InstagramLiveRecensies

Absynthe Minded, David Numwami, Meskerem Mees & Aili @ OLT Rivierenhof (ihkv Radio 1 Schemersessies): Het gaat terug beginnen

© VRT Radio 1 – Robin Bervoets

Van 25 oktober vorig jaar was het geleden dat we nog eens de categorie ‘live’ mochten aanklikken. We waren dan ook maar al te blij toen we hoorden dat we gisterenavond nog eens richting het Rivierenhof mochten trekken. De officiële opening van het openluchttheater is pas voor 1 juli, maar speciaal voor de slotaflevering van het Radio 1-programma Wonderland werden de poorten van het wondermooie OLT nog eens opengegooid. Op de schemersessies – die naam mocht je gisterenavond overigens redelijk letterlijk nemen – werden we naast een zwerm bloeddorstige muggen verwelkomd door presentator Korneel De Clercq, met op zijn programma shows van Meskerem Mees, David Numwami, Aili x Transistorcake en in extremis ook Absynthe Minded.

Door de nog steeds beperkte capaciteit mochten we nog geen plek nemen in de tribunes van het amfitheater, maar zaten we met een handvol andere gelukkige toeschouwers samen met de artiesten op het podium. Dat zorgde voor een nog intiemere sfeer, op het lijf geschreven van Meskerem Mees natuurlijk.

© VRT Radio 1 – Robin Bervoets

Er was het afgelopen jaar geen ontkomen aan de jonge zangeres. Met haar gitaar onder de arm wist Meskerem Mees vriend en vijand te betoveren tijdens onze Winterslaapsessies, waarna ze de hoofdprijs wegkaapte op zowel Sound Track als Humo’s Rock Rally. Toen dan ook nog eens de nationale radio haar schouders onder de jongedame zette, was het hek definitief van de dam. Meskerem had haar plekje op de Schemersessies dus helemaal niet gestolen en dat zette ze maar al te graag in de verf.

Met enkel een gitaar en haar vaste cellospeelster wist Meskerem Mees een oase van rust te laten neerdalen over het OLT. ‘Ik was vergeten hoe leuk het was om live te spelen’, vertelde ze ons nadat ze ons mooie versies van “Seasons Shift” en “The Writer” had voorgeschoteld. Doordat de concertavond redelijk intiem werd georganiseerd, kwamen de nummers nog eerlijker over dan we gewend waren.

We kregen ook nieuwe single “Astronaut” in première te horen, die live weliswaar meer wist te boeien dan op plaat. Naarmate de set vorderde, voelde je ook dat Meskerem zich steeds meer in haar sas voelde, op haar eigen rustgevende manier wel te verstaan. Afsluiter “Where I’m From” was dan ook de kers op een ietwat magische taart. Meskerem Mees is natuurlijk nog jong en heeft nog veel ervaring op te doen in de muziekwereld, maar wat we gisterenavond te horen kregen, klonk alvast veelbelovend voor de toekomst. Zeker nu “Astronaut” binnenkort zelfs via de Franse radio de ruimte ingestuurd zal worden, lijkt een definitieve doorbraak niet meer veraf.

© VRT Radio 1 – Robin Bervoets

Nadat Meskerem Mees het podium al even had verlaten, kwam een guitig lachende David Numwami het podium op gesloft. ‘Je suis chaud’, vertelde hij op zijn eigen, haast schattige manier. Dankzij zijn ervaring als bandlid bij Charlotte Gainsbourg weet de jonge Brusselaar natuurlijk al hoe hij moet performen en dat was duidelijk zichtbaar. Na een bloemlezing voor zijn mama begon David met “Thema”. Samen met zijn synthspeler begon hij aan een leuke set, waarin hij in de hoogtes de bal weliswaar een paar keer missloeg.

Het kon de sfeer niet bederven, want de jongeman amuseerde zich zichtbaar. Op een gestripte versie van “Beats!” liet hij zich volledig gaan op zijn akoestische gitaar, om dan met de nodige nonchalance “Milky Way” te brengen. Met “Le fisc de l’amour” sloot David zijn set op een ietwat intieme manier af, om dan met een knipoog het podium af te wandelen.

Op vlak van stijl deed David Numwami ons denken aan een jonge Eden Hazard. Niet dat die ook muziek maakt, maar zijn uitstraling en talent hebben dezelfde proporties. De jonge Brusselaar heeft veel talent en beschikt over een hele reeks fijne nummers, maar straalt ook een zekere nonchalance uit die de muziek dat tikkeltje extra geeft. Het knipogen, de gespeelde schattigheid en vooral het grijnzen maken de muziek van David Numwami tot wat het nu is: bijzonder veelbelovend.

