Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Engine Kid – “Angel Dust”

© Jon Cook

Engine Kid, een verborgen parel van de post-hardcore, brengt op 12 juni al hun werk uit op maar liefst zes lp’s. Everything Left Inside heet de boxset en deze bevat hun twee albums Bear Catching Fish en Angel Wings, samen met de ep Astronaut, heel wat bonusnummers en een jazzy samenwerking met Iceburn. Frontman Greg Anderson gebruikte er zijn eigen label Southern Lord voor. Hier hebben bands als Sunn O))), Boris en Sleep bij getekend, een brede waaier aan alternatieve zware muziek dus. Greg Anderson speelt zelf ook bij Sunn O))), alsook bij doommetalgroepen Goatsnake en Thorr’s Hammer. Engine Kid begon als een kopie van Slint’s Spiderland, maar al snel wilde het trio verder gaan dan een imitatie en ontwikkelde ze een donker geluid vol noise, math, sludge en emo. Voeg producer Steve Albini toe en je zou zweren dat het niet kon mislopen.

Toch ging de band na enkele jaren al uit elkaar en bleven veel ongebruikte opnames in het magazijn liggen. Daar komt met “Angel Dust” verandering in. De single is een overblijfsel uit de mastertapes voor het dynamische Angel Wings uit 1994, en frontman Anderson kan zich zelfs niet meer herinneren waarom het niet op het album staat. Inderdaad, want het klinkt even heerlijk als hun ander werk. Het nummer voelt meer aan als shoegaze dan als mathrock, en past daarmee perfect in de recente trend gestart door post-hardcoreband Nothing en vorig jaar nog Hum. We beginnen met een wolk van feedback, gevolgd door een staccato akkoord met veel bassen eronder. Vervolgens begeleidt de drummer intensief de overgang tussen strofe en refrein, terwijl Anderson zijn versen afschreeuwt. Toch neemt hij tussen het dissonante riffen door de tijd om na een versnelling in de brug onder arpeggiobegeleiding even ‘Angel Dust’ te fluisteren, exact zoals Hum dat tegenwoordig zou doen. Het liedje is voorbij voor je het weet en mocht gerust langer duren. Als ze tijdens deze sessies van 1994 al “Olé” van John Coltrane konden coveren (inclusief blazers), zal er vast nog veel moois uit deze band vallen.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

165 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Botch - "One Twenty Two"

Het regent onverwachte comebacks deze zomer. Na de aankondiging van een nieuw album van The Mars Volta en de eerste tour voor…
LiveRecensies

Roadburn 2022 (Dag 3): Dynamiekverschillen

Roadburn Festival heeft een duidelijke missie: de metalwereld ontdoen van alle clichés waaronder het verstikt. Metal blijft helaas heel erg vaak in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SONS - "Nothing"

Sinds SONS in 2018 StuBru’s De Nieuwe Lichting won, ging het extreem hard voor de band. In een mum van tijd groeide…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.