LiveRecensies

Altın Gün, Dijf Sanders, Derya Yıldırım & Grup Şimşek @ Leffingeleuren: Exotische sounds op een dansbaar bedje

© Kamilia Sain

Ook dit jaar is er geen Leffingeleuren zoals we die normaal zouden krijgen. In plaats daarvan twee weekends waarbij we enkele concertavonden geserveerd krijgen met elk hun eigen stijl. Op de eerste avond zijn dat zogenaamde ‘global sounds’ met op de line-up Derya Yıldırım & Grup Şimşek, de Belgen Susobrino en Dijf Sanders en headliner Altın Gün.

Dat je een ‘global sounds’-avond best opent met een trip, hoef je Derya Yıldırım & Grup Şimşek niet te vertellen. De band maakte dan ook van de gelegenheid gebruik om het instrumentale “The Trip” als opener te laten fungeren. De toon was meteen gezet, al ging het tempo daarna iets naar beneden. Niets dramatisch, want ook op hun zachtst weten de Turkse psychedelische sounds van Derya Yıldırım & Grup Şimşek te overtuigen. De smooth vibes van de basgitaar in combinatie met de saz geven de sound van Derya Yıldırım & Grup Şimşek weer, al gebruikt de groep nog veel meer instrumenten. Zo duikt er ook plots een dwarsfluit op waardoor het feeërieke plots de bovenhand neemt.

Maar eens we de opwarmingsfase voorbij zijn, schiet Derya Yıldırım & Grup Şimşek pas echt in gang. De gitaar wordt bovengehaald, de opzwepende vocals nemen de bovenhand en vooral weer de saz zorgt ervoor dat het publiek het alsmaar moeilijker heeft om stil te zitten. “Gurbet” leidt het begin in van deze apotheose en toont aan dat Derya Yıldırım & Grup Şimşek heel goed nadenkt over hoe ze de set opbouwen. Eerst wat eerlijke zachte psychfolkliedjes brengen om dan volledig naar het dansbare te gaan. Dat er dan plots ook castagnetten bij moeten komen, doet de sfeer alleen maar goed. Het einde is instrumentaal, strak en zeer zwoel. De eerste opwarming was alvast goed.

Dijf Sanders

Dat Dijf Sanders stilaan de Belgische contreien aan het ontgroeien is, kon hij bewijzen op Leffingeleuren. Na een zegetocht op Gent Jazz bracht hij ook dit keer alle beentjes aan het dansen. Een set van Dijf Sanders bestaat eigenlijk uit twee elementen: het experimentele en het dansbare element. Dat laatste overheerst gelukkig, maar in het midden van zijn set laat hij ook ruimte om alle instrumenten volop zijn ding te laten doen. Dat Sanders geflankeerd wordt door rasmuzikanten Mattias De Craene (op alle mogelijke blaasinstrumenten) en Simon Segers op drums, helpt wel bij de power en intensiteit die hij hier probeert te brengen. Vooral de live drums blijken een echte meerwaarde, want die brengen het geheel aan synths en exotische sounds naar een grootser en steviger niveau.

Doordat Dijf Sanders hier een drietal vormt en de exotische jazz van de band grootste proporties aanneemt, is de vergelijking met The Comet Is Coming al snel gemaakt. Toch maakt Dijf meer gebruik van de Aziatische sound. Na een goeie twintig minuten maakt de dansbare vettige sound even ruimte voor experiment en dat vindt een deel van het publiek minder fijn. Het gepraat overheerst, maar gelukkig duurt dat experiment niet al te lang. Na een goeie tien minuten zijn de dansschijven daar terug en slaat het instrumentaal geweld je weer om de oren. Afsluiter “Jaipong” tovert de tent in Leffinge om tot een donkere club en zo kan iedereen bezweet wachten op Altın Gün.

Altın Gün

Altın Gün is de headliner van de avond en de band was helemaal klaar om een stomende set te geven. Als je Altın Gün op de line-up zet dan weet je sowieso ook wel dat er een puike set zal geleverd worden. De groep had ook een tweede album van dit jaar voor te stellen met Âlem, een album dat exclusief op BandCamp staat, en die elektronische sounds werden ook iets meer verweven in de andere nummers. Hierdoor was de set van Altın Gün bij momenten een keiharde rave en we konden niet gelukkiger zijn om de band in die omstandigheden zich te zien ontplooien.

Opener “Şeker Oğlan” zette al meteen de toon voor een licht psychedelische doch dansbare set. Vingerknipnummer “Halkalı şeker” kwam al redelijk vroeg in de set en dat hielp de sfeer ook wel want iedereen hier in Leffinge was uitgelaten en klaar om volledig te gaan. Toch zakte de set daarna wat in elkaar met wel wat leuke liedjes, maar de echte nood om te dansen ontbrak. Gelukkig stak “Kolbastı” daarna het vuur aan de lont door de snedige aanpak en het heerlijke nieuwe “Badi Sabah Olmadan” deed ons wat aan de microtonale King Gizzard & The Lizard Wizard denken. We hadden zelfs moeite om geen moshpit te starten. Zo ging de set ook aan een vliegensvlug tempo voorbij en met het afsluitend duo was de race compleet. De tent stond te stomen en nergens stond iemand stil. De heerlijke synthpartijen in “Çiçekler Ekiliyor” tonen dat Altın Gün nu ook de elektronische elementen perfect weet uit te werken in hun Turkse psychedelica en klassieker “Süpürgesi Yoncadan” wist zelfs voor een meezingmoment te zorgen. Altın Gün deed dus waar ze goed in zijn en dat is een klein feestje bouwen.

En dan moest Susobrino nog de lastige taak op zich nemen om af te sluiten en lastig was die zeker. Het eenmansproject had al in het begin een technisch probleem en de teneur voor zijn set was gezet. De mensen die al bleven (de tent was niet eens voor de helft gevuld), wilden zwaar dansen maar Susobrino wilde vooral experimenteren. Het was pas toen er een intro van “Still Dre” weerklonk dat er plots een beetje enthousiasme weerklonk, helaas ging dat al snel weer in de richting van teleurstelling want dansen zat er niet echt meer in. Het publiek stond er dan ook maar wat bij en keek ernaar. De man deed zijn best met een accordeon, een trommel, een ukulele en dergelijke, maar het was allemaal wat te veel. Een teleurstellende afsluiter dus van een fijne avond ‘global sounds’ op Leffingeleuren waarin we met een drie op vier toch met een ruim voldoende naar huis gingen.

Setlist Altin Gün:

Şeker Oğlan
Goca Dünya
Yüce Dağ Başında
Vay Dünya
Halkalı şeker
Anlatmam Derdimi
Kolbastı
Leyla
Badi Sabah Olmadan
Ordunun Dereleri
Cemalım
Çiçekler Ekiliyor
Süpürgesi Yoncadan

3551 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Altin Gün @ De Roma: Turks feestje vol verrassingen

De Turks-Nederlandse band Altin Gün besloot tijdens hun Europese tour vol feestjes er gisterenavond ook eentje te bouwen in Borgerhout. Het uitverkochte…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult verder aan met 2manydjs, Tom Odell, Jessie Ware en meer!

Woensdag elf uur; dat betekent de laatste tijd telkens weer: een verse lading Pukkelpopnamen. En ook deze week dropt de organisatie een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Altın Gün - "Leylim Ley"

Volgens hun vertrouwde, maar geliefde recept presenteert Altın Gün “Leylim Ley” als eerste single van het nieuwe album. De Nederlands-Turkse formatie verwierf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.