LiveRecensies

Sound Track: Finale West-Vlaanderen @ De Zwerver (Leffinge)

Beloftevolle acts een podium bieden en hen de juiste ondersteuning geven. Het is de kern van het concept van het nieuwe kansenparcours dat dit jaar zijn start kende in de vijf Vlaamse provincies en Brussel. Dat er in West-Vlaanderen heel wat muzikaal talent te ontdekken valt, mochten we in de verschillende selectierondes ervaren. Acht projecten sprongen er uiteindelijk voor de jury uit en mochten zich in een spannende finale bewijzen in de De Zwerver te Leffinge.

Galine

Bij Galine kregen we het gevoel dat ze meer in haar mars heeft dan dat we te horen en te zien kregen in De Zwerver. De zaal moeten openen, is dan ook geen dankbaar geschenk. In ieder geval, het mooie stemgeluid heeft ze, de toffe muzikale verrijkingen van het band, onder andere shakers en een viool, vormen ook in de set een effectieve meerwaarde. Binnen de set van Galine waren er geen echte uitschieters, maar op zich zouden al haar nummers wel op Radio 1 kunnen gedijen. Naarmate haar set vorderde, zag je het zelfvertrouwen en de speelvreugde bij de frontvrouw toenemen, alleen al daarom hadden we hen graag nog langer aan het werk kunnen zien.

Ronî

De Koerdische muziek van Ronî valt moeilijk te vergelijken met dezelfde beoordelingsschalen als dat we pop- en rockacts in de weegschaal gooien. Al moeten we zeggen, dat deze band best overeind wist te blijven in verhouding tot de andere groepen van de avond. Ze hielden onze aandacht van begin tot einde vast en qua geluid zat de verhouding tussen de instrumenten ditmaal blijkbaar beter ineen dan tijdens hun voorronde. Een interessante act, maar moeilijk te bepalen hoe kneedbaar deze act kan zijn voor de brede, Vlaamse muziekwereld.

Ventilateur

Jazzrock, rockende jazz, Parkinson jazz? Het kind een naam geven, kan lastig worden, maar dat de muziek van Ventilateur erg goed ineen steekt, staat buiten kijf. Instrumentale muziek vol pit, flair en overtuigingskracht. Een van die zeldzame momenten waarbij we overtuigd dachten ‘hier kunnen vocals niets van meerwaarde betekenen’. De band begon fu-ri-eus aan de set, wat een geweldige sound. We beleefden ware muzikale opeenvolgende ‘suave’ hoogtepunten gedurende die eerste tien minuten. Nadien viel het niveau een beetje terug bij “Jakarta”, maar die eerste tien minuten bleken ruimschoots voldoende om ons van onze sokken te blazen.

PINGPONGCLUB

PINGPONGCLUB is wat ons betreft zo’n naam die we erg binnenkort als vaste waarde zullen beschouwen in het Vlaamse muzieklandschap. De nummers zijn dan wel niet bovengemiddeld interessant en de creatieve insteek is vaak voor de hand liggend, want hoorden we daar niet onder andere een knipoog naar dEUS’ “Roses”, en de dansbare gitaartjes van Two Door Cinema Club? Maar wat een stem heeft de zanger, moeiteloos sleurt hij alle aandacht naar zijn spontane, warme stemgeluid. Zo’n stem die de band voorbij alle werkpunten tilt. Noteer maar, binnenkort tref je PINGPONGCLUB aan op affiches tussen de Milo Meskensen en Absynthe Mindeds van de wereld.

BUDGET TRASH

Budget Trash verraste ons tijdens de West-Vlaamse finale het meest van alle finalisten. Tijdens hun Humo’s Rock Rally parcours speelde de band nog surfy garagerock, tegenwoordig maakt de band muziek die zich ergens situeert tussen King Gizzard en Fontaines D.C. Vooral wanneer ze op podium naar die laatstgenoemde band toewerkte en BG’s zanger zich helemaal in zijn rol smeet, waren we erg onder de indruk. 2019 was hét jaar van de garage, post-punk en out-of-the-boxgroepen als black midi. Waarom stond Budget Trash niet op onze radar? Het zal ons in ieder geval niet meer overkomen, want dit klonk groots en heel, heel erg beloftevol.

