AlbumsRecensies

Polo & Pan – Cyclorama (★★★½): Heen-en-terugritje naar Nooitgedachtland

Er waren eens, niet zo heel lang geleden en in een land hier eigenlijk niet zo heel ver vandaan, twee talentvolle dj’s genaamd ‘Polocorp’ en ‘Peter Pan’. Na vele jaren op eigen houtje liedjes componeren en op de gekste feestjes draaien, besloten ze om hun krachten te bundelen en samen een band op te richten. En zo geschiedde het dat zij vanaf het jaar 2013 het leven verder zetten als het onoverwinnelijke duo Polo & Pan. Met zijn tweeën gingen ze de strijd om populariteit in het muzieklandschap van Frankrijk (en later ook dat van de wereld) aan.

Daar stonden ze dan in 2014 met hun eerste album Dorothy in de hand, klaar voor het meest epische gevecht van hun bestaan! Het was een bloeddorstige veldslag, maar uiteindelijk slaagden ze glansrijk in hun missie. Niets kon hen nog tegenhouden en ze vervolgden in 2018 hun queeste met Caravelle, opnieuw met veel succes. Hits zoals “Nanã” en “Canopée” werden gehoord tot in Mexico en niets weerhield hen nog van het maken van een nieuw album. Daar, beste lezer, starten we ons verhaal. Zet je dus schrap voor deze wervelende reis doorheen Cyclorama.

Nadat ze een beetje feeënstof in je gezicht hebben geblazen (waar je hopelijk minder last van hebt dan van die kutpollen die de laatste tijd door de lucht zweven), nemen Polocorp en Peter Pan je bij de hand en vertrekken we richting de tweede ster rechts en dan rechtdoor tot de morgen. Net zoals ‘de jongen die nooit volwassen zou worden’ wil het Franse duo eeuwig jong blijven. Dat merk je sterk in hun muziek, die steeds een zeer vrolijk, speels en soms een beetje nostalgisch gevoel bevat. Introductienummer “Côme” klinkt bijvoorbeeld opvallend veel als een Disney-liedje, wat je toch onmiddellijk katapulteert richting je kindertijd. Daarmee insinueren we uiteraard niet dat je als volwassene geen Disney mag kijken. Integendeel!

Tijdens onze reis richting Nooitgedachtland vliegen we nog een bekend figuur tegen het lijf. Het is Aladdin die ons op zijn zwevend tapijt even vervoegt. Met zijn verhalen over Duizend-en-een-nacht geeft hij onder andere “Requiem” en “Oasis” een oosterse kleur. Aladdins touch draagt bij aan de duidelijke afwisseling tussen opgewekte dag- en zwoele nachtnummers op het album, wat overigens een nieuw element is in de wereld van Polo & Pan.

Eenmaal aangekomen op onze bestemming, horen we de Verloren Jongens al op ons afkomen terwijl ze meefluiten op de melodie uit “Bilboquet”, een van hun favoriete deuntjes. Ze nemen ons mee richting het Indianendorp waar een groot feest aan de gang is. Iedereen danst en zingt er op “Ani Kuni”, wat toch echt een dikke schijf is als je het een paar keer gehoord hebt. Daar ‘ku-je-ni’ op blijven stilzitten hoor! (Sorry voor dit flauw woordmopje.) Ondanks die dikke schijf, weet het uitstapje ons toch niet altijd te overtuigen. In “Magic” is de magie bijvoorbeeld een beetje zoek en ook Peter Pans lijflied “Peter Pan” weet niet volledig te overtuigen. Misschien missen deze nummers wat van het aanstekelijke Polo & Pan-recept, waardoor we net niet over de streep getrokken worden om ze te smaken.

Nadat we in “Peter Pan” ook het getik van de krokodil dichterbij horen komen, krijgen we toch wat schrik en beseffen we dat het best wel al laat wordt en tijd is om terug naar huis te keren. Op de terugweg blikken we nog even terug op alles wat we meemaakten tijdens deze avontuurlijke reis. We komen tot de conclusie dat het fijne aan cyclorama is dat je meteen hoort dat het een Polo & Pan-album is. Het dappere duo probeert duidelijk nieuwe dingen uit en evolueert langzaamaan, maar blijft wel eigen aan hun uniek geluid. Soms trappen ze de bal wat mis, maar elke held heeft wel eens een mindere dag.

Om dit prachtige sprookje af te sluiten, willen we graag nog de moraal van het verhaal (of hier het album) meegeven: je leeft maar één keer, dus grijp alle kansen die je kunt krijgen om daar het beste van te maken. Dat gezegd zijnde, hebben we slechts één ding toe te voegen: en ze leefden nog lang en gelukkig. Einde!

Facebook / Instagram / Twitter

30 posts

About author
Meestal een blij (en dansend) beertje!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Polo & Pan - "From a World to Another" (feat. Jacques)

In 2013 werd de Franse muziekscène versterkt met het duo Polo & Pan. Sindsdien voorzien zij de hele wereld van leuke dansbare…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2021

Denk jij soms ook wel eens: ‘Wauw, hoe kan ik toch tussen al die duizenden singles het bos door de bomen blijven…
InterviewsUitgelicht

Interview Polo & Pan: 'Wij geven een show aan het publiek, maar het publiek is ook een show voor ons'

Het Franse duo Polo & Pan voorziet ons al enkele jaren van heerlijke, dansbare zomerliedjes. Het zonnetje kon ons de afgelopen dagen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.