Muzieknieuwtjes

55 albums om naar uit te kijken in april en mei

Het eerste kwartaal van 2021 loopt ten einde en de lente is eindelijk in het land. Ook de muziekwereld lijkt weer helemaal open te bloeien, want dagelijks mogen we weer kennis maken met nieuwe artiesten, nummers en albums. Om jou wat wegwijs te maken tussen alle aankomende albumreleases, maakten we een overzicht van welke act op welke dag zijn/haar/hun nieuwste project voorstelt. April en mei beloven in ieder geval weer heel wat moois in petto te hebben. Onderaan het artikel kan je overigens nog eens een handig overzicht vinden.

Vrijdag 2 april

© CPU – Sven Michiels

Net voor de paashaas en de paasklokken weer door het land trekken om kinderen te verrassen met lekkers, krijgen we ook muzikaal echte verwennerij. Onze Belgische popfee Emma Bale introduceert haar debuutalbum RETROSPECT, maar ook Yves Paquet zal met zijn eerste lp Every Now and Then zichzelf in de kijker spelen. Popfans mogen diezelfde dag overigens uitkijken naar nieuwe werk van Demi Lovato, die al aan haar zevende album toe is.

Liefhebbers van gitaren en wat stevigere muziek zullen zich kunnen vinden in The Snuts. De Schotse indierockgroep is al sinds 2015 bezig en mikt met hun debuutalbum W.L. op de harten van alle rockfans. Ook Dry Cleaning komt met een postpunk-debuut waar al even naar wordt uitgekeken. De Canadezen van Godspeed You! Black Emperor hoeven zich minder te bewijzen en zullen met een gloednieuwe plaat alle postrock-fans weer in extase brengen.

Vrijdag 9 april

© CPU – Bert Savels

Sommige artiesten hebben geen introductie meer nodig omdat ze door hun jarenlange carrière tot echte pioniers in de muziekwereld behoren. De Franse componist Jean-Michel Jarre staat niet alleen bekend voor zijn adembenemende shows op spectaculaire locaties, maar heeft inmiddels ook al ruim over de twintig albums achter zijn naam staan. Ook de Amerikaanse hiphop-boyband BROCKHAMPTON is goed op weg om zo’n cultstatus op hun naam te zetten. De heren brengen namelijk op die dag hun zevende album ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE uit, die ook hun recente single “BUZZCUT” bevat. Daarnaast kijken we dan ook uit naar de nieuwe van Benny Sings.

Naast die ingespeelde acts krijgen we van de Belgen van Uma Chine het vervolg op hun alom geprezen eerste album en hoopt ook de Franse formatie DELGRES ons te inspireren met nieuwe muziek. Ten slotte is het ook uitkijken naar de soulrock van Nick Waterhouse die ons weer lekker zal doen grooven.

Vrijdag 16 april

© CPU – Joost Van Hoey

Levende legende Paul McCartney bracht vorig jaar met McCartney III net als velen een lockdownexperiment uit en binnenkort krijgen we een nieuwe versie van die plaat te horen. De nummers van dat album werden voor de heruitgave onder handen genomen door onder meer Beck, St. Vincent, Phoebe Bridgers en Damon Albarn. Ook The Offspring brengt die dag nog eens een album uit en dat bijna tien jaar na hun vorige. The Offspring is niet de enige Amerikaanse rockband die op 16 april een nieuw album uitbrengt, want ook Greta Van Fleet doet dat dan. Wie dan nog steeds goesting heeft in nieuw, stevig gitaarwerk kan er de vijfde langspeler van Britse metalcoreband While She Sleeps ook nog doordraaien.

Voor de fans van de iets rustigere muziek is er ook goed nieuws, want zowel het langverwachte derde album van London Grammar en het derde deel van de Tomorrows-reeks van Son Lux vinden we vanaf 16 april terug in de winkelrekken. De nieuwe plaat van Sharon Van Etten kunnen we uiteindelijk niet echt nieuw noemen. Om de tiende verjaardag van Epic te vieren, nodigde ze een indrukwekkend lijstje aan artiesten uit om die nummers te herwerken. Op de tracklist staan onder andere IDLES, Big Red Machine en Fiona Apple.