Divided

Aangekondigd worden als ‘epileptische aanval in ons bakkes’ wisten we meteen waaraan ons te verwachten met de heren van Divided. Onze verwachtingen werden waargemaakt; beenharde rock die mooi gegluurd heeft bij bands als STAKE, Brutus, Amenra, en god-weet-welke bands er allemaal brullende, synchroon beukende mannen in de rangen hebben. Hun bestickerde gitaarkoffers verraden alleszins dat ze heel breed hun inspiratie opsnuiven. We kregen riffs te horen die rauw door de band werden verorberd, al waren het Orcs uit de LOTR-reeks. Divided straalde duisternis uit en wist die sfeer ook De Zwerver binnen te sleuren. Het scheelde ook weinig of we zagen stukjes long uit de keel van de zingende drummer vliegen. Helaas hoorden we verder weinig zaken die de band doet verschillen van die talloze harde bands die de wereld al rijk is, maar het was goed hard.

Sir Luke

Wanneer Sir Luke enorm awkward op podium verscheen, dachten we eerst ons vergist te hebben en dat we op een optreden van G Goran waren beland. Daarnaast had Sir Luke wel de, om het licht uit te drukken, meest enthousiaste fans van de avond met zich meegebracht. Zes man zien moshen voor die ene vierkante meter, terwijl de zaal ruim genoeg is, bizar… en velen in het publiek konden hun lach dan ook moeilijk bedwingen. Alle gekheid op een stokje, op zich deed Sir Luke het niet slecht. Hij heeft weliswaar geen opmerkelijke stem of erg originele stijl, iets wat we tijdens de voorrondes ook al neerpenden. Wat hij liet zien, deed hij echter erg degelijk en voor een toegewijde, jonge gast als Sir Luke, zien we zeker nog een muzikaal pad weggelegd. Kwestie van dit nog wat te laten rijpen.

Ratmosphere

Afsluiter was het duo achter Ratmosphere, die hun set met een heerlijke naturelle overtuigingskracht ten derde brachten. Ook bij deze heren is hun zelfvertrouwen en vertrouwen in sound duidelijk één van de zaken wat hun muziek zo appealing maakt. Ze doen je probleemloos geloven dat ze steengoed zijn. Ze hebben dan ook goed afgekeken bij de bands met wie ze toerden. Bij vlagen ebde hun sound wel wat te lang op een bepaald idee om de spanning er 100% in te blijven houden, maar we hoorden met Ratmosphere wel één van de meest gefinetunede bands van de avond.


Sound Rank

Speciaal aan Sound Track is dat er maar liefst drie winnaars uit de bus komen per provincie en zo krijgen er uiteindelijk achttien acts een parcours op maat uitgestippeld met oog op een mooie toekomst. Voor ons sprongen volgende drie kandidaten er het meest uit:

3. Ratmosphere
2. Ventilateur
1. Budget Trash

De jury koos echter voor Divided in plaats van Budget Trash. De drie winnende acts krijgen voor de komende maanden een parcours uitgestippeld met coaching sessies en podiumkansen.

128 posts

About author
Managet en boekt als OENGER, is Cultuurmanager vermomd als ambtenaar.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Première: Nieuwe single Ratmosphere – “A Simple Dream"

Ratmosphere is er klaar voor. Klaar voor de doorbraak, nadat ze Sound Track wonnen, gedraaid werden op Radio 1 en Willy en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Galine - "Woman"

Dat er een nieuwe ep van Galine zit aan te komen, is nu wel duidelijk. Na het fijne “Team“, dat we enkele…
AlbumsRecensies

Divided – Riser (★★★½): Klaar om hun plekje te veroveren

De heren van Divided zijn voor Dansende Beren geen ongekende. In 2017 nog interviewden we deze toen piepjonge kerels. Vijf jaar later…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.