FeaturesInterviews

Interview TIBON: ‘Alles is in mijn kleine kamertje opgenomen’

Tibo Nassel of TIBON is een Brugse student. Hoewel hij nog studeert, is hij meer dan druk bezig met muziek maken. Nu hij door corona niet meer kan jammen met zijn band besliste hij om zelf iets te maken: een bedroom ep. De vijf nummers die de ep rijk is, schreef en mixte hij volledig zelf. Na deze ep denkt hij eraan om ietwat professioneler te werk te gaan, aangezien de enige gebruikte software voor deze ep, tevens zijn eerste ep als soloartiest, GarageBand was. Inspiratie haalt hij naar eigen zeggen uit alle hoeken, maar hij wil zeker niemand na-apen; het is zijn album, en dat mag ruim geïnterpreteerd worden.

Je album heb je volledig zelf in je kamer opgenomen, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Inderdaad, alles is in mijn kleine kamertje opgenomen. Behalve de luide vocals, die heb ik in mijn garage opgenomen, om mijn ouders en mijn buren te respecteren. Veel ‘infrastructuur’ had ik eigenlijk niet nodig om de ep op te nemen: gewoon een simpele audio-interface en een aantal microfoons. Na het opnemen heb ik alles in GarageBand gemixt. Ik vroeg me af wat je allemaal kon doen zonder naar een studio te gaan, dus begon ik te experimenteren. Ik wilde gewoon mijn eigen ‘sound’ maken. Normaal maak ik ook gewoon hardere muziek met mijn bands. De nieuwe Budget Trash, de band waarin ik speel, kan meer bestempeld worden als postpunk of noiserock. Nog een andere band waarin ik speel heet Koevoet, dat is gewoon keiharde punk.

Komen er nog dingen als soloartiest, of trek je je na de pandemie gewoon weer terug in Koevoet en Budget Trash? 

Ik ben eigenlijk al bezig met mijn tweede ep. Die zal waarschijnlijk wel opgenomen worden in een studio, dat plan ik nu samen met twee zeer getalenteerde vrienden. Ik hoop eigenlijk ook dat er nog meer groove en feeling in zit, want dat is wat ik echt belangrijk vind in mijn nummers. Daarnaast staan er met Budget Trash, de band die binnenkort helemaal wordt vernieuwd, al tien nummers klaar. Dat is ook anders werken, daar wordt op een heel organische manier gewerkt. Allemaal samen bespreken we wat we willen maken. Daar kruipt veel meer tijd in en dat blijft ook mijn voorname bezigheid op vlak van muziek. Als TIBON vind ik het gewoon handig en leuk om muziek zelf te leren. Als dat ooit live mag gebracht worden, zorg ik ook echt voor een bombastisch gebeuren met strijkers, backing vocals, enzovoort.

Wie gaf je inspiratie of motivatie om een ep te maken?

Hoewel ik niet meer met mijn vrienden kan jammen, waren het toch mijn vrienden van Koevoet die me op het idee brachten. Onze zanger Arno heeft ook al twee ep’s in zijn kamer gemaakt en ik wilde dat toen ook eens proberen. Mijn akkoorden en baslijnen komen gewoon. Als ik vind dat iets cool klinkt, onthoud ik dat en wordt het misschien wel een nummer. Ik ben geen geschoolde muzikant dus vaak probeer ik gewoon maar wat dingen. Het internet helpt mij ook veel. Ik zoek dan toonladders op waarmee ik bijvoorbeeld solo’s bedenk. Daarnaast vind ik Ashley Morgan echt geweldig. Hij is een Antwerpse producer, ik ken hem niet persoonlijk maar op Instagram deelt hij vaak zijn gedachtes en meningen, die vaak wel stroken met die van mij. Hij is ook echt een getalenteerde muzikant.

Daarnet zei je iets over ‘de nieuwe versie’ van je band Budget Trash, wat kan je ons al verklappen?

Nu zijn we gestopt omdat onze vorige bassist op een andere golflengte zat dan wij, wij wilden een andere soort muziek maken. Toen besloten we om er een punt achter te zetten, maar niet helemaal: de overgebleven drie bandleden, onder wie ikzelf, werken nu aan nieuwe nummers. De nummers zijn iets donkerder en melancholischer dan voorheen.

Bedroom verscheen op 4 april.

Instagram / Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Budget Trash - "Daddy"

Wie Budget Trash zegt, zegt opwindende garage-psych-surf-psych-pop. Origineel uit West-Vlaanderen, maar met een geluid dat moeiteloos de grenzen richting het internationale oversteekt….
LiveRecensies

Sound Track: Finale West-Vlaanderen @ De Zwerver (Leffinge)

Beloftevolle acts een podium bieden en hen de juiste ondersteuning geven. Het is de kern van het concept van het nieuwe kansenparcours…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Sound Track: 7 vragen, 45 finalisten

De finales van het gloednieuwe kansenparcours Sound Track zitten eraan te komen. We zagen 136 bands aan de slag in de selectierondes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.