Features

Acht tips voor Les Nuits Botanique 2021

© CPU – Bert Savels

Als het kan en mag, dan gaan ze er ook voor in de Botanique. Met de nodige hindernissen werd alweer een boeiend programma samengesteld voor hun paradepaardje: Les Nuits Botanique. De affiche wordt naar goede gewoonte gesierd met fris, jong geweld en ietwat vastere waarden, waardoor we zoals vanouds kunnen genieten van een gevarieerd menu. Wij kozen alvast enkele acts die je absoluut gezien moet hebben dit jaar en alsof dat nog niet genoeg is, mogen we ook tickets voor onderstaande shows weggeven.

8/9 – This Is The Kit

Indie folk vol poëzie en melancholie? Daarvoor moet je bij This Is The Kit zijn. De groep rond singer-songwriter Kate Stables debuteerde alweer in 2010 met Krülle Bol en heeft ondertussen al een heel parcours afgelegd. Zoals samenwerken en touren met The National, bijvoorbeeld. Haar laatste album, Off Off On verscheen vorig jaar en kan je nu live komen ontdekken.

9/9 – Pomme + Aurel

© CPU – Leni Sonck

Dat Franstalige popmuziek de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig is, hoeven we je niet meer te vertellen. Een van de nieuwste diamantjes in dat genre is zonder enige twijfel Pomme. De jonge zangeres is afkomstig uit Lyon, maar woont ondertussen in Parijs, hoofdstad van het licht en van de liefde. Dat hoor je ook terug in haar muziek, want met haar dromerige indiepop laat ze heel wat hartjes sneller slaan.

Ze wordt op die donderdag bijgestaan door Aurelio Mattern, oftewel Aurel, nog zo’n Franstalig talent. De muziek van de jonge Fransman klinkt ietwat melancholischer en is daarom de perfecte opener voor die andere revelatie. Wij zagen beide acts al aan het werk op Ronquières Festival eerder deze zomer en we kunnen je garanderen dat het goed was. Dit zijn de Franstalige popbands van de toekomst, dus het is misschien wel je laatste kans om ze van zo dichtbij te zien!

12/9 – Girls In Hawaii + Watchoutforthegiants

Girls In Hawaii is eindelijk terug van weg geweest op de podiumplanken. Na hun laatste album Nocturne uit 2017 is het een tijdlang stil gebleven rond de Brusselse band, maar nu zullen ze toch nog eens verschijnen, uitgerekend in hun geliefde Botanique. Verwacht je gerust aan een emotioneel weerzien met een van de belangrijkste bands van de recente Belpop en laat je vooral niet misleiden door hun naam. Het zijn wel degelijk jongens uit België.

Daarnaast zal ook Watchoutforthegiants de kleuren van altpop komen verdedigen. De Gentenaren waren in 2018 nog een verdienstelijke finalist in Humo’s Rock Rally en werkten nadien steeds verder richting hun eerste album/ep die in 2020 het licht zag. Hun sound is catchy, vrolijk en heeft een licht psychedelisch kantje en is een perfecte aanvulling voor de (hopelijk) zachte en warme nazomer.

13/9 – Vox Low + Le Villejuif Underground + Bryan’s Magic Tears

Een avondje postpunk en garagerock kan er altijd wel in. En meer bepaald op maandag 13 september. De Parijzenaren van Vox Low zullen dan het volgende doen: Primal Scream, Gary Numan, Ennio Morricone, The Sisters of Mercy en een flinke snuif nihilisme in een blender steken en die dan kapotgooien op de dansvloer.

Met hun recentste plaat When Will The Flies in Deauville Drop? onder de arm is er ook Le Villejuif Underground. Deze groep ontstond toen Nathan Roche, een Australische zanger en dichter, in Parijs een bassist ontmoette die op een surfer uit Chernobyl leek, een gitarist die Thaïse muziek leuker vond dan The Stooges en een keyboardspeler die tijdens zijn auditie in slaap viel. Een onvoorspelbare mix die een al even onvoorspelbare melange van pop, garagerock, country en zelfs disco oplevert.

Je wist het al, maar we zeggen het toch nog eens: de jaren ’90 zijn terug. Of zijn ze nooit weggeweest? Hoe dan ook, Bryan’s Magic Tears brengt het beste van Pavement en Dinosaur Jr. samen, twee groepen met een fijne neus voor het melodieuze, het groezelige en het melancholische. Check alvast hun laatste album 4 AM.

