AlbumsFeatured albumsRecensies

Dead Sara – Ain’t It Tragic (★★★★): Melodisch lawaai maken, mét charme

Het is geen schande als je nog nooit van Dead Sara gehoord hebt, maar sta ons toe daar verandering in te brengen. Deze Amerikaanse band brengt rock met een ziel en windt daar er niet al te veel doekjes om. Het trio, bestaande uit frontvrouw Emily Armstrong, gitariste Siouxsie Medley en drummer Sean Friday, bracht in 2012 een eerste album uit en is inmiddels aan exemplaar drie toe.

Debuutplaat Dead Sara bleef voornamelijk in hun thuisland hangen, al bleek single “Weatherman” ook over de grote plas goed aan te slaan. Na het tweede album gingen ze wat experimenteren met ep Temporary Things Taking Up Space (2018): de heupen mochten wat meer beweging ervaren, wat het ene nummer al geslaagder maakte dan het andere. Geen hoogvlieger dus, wat hun bekendheid buiten de Staten niet meteen vooruithielp.

Op hun nieuwe plaat Ain’t It Tragic lijken ze de conclusies uit dat experiment te hebben meegenomen: de pure rock staat weer integraal op de voorgrond, maar er zitten dansbare elementen verstopt over de nummers heen, zonder dat het echt poprock geworden is. Emily klinkt even sterk als tevoren en laat horen dat ze ballen aan haar lijf heeft, terwijl er vuile riffs worden aangeslagen en de drums hard worden bespeeld.

Opener “Starry Eyed” zet meteen de toon voor de stijl die ze hanteren: een dromerige aanloop met heel wat synths, resulterend in een stevig nummer dat perfect als intro van een concert kan gebruikt worden. Dezelfde vibe keert terug op single “Heroes”, dat al uit vele hoeken op positieve commentaar kon rekenen. De verschillende wijzen waarop Emily gebruikmaakt van haar sterke stem (noem het gerust ‘melodisch lawaai maken’) tijdens “Gimme Gimme” en “Lights Out” doen ons denken aan Taylor Momsen van The Pretty Reckless; laat dat vooral een compliment zijn.

Pluspunten voor onze favorieten op het album: “All I Know Is That You Left Me for Dead” ramt er stevig in en wordt hét nummer voor een of meerdere moshpits. Ook bij “Hands Up”, dat bijna een jaar geleden al op ons werd losgelaten als eerste teaser, is dat het geval. Van begin tot eind is het één explosie van frustratie tot extase. Heerlijk. Hekkensluiter “Losing My Mind” gaat met de minpunten lopen. Het lijkt alsof een vat vol autotune over die demo werd gestort en de helft als een kauwgom aan je schoen genadeloos is blijven plakken. De band probeert er een zachtere kant te bereiken, maar het klinkt te geforceerd. Iets wat hen op “Unspired” bijvoorbeeld wél nog lukt. Het nummer kent een vrij rustige opbouw, neerslachtige tekst – ‘I’m not inspired by the way the world looks anymore’ – en eindigt toch met de sfeer die ondertussen herkenbaar is. Wat ons betreft was er genoeg inspiratie tijdens het schrijven van dit album.

Met deze derde plaat kan Dead Sara een doorbraak bereiken: het bevat heel wat potentiële meebrullers en kan ook de minder trouwe rockfans overtuigen dankzij de sterk melodieuze aanpak. Van begin tot eind is het een geslaagd werk dat niet gaat vervelen. Hun eerste tour in drie jaar tijd doet voorlopig enkel de Verenigde Staten aan, maar we hopen dat ze binnenkort onze richting uitkomen om hun werk live te kunnen ervaren.

Facebook / Instagram / Website 

56 posts

About author
't Is wel fijn muziek te delen. Bij deze.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Hideous @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Rock met een doel

Wie de Belgische muziekscene een beetje volgt, kan niet om Hideous heen. De band maakt een snelle opmars door. In februari bracht…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dea Matrona - "Stuck on You"

2024 zou wel eens het jaar van Dea Matrona kunnen worden. Het powerduo uit Noord-Ierland maakte in 2022 al furore op The…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Subterranean Street Society - "Focus on the Melody"

De Deens-Nederlandse band Subterranean Street Society, die met het nummer “Only Your Sins Know” in de Netflixserie Ragnarok te horen was, heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.