Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Iron & Wine – “Calm on the Valley”

The Creek Drank the Cradle uit 2002 was – tot gisteren – het debuutalbum van Iron & Wine, de artiestennaam van de Amerikaanse folk singer-songwriter Sam Beam. Gisteren verraste Sub Pop, het platenlabel achter Iron & Wine, dan ook met de release van een nieuwe track uit een collectie van onder-het-stof-gehaalde liedjes uit 1999. Op 7 mei zullen deze elf nummers gepubliceerd worden als het enige echte debuutalbum Archive Series Volume No.5: Tallahassee. Samen met zijn toenmalige huisgenoot/medestudent, EJ Holowicki, nam Sam Beam een 24-tal songs op in eigen huis, wat zorgde voor een live in the room-karakter. Holowicki speelt de baslijn in en Beam verzorgt de zang, gitaar, harmonica en drums. De nummers – behalve één – werden nooit gepubliceerd en voor twintig jaar lang bewaard op een harde schijf in een vergeten hoekje.

“Calm on the Valley” geeft dus een voorsmaakje van dit gearchiveerde album met een intiem huiskamer-jamsessie gehalte. De stijl leunt volledig aan bij de vroege Iron & Wine klassiekers zoals “Upward Over the Mountain” en doet wat denken aan Neil Youngs “Harvest Moon”. Een akoestische gitaar zorgt voor de instrumentale begeleiding die zonder veel toeters of bellen het nummer traag op gang zweept. Het ritme van het nummer start traag en lijkt ook later niet echt op gang te komen. De lange noten die door Beam gezongen worden komen – mogelijks bewust – wat zagerig en onzuiver over.

Als je een vroege fan bent van de typische meditatieve folk van Iron & Wine, is “Calm on the Valley” zeker een parel die je niet mag missen. Wij kijken alleszins enthousiast uit naar 7 mei voor dat afgestofte album, maar houden ons hart vast als blijkt dat alle liedjes een beetje schwung lijken te missen.

Facebook / Instagram / Website

Archive Series Volume No.5: Tallahassee verschijnt op 7 mei en zal, naast “Calm on the Valley”, nog 10 andere ‘nieuwe’ nummers bevatten:

Tracklist
1. Why Hate the Winter
2. This Solemn Day
3. Loaning Me Secrets
4. John’s Glass Eye
5. Calm on the Valley
6. Ex-Lover Lucy Jones
7. Elizabeth
8. Show Him the Ground
9. Straight and Tall
10. Cold Town
11. Valentine

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Cory Hanson - Pale Horse Rider (★★★★): Smeulend kampvuur in een verlaten woestijn

Neen, Cory Hanson is geen broertje van de langharige nozems die in 1997 grote groepen van de wereldbevolking opvrolijkten met de oorwurm…
AlbumsRecensies

Skullcrusher - Storm in Summer (★★★): Een rollercoaster zonder pieken of dalen

Muzikaal gezien is Skullcrusher, ofwel Helen Ballentine, het tegengestelde van wat haar naam doet vermoeden. Geen harde, schreeuwerige creaties die je hoofd…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Elgin - "Oh Love"

Anthony Furey en Paul Butler zijn echte globetrotters. De twee Ieren, geboren en getogen in Dublin, richtten samen het collectief The Young…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.