LiveRecensies

Kids with Buns, Ramkot & The Haunted Youth @ OLT Rivierenhof: De Nieuwe Lichting goedgekeurd

Aan het begin van elk jaar organiseert Studio Brussel een muziekwedstrijd, waarin de radiozender op zoek gaat naar de toekomst van de Belgische muziekscene. Aan het einde schoppen drie acts het tot winnaar van De Nieuwe Lichting. Ondanks dat het winnen ervan niet altijd gelijkstaat aan een succesvolle carrière, is er elk jaar wel talent te vinden onder de kandidaten. Dit jaar wisten Kids with Buns, Ramkot en The Haunted Youth de gouden medailles te veroveren en vandaag stonden ze alledrie in het Rivierenhof om zich te bewijzen. Alle groepen hebben dan ook bewezen dat ze de titel van De Nieuwe Lichting verdienen, want we hebben ons goed geamuseerd met de fijne muziek.

Kids with Buns

‘Stemmen is belangrijk!’ Zangeres en gitariste Marie Van Uytvanck geeft het mee tijdens de set van Kids with Buns en dat is uiteraard waar, want zonder de stemmen van hun fans zouden ze De Nieuwe Lichting niet hebben gewonnen. Al had ze het wellicht niet alleen over die wedstrijd, aangezien Marie het zei net voor hun versie van dodies “She”. Ook met “1712”, de debuutsingle van het duo, wordt een statement gemaakt en dit keer over misbruik. Aan inhoud dus geen gebrek bij Kids With Buns, maar de variatie was wat verder te zoeken. Ondanks dat de nummers wel goed in elkaar zaten, begonnen ze na verloop van tijd wat op elkaar te lijken. Dezelfde beperkte elementen werden steeds opnieuw gebruikt, waardoor het uiteindelijk wat eentonig werd. Een extra muzikant of een backingtrack met daarop een drum had zeker niet slecht geweest, maar twee mensen met een gitaar heeft dan ook weer een eigen charme natuurlijk.

Waar Marie telkens de basis van de muziek legde met haar akoestische gitaar, zorgde Amber Piddington voor de inkleuring met haar elektrische gitaar. Hoe verder in de set, hoe straffer Amber uit de hoek kwam en langzaamaan begonnen we ons af te vragen hoe zij zou klinken in iets stevigere muziek. De eigenzinnige stem van Marie doet Kids With Buns nog net iets specialer klinken en zo zit er zeker potentieel in het duo. Eens ze een liveband hebben zullen de twee wellicht nog meer weten te overtuigen en wat meer diepgang in hun set kunnen steken. Tot die tijd blijft Kids With Buns een gezellige act met twee muzikantes en hun gitaren.

Ramkot

Halverwege hun set zong Ramkot over ‘fire’, en vanaf het begin was het vuur dan ook te zien in het trio. Opzwepende drumpartijen, een vettige bas en een stevige gitaar vormden deze keer de hoofdingrediënten en dankzij de soms ruwe afkruiding viel de groep in de smaak bij het publiek. Al van bij opener “Red” werd de mensenmassa door de groep opgezweept en na verloop van tijd werden de nekspieren op proef gesteld. Het publiek werd ook verschillende keren gevraagd om mee te klappen en veel overtuigingskracht was er niet meer nodig naast de grote dosis energie die Ramkot het Antwerpse park instuurde.

Doordat bassist Hannes Cuyvers en gitarist Tim Leyman elkaar afwisselden op vlak van zang konden ze elk tijdens hun nummers alles geven. Zo kon Hannes tot rust komen wanneer Tim aan het zingen was en zich voorbereiden op de vocale uithalen die hij zo nu en dan in het publiek smeet. Ondanks dat er leuke twists in de muziek zaten, wist niet elk lied even hard te overtuigen, maar tijdens single “Am I Alright Now” of een ietwat ludieke cover van “Bangarang” van Skrillex wisten ze dat zeker wel te doen. Ramkot heeft al enkele straffe songs in hun repertoire en gecombineerd met de knaldrang van het publiek en de overdosis aan energie van het trio weten ze wel een leuke rockset neer te zetten.

The Haunted Youth

The Haunted Youth trapte af met “Teen Rebel” en zo bevonden we ons al meteen op een hoogtepunt. Het lied kwam nog dromeriger over dan op de radio door de idyllische setting en mooie lichtshow. Toch was de muziek, zoals op de andere nummers, sterk genoeg om voor zichzelf te spreken. Lange, instrumentale stukken namen ons regelmatig mee naar hogere sferen, die wat doen denken aan The War On Drugs aan een iets hoger tempo. Zo nu en dan vonden we subtiele, speelse elementen terug in de muziek, of ging het er net iets harder aan toe, waardoor het aanvoelde als een uitnodiging tot dansen en dat werd dan ook gedaan.

Doorheen de set kregen we mooie, zachte samenzang van Joachim Liebens en zijn pianiste te horen, maar die zang verdween jammer genoeg regelmatig tussen de muziekinstrumenten. Naar het einde toe kregen we de warme stem van Joachim alsnog goed te horen tijdens een ingetogen nummer en ondanks dat dat tot een hoop gebabbel leidde, kon hij ons toch bekoren. Het zomerse, chille festivalgevoel was zeker aanwezig tijdens de set van The Haunted Youth en samen met zijn band wist hij ons dan ook mee te nemen naar zijn eigen planeet. Toen we na afsluiter “Coming Home” terug op aarde werden gezet, werd er gevraagd naar meer van The Haunted Youth en na een kort instrumentaal extraatje was het dan jammer genoeg ook echt gedaan.

865 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
FeaturesWedstrijden

Ontdek het nieuwe festival Unwind en win duotickets!

Er schoten de laatste maanden heel wat nieuwe festivals als wilde paddestoelen uit de grond. Een van de interessantste en meest spraakmakende…
InstagramLiveRecensies

The Haunted Youth @ Het Depot: Uitgesponnen dromerigheid

Het is een understatement dat het winnen van een wedstrijd als De Nieuwe Lichting voor een heuse populariteitsinjectie zorgt, al schoot een…
InstagramLiveRecensies

Ramkot @ Kunstencentrum Vooruit (Concertzaal): Energie van begin tot einde

Een van de winnaars van De Nieuwe Lichting 2021 was van plan om op 1 en 2 december vorig jaar naar de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.