AlbumsFeatured albumsRecensies

WIES – Het Is Een WIES (★★★★): Nederlandstalige teksten die schitteren

De nederpopband WIES debuteerde met “Soms is het te laat”. Doorheen dit nummer maakten we kennis met de fenomenale stem van Jeanne Rouwendaal. Naast Rouwendaal bestond de band WIES op dat moment ook uit bassist Tobias Kolk en drummer Jasper Meurs. Echter vond er in 2020 een wissel plaats, Jasper Meurs werd namelijk vervangen door Dan Huijser. In de meeste gevallen betekent een wissel van bandlid een vermindering aan kwaliteit. Gelukkig was het tegendeel waar. Door de unieke synergie tussen Jeanne, Tobias en Dan ging WIES op een nog hoger niveau presteren.

Een niveau waar, mede door corona, nog maar een beperkt aantal mensen van konden genieten. Zeker in Vlaanderen is het nog even wachten op het eerste echte postcovidoptreden van WIES. Misschien dat dit ook een bewuste keuze is van de band, want wie goed scoort in de eigen bakermat, zal ook in Vlaanderen sneller erkenning krijgen. Wij zijn er alvast van overtuigd dat WIES met het album Het Is Een WIES vele Vlaamse zalen zal kunnen vullen.

Buiten het debuutnummer “Soms is het te laat” verschijnen er op WIES’ debuutplaat nog acht andere nummers, elk met haar eigen identiteit maar met het WIES-DNA als gemeenschappelijke deler. Naast scheurende en rammelende rocknummers, zoals “Gewoon Je Maat”, horen we ook melancholische nummers, zoals “Barman”, op deze zeer gevarieerde langspeler.

Ondanks dat er op Het Is Een WIES verschillende muziekgenres samenkomen, maken de songteksten altijd een enorme indruk op ons. Zo is onder andere de songtekst van “Zo Gek Toch Niet” zeker de moeite waard om tot je te laten doordringen.  Jeanne Rouwendaal zingt: ‘Raak je dan in paniek? Weet je dan niet meer hoe je met me om moet gaan? Soms weet ik het ook niet meer, maar ik ben zo gek op jou. Is dat zo gek toch niet?’ Een tekst die zeer goed gevonden is, en het unieke aan de Nederlandse taal naar boven laat komen. Zo moet niet altijd alles rijmen om indruk te maken. De instrumenten zorgen er daarnaast voor dat de teksten schitteren. Dit is niet alleen het geval bij deze single, maar ook de teksten van de andere nummers stralen.

Het enige volledig nieuwe nummer op deze plaat is “Leef”. Een typische WIES-song, waar de Nederlandstalige songtekst in combinatie met de instrumenten zorgt voor een zeer rustige sfeer. Een sfeer die ons doet dromen van een postcovidtijdperk: zonder mondmaskers en met de belangrijkste mensen uit jouw leven in je buurt. Volgens ons heeft dit nummer alles om in de jaarlijkse Lage Landenlijst te komen en misschien zelfs zeer hoog te eindigen. Daarnaast past dit nummer ook perfect op dit album, waar verschillende gemoedstoestanden samenkomen: van het mijmeren over donkere periodes (“Zo Gek Toch Niet”) tot een nostalgische terug- en vooruitblik (“Barman”), alles komt hier samen. Bovendien weten we door dit album dat WIES een ik-leef-vandaag-ziel heeft, met een donker kantje

We kunnen met zekerheid zeggen dat WIES met haar debuutplaat de bal niet misslaat. Integendeel, met Het Is Een WIES leggen ze de lat zeer hoog. We kijken alvast reikhalzend uit naar het eerste optreden van WIES in Vlaanderen.

10 posts

About author
"Muziek is de moedertaal van het hart."
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Nederlandse artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single WIES - "Blijf Weg"

Het is een week vol grote aankondigingen geweest voor WIES. Eerder deze week kondigde het Nederlandse trio de komst van hun tweede…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2023 (Festivaldag 2): Luide zaterdag

De zaterdag van Paaspop had een mooi zonnetje in petto van zodra de deuren van de weide openwaaiden. Het grote festivalterrein stond…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.