Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Engine Kid – “Angel Dust”

© Jon Cook

Engine Kid, een verborgen parel van de post-hardcore, brengt op 12 juni al hun werk uit op maar liefst zes lp’s. Everything Left Inside heet de boxset en deze bevat hun twee albums Bear Catching Fish en Angel Wings, samen met de ep Astronaut, heel wat bonusnummers en een jazzy samenwerking met Iceburn. Frontman Greg Anderson gebruikte er zijn eigen label Southern Lord voor. Hier hebben bands als Sunn O))), Boris en Sleep bij getekend, een brede waaier aan alternatieve zware muziek dus. Greg Anderson speelt zelf ook bij Sunn O))), alsook bij doommetalgroepen Goatsnake en Thorr’s Hammer. Engine Kid begon als een kopie van Slint’s Spiderland, maar al snel wilde het trio verder gaan dan een imitatie en ontwikkelde ze een donker geluid vol noise, math, sludge en emo. Voeg producer Steve Albini toe en je zou zweren dat het niet kon mislopen.

Toch ging de band na enkele jaren al uit elkaar en bleven veel ongebruikte opnames in het magazijn liggen. Daar komt met “Angel Dust” verandering in. De single is een overblijfsel uit de mastertapes voor het dynamische Angel Wings uit 1994, en frontman Anderson kan zich zelfs niet meer herinneren waarom het niet op het album staat. Inderdaad, want het klinkt even heerlijk als hun ander werk. Het nummer voelt meer aan als shoegaze dan als mathrock, en past daarmee perfect in de recente trend gestart door post-hardcoreband Nothing en vorig jaar nog Hum. We beginnen met een wolk van feedback, gevolgd door een staccato akkoord met veel bassen eronder. Vervolgens begeleidt de drummer intensief de overgang tussen strofe en refrein, terwijl Anderson zijn versen afschreeuwt. Toch neemt hij tussen het dissonante riffen door de tijd om na een versnelling in de brug onder arpeggiobegeleiding even ‘Angel Dust’ te fluisteren, exact zoals Hum dat tegenwoordig zou doen. Het liedje is voorbij voor je het weet en mocht gerust langer duren. Als ze tijdens deze sessies van 1994 al “Olé” van John Coltrane konden coveren (inclusief blazers), zal er vast nog veel moois uit deze band vallen.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

82 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Frank Turner - "Haven't Been Doing So Well"

In het Britse hardcorepunkmilieu is Frank Turner al lang geen onbekend gezicht meer. De punker met het peperkoeken hart startte zijn carrière…
AlbumsRecensies

Quicksand - Distant Populations (★★½): Minder koppen, minder rockers

Als we op de albumcover mogen afgaan, is dit het slechtste Quicksand-album. Het muzikale oordeel is niet zo dramatisch, maar wel consequent….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Mud Whale - "French Roast"

Posthardcore lijkt een afgeleid genre dat stilaan uitgemolken leek te zijn. Zo nu en dan staat er dan eens een verrassende naam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.