Nieuwe singles

Voorbeschouwing Le Guess Who? 2021

Binnen twee dagen is het al zover! Menig muziekliefhebber zal durven ronddwalen door de straten van Utrecht, op zoek naar de spannendste optredens van Le Guess Who?. En raad eens: wij ook! Graag vertellen we u wat meer over het jaarlijkse evenement voor eenieder die de muziek zint.

Het festival profileert zichzelf als een ‘Festival for boundary-crossing music & culture’. Het is met slechts één snelle blik op de affiche al meteen duidelijk dat de organisatoren een gigantisch kader aan genres als aan herkomst van artiesten creëert, om zo de lijnen tussen deze te minimaliseren. Een hoop onderbelichte acts worden toch in de schijnwerpers gezet door zowel organisatoren als curatoren. Het festival nodigt je uit om zowel muziek als muziekfestival anders te gaan zien. Niet enkel de genres en afkomst van de artiesten ligt ver uiteen, ook de vele podia. Op deze manier kan je de hele stad Utrecht gaan verkennen. Wandel er van kerk naar zaal en ontdek oorplezier van kamerjazz tot soul, van industriële metal tot krautrock, van klassieke ambient tot toearegblues. Japan, Engeland, Kazachstan en nog veel meer komen samen op meer dan vijftien verschillende locaties.

Ieder jaar berust een deel van de line-up op de schouders van enkele curatoren. Het zijn naar goede traditie gevestigde namen in uiteenlopende genres. Ook dit jaar is er koste noch moeite gespaard om een groep lieve, warme mensen met een goede neus voor muziek bijeen te verzamelen. Allereerst is er grote blikvanger Phil Elverum, die enkele jaren geleden nog met Mount Eerie een live-album opnam op het festival. Daarnaast mochten ook OSEES-brein John Dwyer, experimentele electronicaknutselaar Lucrecia Dalt, Japanse componiste/percussioniste Midori Takada en de sociaal activistische jazzgodin Matana Roberts een handje helpen bij de programmatie.

Omdat ze zo hun best deden de crème de la crème te selecteren, is er geen enkele act waarvan niet te genieten valt. Dit wordt nogmaals prachtig tentoongesteld in de playlist die de organisatie voor het festival heeft gemaakt. Die is hier beschikbaar op Spotify. Elke act wordt in zijn recht voorgesteld, en op deze manier kan je nog net op tijd een idee krijgen van de artiesten die je misschien wel eens zou willen zien. Alsnog raden schuiven we nog graag even enkele van onze favorietjes voor:

Arushi Jain @ Janskerk (19:15-20:00)

Noord-Indische ragas worden gemengd met analoge ambient op Arushi Jains laatste plaat Under the Lilac Sky. Het is deze grensverleggende benadering van traditionele muziek vanuit haar roots die centraal staat in Le Guess Who?. Haar impressionistisch klankentapijt, verweven met haar eigen prachtige stem, belooft een bijzondere live-ervaring te worden.

Ichiko Aoba @ Janskerk (vrijdag 18:20-19:10)

Nog iemand die je het zwijgen kan opleggen, is de Japanse Ichiko Aoba, die in een van de kerken van Utrecht als ware engel zal verschijnen. Als ze het zelf niet is, dan is het wel haar stemgeluid: de liveopnames van het sprookjesachtige Windswept Adan bevestigen alvast dat het een buitengewone ervaring zal worden. Ook haar passage in de Botanique vorige week liet ons ontroerd achter. Samen met liefdevol maar fervent getokkel op haar trouwe gitaar brengt ze een show die zowaar een droom zou kunnen zijn.

Galya Bisengalieva @ TivoliVredenburg Ronda (zaterdag 17:40-18:15)

Violiniste Galya Bisengalieva kennen we van haar onovertroffen debuutplaat Aralkum. De mix van ambient, klassieke muziek en noise verhaalt over de traag verlopen dodendans van het Aralkum-meer. Van de initiële liefde voor de waterpoel tot het stilletjes aan uitdrogen en dan weer over naar mogelijkse hoop voor de toekomst worden we op een tragische, je met je voeten aan de grond vastnagelende luisterreis gestuurd. Live wordt ze bijgestaan door maar al te machtige visuals.

Victor Herrero @ EKKO (zondag 15:45-16:30)

Op het gecureerde programma van Lucrecia Dalt staan een hele hoop interessante projecten, waarvan de meeste spelen met de vele manieren waarop elektronische klanken benaderd kunnen worden. De meest opvallende artiest uit deze selectie is Victor Herrero, een Spaanse gitarist die hartverwarmend gitaarspel en verhalen vertellen met heel veel passie omarmt. Hij is een muzikant die Spaanse gitaartradities naar zijn eigen hand zet en er wondermooie gezelligheid mee creëert.

Mariee Sioux @ TivoliVredenburg Hertz (vrijdag 22:30-23:15)

Ook The Microphones/Mount Eerie-bezieler Phil Elverum nam een deel van de programmatie voor zijn rekening. Naast een nu al legendarische show van The Microphones zelf, Keniaanse noisemetalband Duma en het Japanse duo Tenniscoats heeft Elverum ook de Amerikaanse Mariee Sioux onder zijn cureervleugels genomen. Met haar ingetogen folk legt Sioux een focus op haar Native American roots en de plaats van deze gemeenschap in de Amerikaanse samenleving. Qua geluid doet ze een beetje denken aan Joanna Newsom, en dat kunnen we enkel een compliment noemen.

Elephant with Alabaster dePlume @ TivoliVredenburg Cloud Nine (zondag 18:15-19:00)

Artist in residence Alabaster dePlume kennen we van zijn begeesterende slam poetry gefuseerd met jazz. Daarbovenop zit er wel meer dan een sprankeltje levensliefde in de Engelsman verscholen, waardoor speelplezier van het podium afschiet vanaf de eerste seconde hij er op verschijnt. Met zijn project Elephant plant hij door Utrecht heen te spelonken en er festivalgangers aan te spreken om ideetjes. Een gedichtje? Een instrumentje? Alles is welkom, en alles kan. Hoe de show er uit zal zien, hangt dus volledig af van het verloop van het festival.

Buiten deze artiesten is het heerlijk om te grasduinen door de uitgebreide playlist van het festival, net zoals we ons volgende week een weg zullen begeven door de Utrechtse straten en daarmee vele boeiende artiesten hopen te ontdekken. Wat alvast vaststaat, is dat diversiteit gevierd zal worden. We wensen je een fijn festival!

Geschreven door Anne-Leen Declercq en Pieter Wilms.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Le Guess Who? kondigt eerste 102 artiesten en zes curatoren aan

Le Guess Who? is de laatste jaren uitgegroeid tot een vaste afspraak voor iedereen die van avontuurlijke muziek houdt. Het Utrechtse festival…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Alabaster dePlume – "Greek Honey Slick" (feat. Tom Skinner)

Alabaster dePlume is er niet de artiest naar om lang stil te blijven zitten. De saxofonist lostte met GOLD vorig jaar nog…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Galya Bisengalieva - "Balapan"

Het werk van componiste Galya Bisengalieva graaft diep in de milieuproblematiek van haar geboorteland Kazachstan. Met een hybride vorm van hedendaags klassieke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.