Gelukkig brengt Oracle Sisters ons nog even naar een underground jazzclub of een bescheiden hipsterfeestje waar koste wat het kost gedanst moet worden. Om dat statement kracht bij te zetten, springt een van de bandleden het publiek in en even later wordt er wild bewogen op catchy liedjes met een nostalgisch randje.

“I Don’t Wanna Move” wordt voor de gelegenheid in duetvorm gebracht en klinkt daardoor als de kers op een zeer geslaagde taart. De warme klanken worden onderstreept wanneer het publiek spontaan begint mee te klappen terwijl er zachtjes jazz-invloeden doorschemeren. “Always” doet ons vervolgens zachtjes wegdromen naar betere oorden onder begeleiding van dromerige gitaarklanken, waarna het “Spotlight” is die de avond tot een einde brengt. ‘If you want to make out with someone, this is the time to do it’, aldus de muzikanten die de song omschrijven als sexy en traag.

In de Brusselse Botanique bewees Oracle Sisters een sterke band te zijn die vooral een grote hoeveelheid nostalgie met zich meebrengt en teert op heel wat levenservaringen. Als dit het laatste is wat we zagen dit jaar, dan kunnen we alvast met een goed gevoel de donkere tijden tegemoet gaan.

Setlist:

Honey Moon
The Dandelion
Honest Man
Who Knows
The Vibes
High Moon
Kays + Jazz
Hail Mary
Asc. Scorpio
Right Beside Her
Most of All

I Don’t Wanna Move
Always
Spotlight

Related posts
InstagramLiveRecensies

Tigers Jaw @ Botanique (Orangerie): Dynamiek en stabiliteit hand in hand

Tigers Jaw sprong in 2005 een tikje laat mee op de emorocktrein, maar zorgt er sindsdien wel voor dat de liefhebbers van…
InstagramLiveRecensies

Rolling Blackouts Coastal Fever @ Botanique (Orangerie): Onbezorgd gitaarplezier

De voorbije weken werden we om de oren geslagen met festivalprikkels en dat zal er de komende weken niet minder op worden….
InstagramLiveRecensies

Lous and The Yakuza @ Botanique (Orangerie): Indrukwekkende thuismatch

In het najaar van 2020 bracht Lous and The Yakuza met Gore een eerste album uit. Dat volgde op een bijzonder warm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.