AlbumsFeatured albumsRecensies

While She Sleeps – SLEEPS SOCIETY (★★★½): Freemium metalen

Het is inmiddels twee jaar geleden dat While She Sleeps nog over het Kanaal kwam met nieuw werk, en dan weet je hoe laat het is. De heren zetten eind vorig jaar een heel nieuw concept op: ‘The Sleeps Society’ moet een totaalbeleving worden voor fan en band. De abonnee krijgt toegang tot exclusieve content, evenementen en merchpakketten, en die voordelen lopen op naarmate je voor een duurdere abonnementsvorm opteert. Er werd eerst wat meewarig gedaan over dit zelfreddingsplan die de band had opgezet, maar tweeduizend abonnees later kan gesteld worden dat de heren hun gelijk wel hebben bewezen.

Jezelf op de kaart zetten, doe je als band nog altijd het best met de muziek die je naar buiten brengt. Dat While She Sleeps daar veel mee bezig is geweest, is wat ons betreft een raadsel, want SLEEPS SOCIETY wisselt bommen van nummers af met weinig zeggende intermezzo’s. De singles waren niet allemaal even overtuigend, maar gelukkig hadden we het beste nog niet gehoord. Intro “ENLIGHTENMENT” is een tekstuele inleiding tot het album: het groepsgevoel wordt aangewakkerd, de helpende hand uitgestoken. In 2021 gooit While She Sleeps het nog altijd over de boeg ‘brutaal positivisme’ met jankend gitaargeluid, stevige breakdowns en een grootste metalsound.

Ook elektronica komt weer her en der piepen, maar is toch minder aanwezig dan op voorganger SO WHAT?. Zo is de mosterd voor “SYSTEMATIC” duidelijk gehaald bij het recente geluid van Bring Me The Horizon, zij het dat de elektronische franjes veeleer neigen naar elektropunk en While She Sleeps beukt zoals ze dat aan zichzelf verplicht zijn. Loz Taylor gaat aan de haal met de aandacht van de luisteraar zoals we dat Corey Taylor soms horen doen, en introduceert ons zo tot de imaginaire moshpit die ontstaat door de breakdown waarmee het nummer uitsterft.

“KNOW YOUR WORTH (SOMEBODY)” is dan weer het bewijs dat While She Sleeps huilend gitaargeluid, zoals we dat op hun prilste platen vaak hoorden, opnieuw ter harte genomen heeft. De band uit Sheffield is doorheen de decennia echter veel gewiekster geworden, en levert sinds Brainwashed (2015) totaalbelevingen af waarmee je na één luisterbeurt allang niet meer klaar bent. Zo krijgt drummer Adam Savage de hoofdrol tijdens de breakdown (één van de lekkerste uit de discografie van de Britten overigens) in zijn schoenen geschoven. Weer krijgen we een Slipknotgevoel, door de toevoeging van een strakgespannen snaredrum en tegentijdse tikjes op een metalen ton.

Waar “NERVOUS” een samenwerking was die niet meteen bleef hangen, weet “NO DEFEAT FOR THE BRAVE” van begin tot eind te overtuigen. Deryck Whibley voegt zo hier en daar een snedige vleug Sum 41 toe aan een voorts typische While She Sleeps-song, en zijn karakteristieke nasale stem gaat mooi op in de muur van groots metalgeluid die de Britten hebben geschapen. Songs als “NO DEFEAT FOR THE BRAVE”, “SYSTEMATIC” of “KNOW YOUR WORTH (SOMEBODY)” klinken exact zoals we While She Sleeps in 2021 zouden willen horen: vertrouwd, maar met het doel om het om de twee jaar een beetje anders te doen.

Als we wat om de themanummers als “SLEEPS SOCIETY” of “CALL OF THE VOID” heen slalommen, kunnen we dan ook stellen dat de Britten weer enkele bijzonder fijne songs aan hun conto hebben toegevoegd. Loeiende gitaren en beukende basdrums, de fundamenten van het initiële Sleepsgeluid, treden weer iets meer naar de voorgrond en de toevoeging van elektropunkflarden pakt bijzonder goed uit. Toch probeert While She Sleeps zichzelf net wat te veel op een niet-muzikale manier te verkopen, om de klasse van sommige van de songs door te trekken naar een album van hetzelfde kaliber. Laat ons hopen dat de Britten metaalmuur en betaalmuur in de toekomst uit elkaar kunnen houden.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesMuzieknieuwtjes

55 albums om naar uit te kijken in april en mei

Het eerste kwartaal van 2021 loopt ten einde en de lente is eindelijk in het land. Ook de muziekwereld lijkt weer helemaal…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "NERVOUS" (feat. Simon Neil)

Als je als metalcoreband mee wil zijn in 2021, moet je features aan je album toevoegen. Concreter is het blijkbaar ook verplicht…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "YOU ARE ALL YOU NEED"

While She Sleeps slaakte vorig jaar in oktober een noodkreet. De band uit Sheffield klaagde, zoals veel Britse bands, het corona antibeleid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.