Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Burial – “Dolphinz”

Burial (William Bevan) is een van de opmerkelijkste voorbeelden van wat Jacques Derrida en Mark Fisher ‘hauntology’ noemden: de artistieke representatie van het teruggrijpen naar gefaald utopisme, waardoor het verleden (en diens toekomst) ons heden ‘najagen’. De Londense producer blikt melancholisch terug op de ravescene uit de jaren 90 in zijn thuisland. Door te refereren aan genres uit dit optimistische tijdperk van ellenlange feesten en collectieve euforie (denk aan UK garage en dubstep), en deze te bewerken met veel ruis, kraak en galm, roept Burial een nostalgie op naar die tijd. Een tijd vol feest en optimisme werd ingeruild voor de bewustwording van de omstandigheden waarin we leven, namelijk een hypergeïndustrialiseerde, kapitalistische spiraal met een gebrek aan toekomstvisie.

Burials in 2008 uitgebrachte Untrue belichaamde dit gevoel volledig. Het werd een album vol post-ravemuziek waarbij melancholisch wordt teruggeblikt naar deze periode van euforie, enkel en alleen om te beseffen hoe hard we dit verloren zijn. Het eind vorig jaar verschenen “Chemz” klinkt vooral als het verlangen naar een feest, maar noodgedwongen ongeduldig buiten in de wachtrij moeten staan en het feest zelf nooit bereiken. Het nummer grijpt terug naar de toekomst van het verleden en zweeft daardoor doorheen tijd. Deze gevoelens van nostalgie werden ook, hetzij minder overtuigend, weerspiegeld in Bevans samenwerkingen met Thom Yorke en Four Tet.

Als tegengewicht voor “Chemz” beslaat “Dolphinz”, negen minuten aan atmosferische ambient, de achterkant. Het ambienttraject van de Londenaar kreeg al veel virtueel boegeroep over zich heen. Dit zorgt voor de nodige ironie, gezien Burialfans verlangen naar het geluid van verlangen. Wij vinden “Dolphinz” echter zeer sterk in zijn emotionele geladenheid, gecreëerd door radioruis, vinylgekraak, watergedrup en gefluister over dolfijnen. Ook al betekent dit een stap weg van het nostalgische waarvoor we zoveel van Burial houden, toch genieten we van de bevreemdende klanken die evenzeer zweven doorheen tijd.

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Masayoshi Fujita - Bird Ambience (★★★): Wegdromen naar de Japanse bergen

Goed nieuws voor de mediterende meerwaardezoekers: de Japanse muzikant en componist Masayoshi Fujita laat weer een album vol vibrafoons op de wereld…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Amon Tobin - "Rise to Ashes"

Amon Tobin creëert al 25 jaar zijn eigen universum. In zijn vroege jaren (1996-2000) stond hij bekend om zijn prachtige versmelting van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Howie Lee - "鸟岛 (Birdy Island)"

Na zijn recentste album 7 Weapons Series bij het Brussels label Maloca Records komt de Pekingse clubgod Howie Lee nu met een nieuwe single:…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.