Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Walter Broes & The Mercenaries – “Nice and Neat” & “Smoker”

Songschrijver en zanger Walter Broes verdiende in de (inter)nationale rockabilly-scene zijn strepen als het boegbeeld van The Seatsniffers. Met oeverloos veel respect voor de Amerikaanse rootsrocktradities bracht de Belgische groep in 1997 een titelloos debuut uit en ging de bal snel aan het rollen. Zo deelde The Seatsniffers de festivalpodia met blueslegendes als Little Richard, Dr. John en Buddy Guy. Na zeven albums en onafgebroken te blijven toeren in West-Europa, het VK en de VS, trok de band de stekker eruit in 2012. Vier jaar later omringde Walter zich door bassist Clark Kenis en drummer Lieven Declercq en doopten ze zichzelf om tot Walter Broes & The Mercenaries. In deze gedaante bracht Walter het album Movin’ Up (2016) uit en in 2019 de vinylsingle “When the Ship Goes Down“.  Voor de nieuwe track “Nice and Neat” liet de formatie zich voor de gelegenheid vergezellen door pianist Niels Verheest.

De track klokt af op nog geen schamele twee minuten en is daarmee precies de soundtrack van een knokgevecht in The Garrison Pub uit de Britse hitserie Peaky Blinders. Door de snelle pianoriedels van Niels Verheest is het testosterongehalte namelijk niet te overzien en geven ze Walter alle vrijheid om zijn gitaarhals van top tot teen te verkennen. Bassist Clark en drummer Lieven laten het niet aan hun hart komen en zijn het smeuïg eigeel van al dat gitaar- en pianogeweld. Net zoals bij The Seatsniffers blijft Walter met zijn Mercenaries pretentieloos vastgeroest aan de klassieke Amerikaanse country, blues en folkmuziek, maar kan hij met zijn warme stem na 25 jaar nog altijd doen alsof de genres in de Koekenstad lijken uitgevonden te zijn.

Als extraatje bevat “Nice and Neat” nog de instrumentale track “Smoker”. Het nummer spreekt voor zich want het doet je direct hunkeren naar lekker barbecueweer, frisse pintjes en een knisperend kampvuur. Met een droog lenteweekend in het vooruitzicht komt “Smoker” dus als manna uit de hemel gevallen om op de achtergrond van je (coronaveilig) tuinfeestje te spelen. De drumintro is nagenoeg dezelfde als die van “Lonely Boy” van The Black Keys, maar laat dat de pret niet bederven. Dan Auerbach en Patrick Carney putten namelijk ook constant inspiratie uit al het goede van de zwarte muziek waardoor de bluesrockcirkel bijwijlen rond is.

Kort samengevat bouwt Walter Broes met zijn begeleidingsband The Mercenaries voort op het oeuvre van zijn vorige band The Seatsniffers. Met inmiddels 25 jaar op de teller weet Broes dan ook als geen ander hoe je een geslaagd rockabilly-feestje moet bouwen. Pin je nochtans niet te hard vast op het etiket rockabilly, want The Mercenaries laten in de singles “Nice and Neat” en “Smoker” tal van surfrock en boogiewoogie-invloeden horen waarop je met een brede glimlach uit het niets de Lindy hop danst.

Facebook / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Skegss - Rehearsal (★★★½): Proost op het leven

Australië produceert de laatste jaren opvallend veel goede garage- en surfpunk. Vorig jaar brachten The Chats al een uitstekend album uit, maar…
AlbumsRecensies

NUTSHELL - Tidal Waves (★★★½): Knallende en verrassende heropstart

Muzikale broers Jasper en Jeroen Vanhecke zochten acht jaar geleden naar iemand met dezelfde muzieksmaak om een band te vormen. Die zoektocht…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle G.U.S.T. - "Hey, I Wanna Know Your Name"

Voor de week van de Belgische muziek ondersteunt radiozender Willy lokale rockartiesten met ‘Verse Vis’, een exclusieve rubriek waar we nieuwe nummers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.