AlbumsRecensies

Liz Lawrence – The Avalanche (★★★): Gesleuteld aan een nieuwe sound

Liz Lawrence is bij het grote publiek bekend als onderdeel van de Britse indiegroep Bombay Bicycle Club. Hiermee tourde ze het afgelopen decennium de wereld rond, tot de band in 2016 een pauze aankondigde. Ook op haar eentje verkende ze echter het muzieklandschap. In 2011 bracht ze haar debuutalbum Bedroom Hero uit. De opvolger, Pity Party, verscheen maar liefst acht jaar later. Deze keer laat ze er met haar derde album The Avalanche geen gras over groeien en is ze na drie jaar alweer terug met nieuwe muziek.

Met de release van eerste single “Where The Bodies Are Buried” werd het meteen duidelijk dat Lawrence gewerkt heeft aan haar eigen sound. De gekende gitaarfolk maakt op The Avalanche plaats een kruisbestuiving van synthpop en beats met een donkere ondertoon. Dit is onder andere terug te horen in openers “Drive” en “Babies”. Hierdoor zorgt een luisterbeurt op het eerste gehoor dan ook voor een zwaarbeladen gevoel, waardoor we door het bos de bomen niet meer zien.

Hoe vaker we de plaat een luisterbeurt geven hoe meer geheimen ze prijs geeft voor ons. De donkere ondertoon maakt tijdens “I’ll Go On” en “Saturated” namelijk plaats voor herkenbare synthpop, waarbij het vooral de aanstekelijke baslijn is die ervoor zorgt dat de nummers stijlgewijs wat uit de boot vallen. Ook “Heart Of Gold” springt mee op deze trein. Al doet de intro van het nummer ons meteen denken aan “Kelly Watch The Stars” van Air.

Een uptempo beat lijkt wel de rode draad te zijn doorheen het hele album. Waarbij deze vastberadenheid tijdens “Simple pleasures” perfect aansluit bij de tekst ‘I’ve got a plan to get us out’. Enkel “Violent Speed” is wat de vreemde eend in de bijt. Het tempo ligt opvallend lager waardoor de diepe stem van Lawrence ons opnieuw tot de orde roept.

Met de release van The Avalanche is het duidelijk dat Liz Lawrence heeft liggen sleutelen aan haar eigen sound. De gekende gitaarfolk heeft ze voorlopig achter zich gelaten. Gedurende elf nummers brengt ze een mix van synthpop gemengd met een donkere ondertoon. Waarmee ze met het resultaat hiervan dicht aanleunt bij de sound van artiesten als Sharon Van Etten, Angel Olsen en St.Vincent.

Facebook / Instagram / Website

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Liz Lawrence - "Strut"

Over Britse singer-songwriters hebben we het dag in, dag uit. Vandaag is het opnieuw de beurt Liz Lawrence. De artieste maakte in…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Nieuwe lading namen voor Left of the Dial met o.a. Crackups, Sam Akpro en Low Girl!

Ze zijn er dit jaar bijzonder vroeg bij bij Left of the Dial! Ruim zeven maanden voor er weer rondgedwaald kan worden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Liz Lawrence - "Down For Fun"

Nog geen maand na de komst van Liz Lawrences vorige single “Where the Bodies are Buried” is ze al weer terug met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.