banner

AlbumsFeatured albumsRecensies

CHAI – WINK (★★★★): Anders zijn doet geen pijn aan de oren

Wie de vraag ‘noem vijf Japanse artiesten’ krijgt op een of andere lokale quiz, zal al snel met handen in de haren zitten. Tenzij je een echte Japanfreak bent natuurlijk, want dan zou je bijvoorbeeld nog Hikaru Utada of Miki Matsubara kunnen neerschrijven. Omwille van de moeilijke vraag geven wij graag mee dat CHAI alvast een oerdegelijk onderdeel van het antwoord kan zijn. CHAI is een kwartet van vier vrouwen die bubblegumpop verkopen met een dikke laag suiker. Een gewaagde combinatie die het gerenommeerde label Sub Pop ertoe aanzette om hen binnen te halen. Met WINK brengt de band hun tweede plaat uit en dat gaat niet ongemerkt voorbij.

Het album opent met het veelbelovende “Donuts Mind If I Do”, een enorm catchy nummer die meer dan alleen een simpel woordspelletje in zijn bezit heeft. Met de stroperige opener heeft CHAI een potentiële hit in handen en ondanks de bevreemdende mix tussen schattig Japans en gebroken Engels doet het zijn werk, en dat is ons gelukkig maken. CHAI bewijst dat ‘raar’ niet zozeer pijnlijk aan de oren moet voelen.

De funfactor op deze plaat is bewust torenhoog gehouden en daarbij lijkt het CHAI niet te deren dat ze daarbij de diepgang op de plaat totaal verwaarlozen. Niet dat we die diepgang zozeer missen, maar het is wel een opvallende afwezige op het album. Op tekstueel vlak bereikt CHAI dan ook geen wonderen. Het brein wordt niet meteen in vijfde versnelling gezet door ‘You and me, racket and ball, ping and pong’ op “PING PONG!” of van ‘Uh wow, oh my gosh, nobody knows we are fun’ op “Nobody Knows We Are Fun”. Het feit dat amusement primeert, zal ongetwijfeld bevrijdend hebben gewerkt, want niets is lastiger dan de juiste woorden te doen passen op je muziek. Zo ging de focus volledig naar het maken van lichtvoetige, maar straffe popsongs.

De grote kracht achter deze plaat is dat het na een oppervlakkige luisterbeurt de kracht bezit om te blijven hangen, iets wat een waardige popsong gewoon nodig heeft. Langs de andere kant is WINK zeker ook de plaat voor wie dieper graaft dan de oppervlakte. Het viertal beschikt namelijk over een ongelofelijk talent om straffe ritmische popmelodieën te creëren met een scheutje rhythm-and-blues, die je doen meezingen zonder dat je er maar één woord van moet begrijpen. Dat is onder meer het geval bij het zwoele “Maybe Chocolate Chips” of het opgefokte “ACTION”.

Een band een schattige sound toe-eigenen, is zelden een gemeend compliment en zou zomaar uit iemands mond kunnen vloeien na een luisterbeurt van ‘Miracle’, ‘KARAAGE’ of elk ander nummer op de plaat. Dat bedenkelijke compliment heeft het equivalent van ‘het is mooi, maar niet mijn ding’ en is al na een halve seconde doorprikt. Toch maken we voor WINK een uitzondering. De stem van leadzangeres Mana doet ons denken aan een overgetalenteerde muzikale Pikachu, met een flow die veel weg heeft van een extra instrument. Die stem zorgt voor een mooie versmelting tussen de drums, gitaar, bas en keys. Vergis u niet, het geheel is sterk doordacht en CHAI zou CHAI niet zijn zonder die hoge tonen.

WINK is een uitermate smakelijke plaat geworden, die we iedereen aanbevelen voor wie op zoek is naar een nieuwe, aantrekkelijke en uitzonderlijke sound. Het geluid van CHAI is even wennen, want het is niet alledaags. Toch is deze noot niet hard te kraken en zijn we al snel mee in het zeemzoete popverhaal die de band ons probeert te verkopen. Neem daarbij hun beruchte livereputatie en je weet dat je binnenkort mee zult zingen met dit uitzonderlijk kwartet op een of ander festival.

Facebook / Instagram / Website

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInterviews

Interview Marcus D: 'Ik ben verliefd geworden op Japan'

Wie wat thuis is in de wereld van instrumentale hiphop heeft ongetwijfeld al gehoord van Marcus D, een Amerikaanse beatmaker die naam…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Hannah Jadagu - "All My Time Is Wasted"

Amper achttien is Hannah Jadagu, maar ze is helemaal klaar om met haar breekbare bedroompop je hart te veroveren. De DIY-muzikante is…
LiveRecensies

Kikagaku Moyo @ Minardschouwburg: Zinderende energie

Als je als band aankondigt dat je als merchandise kleurrijke blaadjes gaat verkopen, dan weet je dat je 200 procent thuishoort in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.