Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Shabaka – “End Of Innocence”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Wie ‘Shabaka Hutchings’ zegt, denkt meteen aan de toonaangevende jazzbands die hij de laatste jaren leidde. Sons Of Kemet, dat passieproject met onder andere Tom Skinner en Theon Cross, zwaaide in 2022 af en was alle voorgaande jaren een ode aan experimentele jazz die haar etnische wortels niet vergat, maar ze omtoverde tot manifesto’s. Een jaar later werd ook The Comet Is Coming ten grave gedragen. Het drietal hield met haar tour vol intergalactische, pompende jazztechno nog halt in Brugge, maar zal allicht even niet meer te bewonderen vallen. De gemene deler in die succesverhalen is Shabaka Hutchings, zijn pulserende saxofoon en zeven longen. Groot was de verbazing toen hij eind vorig jaar aankondigde ook te stoppen met die saxofoon. Het beestje had veel van hem gevraagd en om zijn liefde niet te verliezen, was een pauze nodig. ‘Level uitgespeeld’, heet dat dan.

Fans kregen de afgelopen weken al een aantal filmpjes te zien waarop de muzikant experimenteert met fluiten. Op de eerste single van zijn debuutpaat is het evenwel de klarinet die de kans krijgt om populair te worden. “End Of Innocence” doet weinig denken aan hetgeen die twee eerdere groepen uitbrachten. De combinatie van een zwaarmoedige piano en een meanderende klarinet geven een erg intiem gevoel. Meer dan wat bijkomend percussiegeroffel heeft het nummer niet nodig om haar sporen achter te laten. Naar goede gewoonte valt er ook geen gezongen of gesproken woord te horen. “End Of Innocence” werd prominent in de markt gezet als de leadsingle van dit album en het is dan ook verwonderlijk dat het nummer vooral synoniem staat voor uitgepuurde eenvoud. Het lijkt de voorbode van een album dat, hoewel experimenteel, vooral een intiem soort jazz zal verkennen. We zeiden het al in onze recensie van zijn optreden op het Cactusfestival: in eender welke hoedanigheid, King Shabaka komt terug.

Perceive Its Beauty, Acknowledge Its Grace komt uit op 12 april op Impulse.

Facebook Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2023 (Festivaldag 3): Kippenvel in het park

Acht artiesten, acht verschillende genres. Vrijdag en zaterdag waren dan wel gereserveerd voor de gevestigde, Belgische bands en festivalhypes van het moment,…
LiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2023: Hoogtepunten verzamelen onder de Spaanse zon

Primavera Sound Barcelona is al twintig jaar het Europese festival bij uitstek om de meest actuele, alternatieve bands aan het werk te…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Echoes of Zoo - Speech of Species (★★★½): Gespierd taaltje

Nooit gedacht dat recensies schrijven ons wijzer zou maken in dierenhistorie. Dat is buiten Echoes of Zoo gerekend, het Belgische jazzcollectief dat,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.