Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Burial – “Dolphinz”

Burial (William Bevan) is een van de opmerkelijkste voorbeelden van wat Jacques Derrida en Mark Fisher ‘hauntology’ noemden: de artistieke representatie van het teruggrijpen naar gefaald utopisme, waardoor het verleden (en diens toekomst) ons heden ‘najagen’. De Londense producer blikt melancholisch terug op de ravescene uit de jaren 90 in zijn thuisland. Door te refereren aan genres uit dit optimistische tijdperk van ellenlange feesten en collectieve euforie (denk aan UK garage en dubstep), en deze te bewerken met veel ruis, kraak en galm, roept Burial een nostalgie op naar die tijd. Een tijd vol feest en optimisme werd ingeruild voor de bewustwording van de omstandigheden waarin we leven, namelijk een hypergeïndustrialiseerde, kapitalistische spiraal met een gebrek aan toekomstvisie.

Burials in 2008 uitgebrachte Untrue belichaamde dit gevoel volledig. Het werd een album vol post-ravemuziek waarbij melancholisch wordt teruggeblikt naar deze periode van euforie, enkel en alleen om te beseffen hoe hard we dit verloren zijn. Het eind vorig jaar verschenen “Chemz” klinkt vooral als het verlangen naar een feest, maar noodgedwongen ongeduldig buiten in de wachtrij moeten staan en het feest zelf nooit bereiken. Het nummer grijpt terug naar de toekomst van het verleden en zweeft daardoor doorheen tijd. Deze gevoelens van nostalgie werden ook, hetzij minder overtuigend, weerspiegeld in Bevans samenwerkingen met Thom Yorke en Four Tet.

Als tegengewicht voor “Chemz” beslaat “Dolphinz”, negen minuten aan atmosferische ambient, de achterkant. Het ambienttraject van de Londenaar kreeg al veel virtueel boegeroep over zich heen. Dit zorgt voor de nodige ironie, gezien Burialfans verlangen naar het geluid van verlangen. Wij vinden “Dolphinz” echter zeer sterk in zijn emotionele geladenheid, gecreëerd door radioruis, vinylgekraak, watergedrup en gefluister over dolfijnen. Ook al betekent dit een stap weg van het nostalgische waarvoor we zoveel van Burial houden, toch genieten we van de bevreemdende klanken die evenzeer zweven doorheen tijd.

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single DAGR - "Caravan" (feat. Portugal. The Man)

Het Amerikaanse duo Ceci G en Veronika Jane uit Texas, samen DAGR, brengt met “Caravan” een interessant nummer uit samen met Portugal.The…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joy Orbison - "pinky ring"

Het stond in de sterren geschreven dat Joy Orbison een van de meest gerespecteerde dj’s en producers van het Verenigd Koninkrijk zou…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Malady - "Round The Bend"

Er bestaat een fenomeen ‘the 20-year rule’, wat inhoudt dat een trend twee decennia nodig heeft om uit te sterven en weer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.