Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Tom Morello – “Human”, “Hard Times” & “Raising Hell”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het is ondertussen om en bij de twee jaar geleden sinds Rage Against The Machine de muziekwereld op zijn grondvesten deed daveren met zijn comeback. Die reünie is door de coronacrisis tot op vandaag weliswaar nog steeds geen werkelijkheid geworden, dus kan Tom Morello op z’n eentje muziek blijven maken. Dat hij zich tot een van ’s werelds beste gitaristen mag rekenen, durven we niet in twijfel trekken. Dat hij daarom ook solo zijn ding moet blijven doen… daar hebben we eerlijk gezegd onze twijfels over. In 2018 startte de Amerikaan een reeks albums onder de noemer The Atlas Undergroundmaar al van bij de eerste plaat maakte hij het ons verdomd moeilijk om daar iets positiefs over te zeggen. Een dikke maand geleden bracht hij binnen de grenzen van dat verhaal het Fire-gedeelte uit, maar ook daarmee kon hij de bemoedigende commentaren op een hand tellen.

Morello maakt het ons dan ook bijzonder moeilijk om hem de dag van vandaag niet als een karikatuur van zichzelf te zien. De Amerikaan lijkt zich met opzet te profileren als een boomer die maar al te graag ‘rock on!’ roept en om de haverklap ‘😎🤘🏻’ reageert op alles waar een gitaar aan te pas komt. Doe daar nog eens een albumcover bij van een olifant die als oren de vleugels van een vlinder doordrenkt met glitter heeft, en het cringe feestje is compleet.

Alsof de man zich met The Atlas Underground Fire nog niet belachelijk genoeg maakte binnen de muziekwereld, komt er binnen een paar weken al een volgende plaat aan met de titel The Atlas Underground Flood. Om de aankondiging van het vervolgstuk nog wat meer kracht bij te zetten, lost Morello maar liefst drie voorsmaakjes. Zoals hij dat binnen de reeks altijd doet, vinden we op die singles ook heel wat features terug. Zo laat hij zich op “Human” bijstaan door de jonge rocker Barns Courtney, krijgt hij op “Hard Times” hulp van de vriendelijke countryzanger Nathaniel Rateliff, rapper Jim Jones en Chipotle Joe en slaat hij op “Raising Hell” de handen in elkaar met Ben Harper, weliswaar zonder zijn Innocent Criminals.

Het liefst van al zouden we aan deze drie singles zo weinig mogelijk woorden vuil maken, maar ze zijn stuk voor stuk zo verschrikkelijk slecht dat we het gewoonweg niet onopgemerkt voorbij konden laten gaan. Onze tien minuten durende lijdensweg begint met “Human”, een nummer waar Imagine Dragons ongetwijfeld jaloers op zou zijn. Met een bijzonder platte en ongeïnspireerde popbeat hangt de track aan elkaar, terwijl Barns Courtney zijn innerlijke Dan Reynolds naar boven haalt. Met een overdreven commerciële bombast en overgeproducete drums klinken de refreinen op geen enkele manier goed, en van die legendarische gitaarsound van Morello is zelfs geen sprake. We vroegen ons zelfs af of we niet per ongeluk op het verkeerde nummer hadden geklikt, maar nee hoor, dit is wel degelijk een werk van Tom Morello. ‘Oh my god, I’m an animal’ mag dan wel een tijdje blijven nazinderen, “Human” is zonder enige twijfel een van de slechtste nummers die we dit jaar te horen kregen.

Het probleem is dat er niet meteen beterschap volgt. “Hard Times” mag dan wel redelijk veelbelovend uit de startblokken komen met een fijne drumbeat, maar voor je het goed en wel beseft is de energie alweer verloren doordat de mannen van de track een mix tussen een soulvol r&b-nummer en een harder gitaarnummer proberen te maken. Nathaniel Rateliff valt op die manier helemaal uit de boot, gezien het nummer uitdraait in een soort platte parodie van wat Rage Against The Machine of Prophets of Rage probeert te maken. De combinatie van zachte piano, harde rap en een verloren gelopen gitaarriff pakt daardoor ook nogal slap uit. “Hard Times” heeft met andere woorden zijn naam niet gestolen, want we gooiden zonet opnieuw een kleine drie minuten van ons leven weg, die we nooit meer terugkrijgen.

Derde keer, goeie keer? Niet in dit geval, zo blijkt. Al moeten we wel zeggen dat “Raising Hell” het minst slechte nummer van de trilogie is, althans voor 65 seconden. Daarin krijgen we een gezellige akoestische gitaar te horen onder de stem van Ben Harper, die ervoor zorgt dat we ons rond een kampvuur wanen onder een mooie sterrenhemel. Op zich dus ook niets nieuws onder de zon, maar aangenaam is het zeker. Dan slaat het noodlot echter weer toe, want de sfeer wordt van tafel geveegd door wederom een platte, groots klinkende beat. Daardoor lijkt het wel alsof ook deze single uit de recyclagebak van een Imagine Dragons of The Chainsmokers is gehaald en Tom er hier en daar gewoon wat gitaartjes over heeft geplakt. In de refreinen toont Harper hoe goed hij tot acht kan tellen, waardoor we – hoe hard we ons best ook doen – opnieuw het woord ‘cringe’ moeten gebruiken.

Als er effectief nieuwe muziek van Rage Against The Machine aan zit te komen, hopen we dat Tom Morello niet al te veel inbreng had in de songwriting. Begrijp ons niet verkeerd: we weten dat hij de gitaar heer en meester is, maar solo lijkt hij het het wereldrecord ‘de bal misslaan’ te breken. Gigantisch jammer, want de Amerikaan bewees al honderden keren dat hij een van de meest fantastische muzikanten op onze planeet is. We houden ons hart dus al vast voor begin december, want mocht je de nieuwe plaat van de man onder de kerstboom krijgen, dan vrezen we dat je niet de meest geliefde persoon aan de eettafel bent.

The Atlas Underground Flood verschijnt op 3 december. Naast bovenstaande artiesten, zien we op de tracklist ook namen als IDLES, Manchester Orchestra, X Ambassadors en meer terug. Als dat maar goed komt…

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2107 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lenny Kravitz - "Human"

Het was misschien niet plan A, maar komende zomer mag Lenny Kravitz nog eens de Main Stage van Rock Werchter afsluiten. Dat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

20 keer nieuw voor Rock Werchter 2024: Janelle Monáe, Slowdive, Froukje en meer

Het was alweer een tijdje geleden dat Rock Werchter een hoop namen aankondigde voor hun komende editie aanstaande zomer. Terwijl de sneeuw…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sheryl Crow - "Evolution"

Er zijn bepaalde artiesten waarvoor Belgische fans al eens een uitstapje moeten maken. Sheryl Crow is daar eentje van. De Amerikaanse singer-songwriter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.