AlbumsRecensies

WILLOW – lately I feel EVERYTHING (★★★½): Een geslaagd poppunkexperiment

Met ouders als Will en Jada Pinkett Smith, en Jaden als broer, groei je gewoonweg op in de muziekindustrie. Zo bracht WILLOW al in 2010 – op tienjarige leeftijd – het opmerkelijke “Whip My Hair” uit. Die inhoudsloze kindermuziek liet ze al snel achter zich om te focussen op experimentele popmuziek. Vier albums later slaat WILLOW opnieuw een andere weg in, namelijk die van de poppunk. Het klinkt in 2021 al niet meer opmerkelijk, maar WILLOW zou wel eens de verfrissing kunnen zijn die de bijna afgezaagde poppunk nodig heeft.

Aanvankelijk wisten we dit natuurlijk nog niet, dus toen WILLOW haar eerste single “t r a n s p a r e n t s o u l” aankondigde met Travis Barker, leek onze gezichtsuitdrukking verdacht veel op de albumhoes van lately I feel EVERYTHING. We bereidden ons voor op de zoveelste niet-poppunkartiest die met de blink-182-drummer samenwerkt, maar stonden toch versteld. Al vrij snel werd duidelijk dat WILLOW haar experimentele basis niet de rug heeft toegekeerd. Noem dit album gerust poppunk met een hoofletter P.

Meteen al nadat WILLOW met “t r a n s p a r e n t s o u l” de toon heeft gezet, krijgen we het krachtige intermezzo “F**K You” te horen. Het doet denken aan de ruige, feministische punk van de riot grrrl-beweging en bewijst dat WILLOW ook niet terugdeinst voor de punk in poppunk. Zo blijft ze schommelen tussen ruige en toegankelijke, ontroerende en stevige nummers op een klein halfuurtje. Meer dan elf nummers heeft WILLOW niet nodig om haar punt te maken.

Het nummer dat het meest als poppunk-volgens-het-boekje overkomt is “G R O W”, maar wat verwacht je anders van een gastbijdrage van Avril Lavigne, die dat boekje zelf heeft geschreven? De vroegere koningin van dit genre is trouwens aan een comeback bezig, maar moet nu toch haar kroon even afstaan aan WILLOW. Het nummer schreeuwt vroege nillies en we wanen ons meteen sk8ergirls en -boys. De stemmen van de twee punksters gaan geweldig samen, en de stevige drums van Barker eronder maken van “G R O W” nu al een klassieker.

Andere gastbijdragen op het album zijn Ayla Tesler-Mabe, wiens stem haast versmelt met die van WILLOW op het mooie “Come Home”, en Cherry Glazerr, een indierockband die stilaan naam aan het maken is. Daarnaast verschijnt ook nog de rappende Amerikaanse Tierra Wack ten tonele. Zij brengt het WILLOW-equivalent van de emorap die momenteel poppunk overspoelt: Tierra doet het met andere woorden alternatiever en beter. Elke artiest brengt zo een unieke twist aan elk nummer.

lately I feel EVERYTHING was de manier voor WILLOW om zich tijdens aanslepende lockdownperiodes opnieuw uit te vinden. Het resultaat is een poppunkalbum waarvan er nog niet veel zijn verschenen. De herkenbare touch van Travis Barker en Avril Lavigne zorgt ervoor dat heel wat nummers toegankelijk uit de pan swingen, maar samen met andere kleinere gastartiesten voert WILLOW een experiment uit dat wij enkel als geslaagd kunnen afvinken.

FacebookInstagram / Twitter / Website 

Ontdek meer nieuwe muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

WILLOW - empathogen (★★★): Lichtpunten aan een donkere bron

WILLOW is ondertussen al toe aan haar zesde studioalbum. Hoewel de zangeres bekend werd onder de vleugels van haar ouders Will en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single WILLOW – “b i g f e e l i n g s”

Je eigen creatieve vleugels uitslaan en wegvliegen van onder de stevige schaduw die je ouders werpen, het is een gegeven dat we…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single WILLOW - "alone"

Afgelopen jaar was de term ‘nepobaby’ een hot topic: kinderen van bekende mensen die het enkel kunnen maken vanwege hun ouders, en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.