InstagramLiveRecensies

S10 @ Botanique (Orangerie): Als een spin in een vlindertuin

© CPU – Fleur De Backer

Voor heel wat kindjes was het gisteren de eerste schooldag, maar ook in de Brusselse Botanique werd de draad weer opgepikt. Voor het eerst sinds Les Nuits in oktober vorig jaar mochten we nog eens afzakken richting de meest betoverende concertzaal van ons land en dat deed deugd. Op het programma stond de Nederlandse rijzende ster S10. Ook voor haar voelde het een beetje als de eerste schooldag, want voor Stien den Hollander was het haar eerste show op Belgische bodem. Met Vlinders, haar nieuwe album dat ondertussen al richting zijn eerste verjaardag gaat, fladderde ze doorheen de Orangerie. Helaas gelden in Brussel nog steeds andere maatregelen, waardoor het publiek braaf in de tribune moest blijven zitten. Het voelde met andere woorden een beetje vreemd, maar S10 zette wel een bijzonder degelijke show neer.

Een voorprogramma was er niet, dus begonnen we lekker vroeg aan de hoofdschotel. Een paar minuutjes over acht wandelden Stiens muzikanten, een dj en een gitarist/pianist het podium op. Terwijl zij aan een duistere intro begonnen, wandelde S10 in een lang kleed, belegd met een glitterende eenhoorn, de zaal binnen om met “Masker Af” de boel op gang te trappen. De bassen drongen meteen goed door en de Nederlandse was hoorbaar goed bij stem. We hadden dus al snel door dat er ons een leuke avond te wachten stond. Zeker toen er in het daaropvolgende “Wat Ze Willen” al een indrukwekkende plottwist volgde, waren we helemaal mee. De zaal had het wel wat moeilijk om los te komen uit de stoeltjes, al had S10 daar een antwoord op: ‘Niet bang zijn, doe waar je je goed bij voelt en geniet, dan probeer ik dat ook te doen.’

© CPU – Fleur De Backer

Het lukte de zangeres dan ook steeds beter om Botanique los te krijgen. Een van de redenen was ongetwijfeld de indrukwekkend lichtshow die ze had meegebracht. Het lijkt er dan ook op dat S10 een vorm van synesthesie aan haar show heeft toegevoegd, want elke kleur paste prachtig bij elk geluid. Zo is de wisselwerking tussen roze en blauw op “Sorry” een wondermooie toevoeging als de Nederlandse achter haar statief begint te dansen. De dromerige, kleurrijke en soms zelfs tropische beats zorgden dan ook voor een ietwat euforisch begin van de set.

Dat slaat een beetje om als ze “Achter Ramen” inzet. Gek genoeg zonder koning van Brussel Zwangere Guy, maar wel met een fikse dosis mysterie. De sfeer die het nummer uitstraalt, was voelbaar in de zaal, waardoor je het gevoel had dat iedereen met ingehouden adem luisterde. Dat zorgde dan ook voor een zucht van verlichting toen S10 haar statief aan de kant kegelde en met “Ontastbaar” het ‘marginale’ imago van Nederlandse rap helemaal knock-out mepte. Het tempo ging, net als de handen in de zaal, de hoogte in, want “Storm” kende wederom een fijne techno-achtige plottwist. De zangeres wist duidelijk waar ze mee bezig was en weefde spanningsbogen doorheen haar set als een spin in een vlindertuin.

© CPU – Fleur De Backer

Zo brak er meteen na de versnelling een intiemer moment aan. ‘Soms zie je door de bomen het bos niet meer, maar dan zijn daar soms mensen die als lichtjes op je schijnen en alles weer leuk maken. Het is voor die mensen dat ik dit doe’, vertelde de zangeres in het breekbare drieluik “Licht” – “Handen Van Mijn Moeder” – “Adem Je In”. Geleidelijk aan brak dat stukje open dankzij een stevige gitaarsolo en het feit dat S10 laatstgenoemde nummer in de zaal opdroeg aan iemand uit het publiek. Het woord ‘hartverwarmend’ is al voor minder gebruikt.

Nu iedereen ook de zachte kant van de zangeres had leren kennen, was het tijd voor de eindspurt. De zangeres wisselde haar glitterende eenhoorn met een strakke zwarte top, om dan met “Crystal Clear” nog wat extra peper in de set te pompen. Rode en felwitte lichten wisselden af met donker, waardoor enkel S10’s silhouette de zaal verlichtte. De track liep vlekkeloos over in “Maria”, waardoor het visuele plaatje nog wat mooier werd. Met het splinternieuwe “Dans Mij Naar Huis” knalde ze op Skrillex-achtige wijze de Orangerie figuurlijk kapot, waardoor ook de toekomst er enkel maar mooi uit lijkt te zien voor de Nederlandse. Op afsluiter “Ochtend/Avond” zong het publiek ondertussen al vrolijk mee, waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat S10 indruk maakte bij haar Belgische introductie.

© CPU – Fleur De Backer

Voor de allereerste keer streek Stien den Hollander neer op een Belgisch podium en iets zegt ons dat dat nog lang niet de laatste keer zal zijn. De Nederlandse beschikt over een glasheldere stem, rakende teksten en catchy melodietjes, waardoor we zeker zijn dat haar grote doorbraak aan de Zuidkant van de landsgrenzen niet lang meer op zich zal laten wachten. Er wordt vaak nogal lacherig gedaan over Nederlandse poprap, maar met eerst Froukje en nu S10 is dat denkbeeld helemaal van de baan. Wat de zangeres gisteren in Botanique toonde, getuigde van groot talent.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:

(Intro)
Masker Af
Wat Ze Willen
For Days
Diamonds
Alleen
Sorry
Wat Is Real
Achter Ramen
Ontastbaar
Bag
Storm
Licht
Handen Van Mijn Moeder
Adem Je In
Vlucht
Crystal Clear
Maria
Dans Mij Naar Huis (nieuw nummer)

Wacht Op Mij
Ochtend/Avond

Facebook / Instagram

978 posts

About author
't is oke.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

David Numwami @ Botanique: Na regen komt zonneschijn

David Numwami en Saint DX stonden gisteren allebei in de Orangerie van de Botanique. Het is geen toeval dat deze twee samen…
LiveRecensies

Coline & Toitoine @ Botanique (Rotonde): Boertig familiefeest

Een jaartje geleden won Coline & Toitoine de eerste editie van kansenparcours Sound Track. Dit voorjaar volgde er met SOMA een debuut-ep…
InstagramLiveRecensies

Sébastien Tellier @ Botanique: Bebaarde kitschkoning brengt de Kruidtuin in zwijm

Vrijdagavond kreeg de Botanique bezoek van de bebaarde frenchpop-royalty Sébastien Tellier. Hij kwam Brussel verwennen met zijn unieke elektronische genie en kitscherige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.