19/9 – David Numwami + Saint DX

© CPU – Leni Sonck

Het was moeilijk voor jonge Belgische talenten om het afgelopen coronajaar door te breken, maar sommigen zijn er toch in geslaagd. Een van die veelbelovende artiesten is zonder twijfel David Numwami. De Brusselaar ging al mee op tour met Charlotte Gainsbourg en heeft ondertussen een bijzonder drukke festivalzomer achter de rug. Om de kers op de taart te zetten, speelt hij half september een thuismatch in de Botanique, met een splinternieuwe debuut-ep onder de arm. Klaar voor een dosis zachte, maar lekker dansbare pop? Dan is David Numwami jouw man!

Net als zijn compaan David, kan ook Saint DX zeggen dat hij al het podium deelde met Charlotte Gainsbourg, hetzij als voorprogramma. Ook Damso zag het talent van Aurélien Hamm al in, aangezien hij mocht fungeren als producer op de laatste plaat van de rapper. De muziek die de man maakt valt dan ook het best samen te vatten als door rap geïnspireerde synthpop, waardoor David en Aurelien de ideale dinsdagavond kunnen verzorgen. De ene springt overigens al eens graag mee op een nummer van de ander, dus het zou zomaar eens een dag vol verrassingen kunnen worden.

22/9 – Emy + Moli

© Jorre Janssens

In een niet al te ver verleden stond Emy nog op het podium van ons allereerste showcasefestival. Inmiddels is de groep rond frontvrouw Emy verder gegroeid en staan ze bekend om hun waanzinnig goede live performance. De jazzy soulnummers met een gouden poprandje hebben heel veel flair en klinken live nog net iets warmer en bombastischer. Nood aan een muzikale knuffel van jewelste? Emy ontvangt je graag met open armen in de Orangerie.

Toen we in maart met Moli spraken zag de wereld er nog wat anders uit en van een concertseizoen was er geen sprake. Het hield de Brits-Belgische zangeres echter niet tegen om haar mini-album Préface uit te brengen, waarop we zeer aanstekelijke retrodiscopop te horen kregen. Met wat vertraging krijgt Moli nu de kans om haar werk nog eens voor publiek te brengen. Doe je dansschoenen dus maar aan, want ze kunnen tijdens de (potentiële) danspassen wel van pas komen.

23/9 – It It Anita + Milk TV + Brorlab

It It Anita

© Titouan Massé

Belgische punk en noiserock boven op 23 september! De luide en brutale Luikenaars van It It Anita komen die dag hun recentste plaat Sauvé de eerste keer voor een normaal publiek voorstellen in de Orangerie. Hun shows zijn doorgaans overladen met liters zweet, een oneindige toevoer van energiek lawaai en een ongecontroleerde chaos van jewelste. Verwacht je dus gerust aan hetzelfde op Les Nuits.

Die dag zal er bovendien nog meer georkestreerd lawaai te zien en horen zijn, want ook Milk TV staat op de planning. Het is moeilijk om op dit trio een genre te plakken, dus plaatsen we ze maar gewoon ergens in het brede postpunkspectrum. Ook het korte maar krachtige Brorlab zal van de partij zijn. Ze worden wel eens de Vlaamse Cocaine Piss genoemd, maar we raden je vooral aan om zelf te gaan checken of dat zo is.

26/9 – Smerz

Onvoorspelbare, experimentele, progressieve popmuziek van Catharina Stoltenberg en Henriette Motzfeldt, een duo dames uit Noorwegen, dat is Smerz. Dit jaar kwam hun debuut uit: Believer. Voor liefhebbers van elektronica en magische gezangen die zowel weird als wonderlijk zijn. Wil jij je een avond laten inpakken door die dromerige, maar duistere klanken, dan is Smerz de juiste keuze!

Voor elk van deze concerten kunnen we duotickets weggeven. Daarvoor moet je natuurlijk iets doen: stuur een screenshot met bewijs dat je onze Facebook-pagina leuk vindt en/of ons op Instagram volgt door naar wedstrijd@dansendeberen.be, samen met een antwoord op volgende vraag: Met welke artieste ging David Numwami al op tour? Vermeld hierbij zeker het concert naar keuze als onderwerp en je gegevens! Veel succes en tot in de Botanique!

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

25 nieuwe namen voor Rock Herk met o.a. The Afghan Whigs, Therapy? en shame

Rock Herk viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en dat zal het niet zomaar laten aan zich voorbij gaan. Nadat we in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single David Numwami - "Sky!"

Nadat hij zich verdiepte in filosofie besloot David Numwami om toch een andere weg uit te gaan en zo belandde hij op…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.