AlbumsFeatured albumsRecensies

Off The Cross – Enjoy It While It Lasts (★★★★): Mooi en meedogenloos

In plaats van platgewandelde wegen te betreden, streeft de Antwerpse metalband Off The Cross ernaar om consequent andere stijlen toe te voegen aan zijn geluid. Tijdens de beginperiode noemden de bandleden hun muziek nog grappend ‘vrouwendansmetal’ en staken ze bij een recent interview voor Studio Brussel hun liefde voor Dua Lipa niet onder stoelen of banken. Dat het voor Off The Cross toch menens is, demonstreerden de leden met het debuut Divided Kingdom uit 2016 dat hen bracht naar de festivalpodia van Alcatraz, Graspop en Groezrock. Sindsdien timmert de groep zodanig voort aan haar (internationale) carrière dat zelfs de onverwachte wissel van ex-frontman Steven Van Crombruggen naar Daan Swinnen in de zomer van 2019 de boel amper deed wankelen.

Eind 2019 speelde de groep een nipt uitverkochte headlineshow in de AB Club en bracht ze op de dag van de eerste coronalockdown de single “Sinnerman” uit. Ook de coronacrisis lijkt weinig vat te hebben op de productiviteit en populariteit van Off The Cross. Met vrienden en crewleden van onder andere Aborted, Carnation, Diablo Boulevard, Epica, Fleddy Melculy en King Hiss maakte de groep een quarantainecover van Ghosts “Dance Macabre“. Afgelopen zomer speelde ze die cover live op het digitale festival Hellgium van Fleddy Melculy, en werd de tweede single van Enjoy It While It Lasts, “The Dance“, de hoogste Belgische nieuwkomer in de Zwaarste Lijst van dit jaar. Om hun fans en nieuwe release te eren, bracht de band samen met de ambachtelijke bierbrouwerij Sweynbeer het pittige bier The Goddess uit op de markt. De laatste muzikale aanloop richting de geboorte van Enjoy It While It Lasts was de track “This Too Shall Pass” met zangeres Fabienne Erni van de Zwitserse folkmetalband Eluveitie. Naast de zangkunsten van Fabienne deed Off The Cross voor het tweede album ook een beroep op de piano- en Hammondkunsten van Joost van den Broek (Ayreon) en de arrangementen van Coen Janssen (Epica). Door zo’n internationaal netwerk in te schakelen voor Enjoy It While It Lasts, hengelt Off The Cross niet alleen naar een breder publiek maar tast de groep ook voorzichtig nieuwe muzikale grenzen af.

Het is geen gemakkelijke opdracht om in een subcultuur van ongeveer vijftig jaar nog met frisse invalshoeken voor de dag te komen. Hoe dan ook etaleert Off The Cross met Enjoy It While It Lasts dat metal anno 2021 bijlange niet aan het einde van haar Latijn is. De tracks “Exist” en “The Dance” werken dankzij de swingende gitaar- en keyboardarrangementen zeer aanstekelijk op onze heupspieren waardoor de single “This Too Shall Pass” een welverdiende adempauze is. Samen met Fabienne Erni van Eluveitie laat brulboei Daan Swinnen daarin zijn gevoelige kant zien, maar je kan het duet na een paar luisterbeurten allerminst melig noemen. Swinnen blijft zelfs langs de fluwelen stem van Erni honkvast grunten alsof het een lieve lust is. Pas in het tweede deel van het album maakt Off The Cross de zestienjarige metalhead in ons wakker en daar zijn we zeker niet rouwig om.

De track “Strife” zit bijvoorbeeld vol bombast en melodie dat je haarvaten ogenblikkelijk recht springen wanneer de drums van Pieter De Ridder het startsignaal geven. Dat episch gevoel ebt niet weg want ook “Cease and  Desist” is een ongeziene uppercut van jewelste zoals we dat vroeger gewend waren tijdens de doorbraakperiode  van de melodische metalgroep Children of Bodom. Het zuiver gezongen refrein ‘One final warning is cease and desist, this is our verdict giving our cribs’ dringt zodanig snel tot je door dat je het bij het tweede couplet direct kan meebrullen op de gruntversie. Op het einde van deze melodieuze rollercoaster incasseren we nog “A Life Lived to Die” waarmee de fans van het eerste uur zich aangesproken zullen voelen, want het nummer is met de vertrouwde Off The Cross-sound meedogenloos hard.

Bij de Antwerpse metalband Off The Cross vielen de puzzelstukjes al vanaf de eerste noten mooi in elkaar. Met enkel het debuut Divided Kingdom (2016) onder de arm voelde de groep zich als een vis in het water op de grootste binnenlandse metalpodia. De toekomst leek rooskleurig totdat zanger Steven Van Crombruggen in de zomer van 2019 het schip abrupt verliet. De overige leden lieten het schip niet kapseizen en vonden in Daan Swinnen zowel fysiek als vocaal de geknipte vervanger voor Steven. Vanwege de coronaperikelen liet de release van het tweede album Enjoy It While It Lasts zich langer dan gepland op zich wachten, maar kregen we mondjesmaat van dat album drie sterke singles binnen waarmee Off The Cross haar momentum nooit verloor. Dat momentum gaan de leden post-corona nog lang kunnen vasthouden want Enjoy It While It Lasts bulkt van de songs die balanceren op een koord van poppy melodieën en brute gitaren. Het zou ons niet verbazen dat sceptici het album zouden wegblazen als te commercieel. Akkoord, de symfonische stukken van Coen Janssens (Epica) en Joost van den Broek (Ayreon) zijn zeer verteerbaar en het duet met Fabienne Erni lijkt op het eerste zicht nogal klef. Daar tegenover leveren die strategische samenwerkingen nogmaals het bewijs dat harde muziek wel degelijk kan doorstoten uit de underground waardoor Off The Cross met “The Dance” en “Cease and Desist” opgewassen lijkt te zijn voor de mainstreampodia van Pukkelpop en Werchter.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

Kid Kapichi @ Ancienne Belgique (AB Club): Rauw & ongestoord

‘Music scene is crazy, bands start up each and every day’; zong Pavement op “Cut Your Hair”. De visionair Stephen Malkmus had…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Andromedik, Becky Hill, Wunderhorse, Channel Tres en meer naar Pukkelpop 2024

De paasvakantie is net voorbij, dus is ook de zomervakantie niet meer veraf. Hoewel de festivalzomer van 2024 nog moet losbarsten, belooft…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dua Lipa - “Illusion”

Had je ons een paar jaar geleden verteld dat er een moment kwam waarop Dua Lipa als een van de grootste popsterren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.