LiveRecensies

Archie X @ Ancienne Belgique (AB): Openbloeien

‘Een auditie om ‘U’ tegen te zeggen’, zo omschreef Koen Wauters de auditie van Charline D’Hoore tijdens The Voice. Met wat getokkel op haar gitaar en haar zachte stem wist ze de vier juryleden in bijna geen tijd te overtuigen. Een overwinning zat er niet in, aangezien IBE met de trofee naar huis ging, maar tijdens het tv-programma leerde ze wel Tom Lodewyckx kennen. Vlak voor wat Charlines laatste uitzending bleek te zijn, zei hij dat hij graag in haar bandje wou en maanden later doken D’Hoore en de muzikant uit programma’s als The Voice en Liefde Voor Muziek samen de studio in. Gisterenavond stonden ze ook voor het eerst samen op een podium, maar de volwaardige concertervaring zat er voor fans nog niet in door de strikte maatregelen. Via livestream kon je van uit je luie zetel volgen, maar wij werden wel uitgenodigd om het optreden in de Ancienne Belgique mee te maken.

Toen Charline deelnam aan The Voice werd haar al gauw gezegd dat je niet alleen rustige liedjes met een gitaar kunt zingen, dus na een rustig liedje met gitaar en wat piano kwamen drie bandleden wat kracht aan de muziek toevoegen. Al gauw kregen we “Better Off” te horen en hadden we zin om te dansen, iets dat op het podium met mate, maar groot enthousiasme gebeurde. In tegenstelling tot de kijkers thuis moesten wij op onze stoel blijven zitten. Pech. Desondanks zorgde Archie X wel voor een grote (verborgen) glimlach aangezien de zangeres haar vrolijkheid niet onder stoelen of banken kon steken. In het begin zag je de frontvrouw zo nu en dan nog wat aarzelen, maar hoe verder in het optreden, hoe meer Charline zich liet gaan. Alsof ze een bloem was die tijdens het optreden in bloei ging. Tegen dat debuutsingle “Loud Boy” aan bod kwam bewoog de frontvrouw zich vrij over podium.

Met amper drie singles op zak kregen we een concert met grotendeels nog onuitgebrachte nummers voorgeschoteld en toch wist Archie X het heel de tijd interessant te houden. Waar het ene nummer wat speels en ondeugend overkomt, lijkt het andere net iets donkerder. De band bracht toffe popdeuntjes, zo nu en dan met een goede gitaar of stevige drumpartij. Live is Archie X minder braaf dan op de radio en met een cover van Royals Bloods “Trouble Coming” werd de gitaarliefhebber op de wenken bediend. Ook voor de fans van Franstalige muziek was er op het einde een hoogtepuntje te bespeuren dankzij een cover van “Ta Reine” van Angèle. Dat bisnummertje klonk redelijk hetzelfde als het origineel (zelfs Charlines stem deed wat denken aan die van Angèle), maar het Royal Blood nummer was aardig herwerkt naar iets dat evengoed uit de hand van Charline en Tom had kunnen komen.

Soms wat stuntelig, maar altijd charmant werden de nummers aan elkaar gepraat. Charline vertelde hoe ze de andere bandleden leerde kennen en lichtte het idee achter bepaalde liedjes op een spontane manier toe. Het spontane en soms lichtjes grappige aspect in de persoonlijkheid van de zangeres keerde zo nu en dan ook terug in de teksten van de nummers, maar er was ook ruimte voor serieuzere onderwerpen zoals haat tegen holebi’s. Op verschillende vlakken toonde Archie X doorheen het optreden hun veelzijdigheid, zonder dat de nummers te veel uit elkaar lagen. Het muziekproject heeft al een duidelijke sound die herkenbaar is en snel vertrouwd aanvoelt, maar valt niet te veel in herhaling doordat ze binnen hun genre wel uiteenlopende onderwerpen en sferen opzoeken.

We waren getuige van het eerste optreden van Archie X, dat door fans thuis te volgen was, en zagen potentieel in de groep. Dankzij een blitse lichtshow en leuke praatjes tussendoor werd het geheel naar een hoger niveau getild, maar de muziek is eigenlijk al goed genoeg om een publiek hun aandacht er doen bij te houden. Meer zelfs om hun te overtuigen en een glimlach op hun gezicht te toveren. Voor het eerst in maanden zakten we nog eens af naar de AB en Archie X wist ons in het decor van de iconische, rode zaal aangenaam te verrassen met niet alleen een hoop nieuwe, plezierige nummers, maar ook met een overtuigende live act. Hopelijk duurt het niet meer lang voor het grote publiek kan afzakken naar een zaal als de AB voor een optreden als dat van Archie X. Dan is het eindelijk gedaan met die stomme livestreams!

Facebook / Instagram

940 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
LiveRecensies

It It Anita @ Ancienne Belgique (AB Club): Kortrijkse en Luikse wafelijzers op onze muil

It It Anita lijkt wel de naam van een system administrator die op het werk af en toe eens langskomt om de…
InstagramLiveRecensies

Tom Odell @ Ancienne Belgique (AB): Lief(de) en leed

Het ging even wat minder met Tom Odell. De Brit kampte de laatste jaren met paniekaanvallen en verlammende angst. De altijd zo…
InstagramLiveRecensies

DOPE LEMON @ Ancienne Belgique (AB): Een dopetrain met pit

Sinds 2016 bewandelt de flamboyante Angus Stone deze wereld onder zijn artiestennaam Dope Lemon. In januari bracht hij met Rose Pink Cadillac…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.