InterviewsNieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Meds – “Hoog” + Interview

MEDS, ook wel de initialen van lanie De Saedeleer, vormt al even het medicijn tegen onze muziekloze momenten. Al sinds 2018 stuurt ze haar singles de wereld in, waaronder laatste maar ook sterkste verdoofmiddel “Sativa”. Het nummer vat haar stijl goed samen: zachte r&b achtergronden die door haar minimalisme niet zo heel ver af liggen van door ambient getinte soundscapes. Deze tracks worden doorsneden door haar unieke, scherpe vocalen. Als een mes in de nacht schiet deze boven haar nummers uit. De Belgische dame staat vandaag voor een grote transformatie in haar carrière: Waar ze voorheen altijd in het Engels heeft gezongen, waagt ze zich nu, in single “Hoog”, voor het eerst aan het Nederlands.

De single exploreert een verhouding die de zangeres helemaal hoog in de wolken katapulteert. Of dit, zoals in “Sativa”, ook een referentie naar drugs kan zijn, kunnen we enkel de zangeres zelf laten beamen. Het liedje heeft veel weg van hoe onze noorderburen hun Nederlandstalige r&b aanpakken, en dat komt niet enkel door de drugsreferenties. We staan in België nog aan het woekerende begin van deze muziek. Haar stem klinkt in het Vlaams zachter en gevoeliger, wat door de warmere, vollere track ondersteund wordt. We stelden MEDS enkele vragen over haar switch naar het Nederlands.

Je waagt je voor het eerst aan het Nederlands! Wat inspireerde je om deze stap te zetten?

Tijdens de tweede lockdown begin dit jaar heb ik gewoon uit verveling een Nederlandstalig nummer geschreven. Dit nummer staat ook op de komende ep. Ik voelde het echt wel en het schrijven ging heel vlot. Toen ik het nummer aan mijn team liet horen waren ze ook heel enthousiast en zo is het voor de eerste keer in mij opgekomen dat ik misschien wel muziek wou blijven maken in mijn moedertaal.

Nederlands is al even bezig aan een opmars in de scene. Welke lokale artiesten doen het volgens jou goed?

Er zijn inderdaad heel wat Nederlandstalige artiesten in de scene, kijk naar Zwangere Guy bijvoorbeeld. Ik vind dat hij echt aan het killen is. Een andere artiest waar ik super veel respect voor heb is Tiewai. Zijn oldskool vibe gecombineerd met Nederlandstalige lyrics spreken mij enorm aan. Toch vind ik dat er nog vrij weinig zangeressen zijn in België die in het Nederlands zingen. Met mijn project wil ik tonen dat onze taal ook heel tof kan zijn, niet enkel in rap.

Wat waren de moeilijkheden bij het schrijven van een nummer in een andere taal?

Als je in het Nederlands zingt kan het al snel corny klinken, dus dat is een van de moeilijkere kanten geweest. Zeker toen ik net in het Nederlands begon te schrijven. Maar een paar tracks en wat studiosessies later heb ik eerlijk gezegd gemerkt dat ik mezelf veel beter kan uitdrukken in mijn moedertaal. Het was eerder een kwestie van mentale aanpassing.

Moest je ook in de track anders te werk gaan?

Eerlijk gezegd is mijn proces en mijn manier van schrijven niet echt veranderd. De moeilijkheid zat vooral in het vinden van mijn eigen sound in het Nederlands. Als je nooit in het Nederlands gezongen of geschreven hebt, is dat wel echt even aanpassen!

Wil je verdergaan met Nederlandse muziek?

Ik heb de beslissing een tijd geleden gemaakt om officieel volledig in het Nederlands verder te gaan. Ik heb al een aantal leuke samenwerkingen gedaan de afgelopen maanden en ik ga er 100% voor!

Nu je in twee talen hebt gezongen kan je je stemgeluid gaan vergelijken in die talen. In welke taal zing je het liefst of vind je dat je het fijnst klinkt?

Dat is een héél moeilijke vraag! Ik houd gewoon van muziek en zingen in het algemeen. Al mijn hele leven lang heb ik gezongen. Als kind zei ik al ‘Later wil ik zangeres worden!‘, en dat is nog steeds niet veranderd! Dus kiezen tussen verschillende talen is moeilijk. Ik kan wel zeggen dat voor mijn eigen project, zowel muzikaal als tekstueel, mijn voorkeur uitgaat naar het Nederlands.

We wensen MEDS veel succes met deze 180 graden ommekeer en kijken uit naar meer Nederlandstalige muziek!

 

87 posts

About author
Streep™
Articles
Related posts
LiveRecensies

MEAU @ De Roma: Huiskamerconcert XXL

Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Onder dat motto koos de Nederlandse singer-songwriter Meau Hewitt in 2020…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle MERGEL - "Waarheid"

Nederlandstalig is helemaal in en op die golf gaat ook MERGEL surfen. MERGEL is de gloednieuwe Gentse band van Wouter Reggers en…
InstagramLiveRecensies

Suikerrock 2022 (Festivaldag 2): Uitstel betekent geen afstel

Nog voor het welbekende virus onze levens op z’n kop kwam zetten, pakten er al donkere wolken samen boven het Tiense stadsfestival…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.