banner

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Theon Cross – “Forward Progression II”

De voorbije jaren is Theon Cross er als vast lid van Sons of Kemet in geslaagd om de tuba als een sexy blaasinstrument te profileren. Met zijn diepe bastonen staat hij dan ook in de voorhoede van de levendige, Londense afrojazz-beweging. Zo openbaarde zijn, in 2019 verschenen, debuutplaat Fyah dat er niet veel meer nodig is dan een tuba om de heupen los te gooien. 2020 was evenwel geen gemakkelijk jaar voor Theon Cross. Hij verloor zijn vader en de coronacrisis belette hem een passend afscheid te organiseren. De Londenaar dook niettemin in het oudere werk van zijn muzikale vader en brengt nu met “Forward Progression II” een zelfzeker eerbetoon.

Waar de tuba op zijn beginplaat nog deuren opent met de harde hand, start “Forward Progression II” met een laidback, Caraïbische vibe. Wanneer de tuba uiteindelijk het woord neemt, blijft die verleidelijke toon behouden. Dat past binnen Theon Cross’ toekomstige tweede plaat, Intra-I, waarop hij zijn muzikale spectrum verder verbreedt. Zo hoorden we op de eerder uitgebrachte single “The Spiral” bijvoorbeeld ook voor het eerst gastzangers aan het woord. Hoewel “Forward Progression II” het instrumentaal houdt, valt het op hoe toegankelijk dit nummer is. Het moge duidelijk zijn dat de tubaspeler de stempel ‘jazz’ dan ook overstijgt.

Met “Forward Progression II” eert Theon Cross naar eigen zeggen zijn vader door te tonen hoe hij als muzikant vooruitgang boekt. Wij hebben daar alleszins niets tegen in te brengen.

Het album Intra-I verschijnt op 29 oktober op het ‘New Soil’-label van Marathon.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Le Guess Who? 2021 (Dag 4): En plots moest iedereen zitten

Le Guess Who? 2021 werd wel heel hard geteisterd door het ons bekende COVID-19. Vrijdag leefde het festival in onzekerheid of het…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingles On Our Own Clock - "Dune Dance" & "Ngikhethile"

De pandemie heeft veel slechte dingen met zich meegebracht, maar deed artiesten ook creatief uit de hoek komen. Dat leverde ons het…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Sons Of Kemet - Black to the Future (★★★★½): Radicaal doch toegankelijk

Als er de voorbije tien jaar iets met jazz te maken had, is de kans groot dat Shabaka Hutchings en de zijnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.