© VRT Radio 1 – Robin Bervoets

Over veelbelovend gesproken: de volgende act was er eentje die die status eindelijk kon waarmaken. Voor de eerste keer ooit stonden Aili en Transistorcake op een podium en dat werd een ervaring om nooit te vergeten. Na hitjes als “Dansu” en “Pari Pari” verschijnt vandaag eindelijk hun debuut-ep. De perfecte gelegenheid om die live al eens in de kijker te spelen dus.

Met laatstgenoemd nummer trapten de twee hun korte maar krachtige set op gang. Op het podium kwamen de beats nog intenser over en drongen de bassen nog dieper door. Na een lange intro werd de track op gang getrapt, waarna Aili zich, afgezien van enkele beginnersfoutjes, ontpopte tot de ster van de avond. Op opvolger “Genki” hing Transistorcake dan nog eens de basgitaar om zijn nek, waarna de zangeres de boel muzikaal deed ontploffen met haar synths.

Hoogtepunt van de korte set was natuurlijk hitje “Dansu”, waarin de bassen de hoofdrol speelden. Het duo knalde permanent wat extra tierelantijntjes doorheen het nummer, waardoor de live-versie zowaar nog cooler binnenkwam dan de studioversie. Voor een eerste optreden bracht Aili x Transistorcake het er dus verrassend goed van af. Het startpunt van een veelbelovende zomer, waarin er bijzonder veel gespeeld zal worden. Het is misschien nog vroeg om te zeggen, maar als er een artiest is die we je aanraden om te gaan kijken komende zomer, dan is dat Aili.

© VRT Radio 1 – Robin Bervoets

Normaal gezien hadden de jongens van blackwave. de Schemersessies mogen afsluiten, maar door een mogelijke coronabesmetting moest het duo jammer genoeg in extremis afzeggen. Gelukkig nam Bert Ostyn vanmiddag zijn telefoon op en kwam hij maar al te graag naar het Rivierenhof om met Absynthe Minded de concertavond in stijl op z’n eind te laten lopen. ‘We zijn hier om blijdschap te brengen’, sprak de frontman profetische woorden, waarna hij naast gitarist Toon Vlerick plaatsnam.

Met z’n tweeën brachten Bert en Toon akoestische versies van oud en nieuw materiaal, te beginnen met “Kingpin”. Het tempo zat er bijgevolg goed in en de leuke nummers volgden elkaar ook op. Toch werd er met “What in the World” even het tempo uit de set gehaald. Je zag dat de twee er plezier in hadden om al die nieuwe nummers eindelijk eens live te spelen. Absynthe Minded heeft met zijn nieuwe plaat namelijk nog maar één keer op een podium gestaan. Vanaf “Beam” volgde uiteindelijk wel de opflakkering, waarna het eindoffensief werd ingezet. Met “Saved Along the Way” kregen we nog de laatste nieuwe single op ons bord, waarna met – natuurlijk – “Envoi” de handen nog een laatste keer op elkaar gingen.

Het radioseizoen van Wonderland werd dus mooi afgesloten dankzij de Schemersessies en vooral dankzij de terugkeer van de live muziek. Op een wondermooie avond in het OLT Rivierenhof beleefden we dankzij Radio 1 nu al een hoop leuke concerten, waardoor het normale leven opnieuw een stapje dichterbij lijkt. Met heel wat veelbelovende namen en een vaste waarde was onze avond alvast gemaakt. ‘Het gaat terug beginnen’, sprak presentator Korneel De Clercq het publiek toe alvorens de show effectief van start ging, en daar spreken we hem graag in bij. Tot zeer binnenkort!

Setlist Meskerem Mees:
Seasons Shift
The Writer
Astronaut
Gold
Where I’m From

Setlist David Numwami:
Thema
Beats!
Milky Way
Le fisc de l’amour

Setlist Aili:
Pari Pari
Genki
Dansu

Setlist Absynthe Minded:
Kingpin
End of the Line
What in the World
Echo Chamber
Beam
Cherry Picking
Saved Along the Way
Envoi

1686 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Kim Gordon, High Hi en meer voor Cactusfestival 2023!

De vele festivalaffiches die ons land rijk is krijgen de dag van vandaag alsmaar meer vorm, zo ook die van Cactusfestival. Het…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Paradise City vult affiche aan met live-acts van RY X, Bolis Pupul, Lander & Adriaan en 13 anderen

Na Adriatique en Nico Morano vult weekender Paradise City in het Vlaams-Brabantse Perk zijn affiche aan met liveoptredens van onder andere RY…
InstagramLiveRecensies

Meskerem Mees @ NTGent: Rake klappen in het zachtste jasje

Het Vlaamse vogeltje dat de laatste jaren het schoonste zingt, is zonder twijfel Meskerem Mees. Het koekoeksjong uit Gent duwde meer dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.