Vrijdag 23 april

© CPU – Bert Savels

We hebben er lang (maar echt héél lang) op moeten wachten, maar het vervolg op KALEO’s debuutplaat komt er eindelijk aan. Na veel uitstellen en verschuiven komen de IJslandse bluesrockers met Surface Sounds, een verwijzing naar al die vulkanen uit hun thuisland. Ook de Amerikaanse band Dreamer Boy, de Canadese sensatie Charlotte Cardin en het Deense duo Communions hebben eindelijk de tijd gevonden om hun tweede plaat uit te brengen en doen ons zo nog wat meer uitkijken naar 23 april.

Zij moeten zich uiteindelijk allemaal nog deels bewijzen, maar daar is bij Dinosaur Jr. geen sprake meer van. De gitaarband draait al sinds 1984 op volle toeren (met een kleine pauze van bijna tien jaar weliswaar), maar staat er tegenwoordig nog steeds. Op Sweep It Into Space zit Kurt Vile achter de knoppen, wat het toch nog wat spannender maakt.  Ook Tom Jones – jawel – heeft een plaat klaarliggen voor die dag, waarop de man zal trachten te bewijzen dat hij het muziek maken nog altijd niet verleerd is. In eigen land tot slot is er ook de terugkeer van het jazztrio Dans Dans.

Vrijdag 30 april

© CPU – Nathan Dobbelaere

Vrijdag 30 april wordt een bijzonder drukke en vooral mooie dag op vlak van albumreleases. Zo komt Royal Blood met langspeler nummer drie en dat is toch iets waar menig gitaarliefhebber naar uitkijkt. Aan de voorafgaande singles konden we wel al horen dat Mike en Ben dit keer wat meer de disco-achtige kant uitgaan, wat het alleen nog maar spannender maakt. Mocht het toch niet zo fantastisch uitpakken als gehoopt, zullen er in elk geval gitaren genoeg zijn. De Franse deathmetalband Gojira heeft een alweer zevende plaat klaarliggen, Teenage Fanclub brengt voor het eerst in vijf jaar nog eens een album uit en Dropkick Murphys zal de sfeer er ongetwijfeld weer inbrengen met Turn Up That Dial.

Aan de andere kant van de evenaar vinden we met Julia Stone nog een bekende naam, die dit keer niet de indiefolk-, maar de popkaart trekt. Sixty Summers werd al ontelbaar vele keren uitgesteld, dus ons geduld raakt bijna op. Het mag dan wel bijna tien jaar geleden zijn dat Julia een soloalbum uitbracht, vele pophartjes zullen toch vooral uitkijken naar de debuutplaat van girl in red. Marie Ulven staat aan de vooravond van een gigantische doorbraak en daarin zal If I Could Make It Go Quiet een hele grote rol in spelen. Ook Birdy en Rochelle Jordan komen die dag nog eens boven water drijven, dus we zullen niet weten wat eerst te beluisteren.

Het is overigens niet allemaal gitaren en pop die dag, want ook de indiehartjes zullen gevuld worden. Zo komt ook Manchester Orchestra met een nieuw album na een aantal indrukwekkende singles!

Vrijdag 7 mei

© CPU – Bert Savels

‘Eindelijk’ moeten de fans van Weezer denken, want na lang wachten komt Van Weezer er op 7 mei dan toch aan. Hopelijk gaat die release dan ook gepaard met nieuwe data voor de ‘Hella Mega Tour’ met Green Day en Fall Out Boy. Wie de gitaren uiteindelijk toch bij een relatief nieuwere band zoekt, kan ook op beide oren slapen want Squid komt met een debuutplaat. Afgaande op de eerste singles, kan Bright Green Field al niets anders meer dan een fantastische plaat worden. Met de punkers van Iceage die daarbovenop nog eens nieuwe muziek uitbrengen, is menig (post)punklovertje nu al tevreden.

Nog zo’n talentvolle naam op de planning waar we naar uitkijken, is Alfie Templeman. De jonge Brit kleurde met zijn vorige plaat Happiness in Liquid Form de zomer van 2020 en lijkt dat trucje met Forever Isn’t Long Enough nog eens over te gaan doen. Een Brit waarover we al wat sceptischer zijn is Rag’n’Bone Man. De beer van een vent zal altijd ‘die kerel van “Human”‘ blijven, maar zijn nieuwere singletjes konden niet echt overtuigen. Benieuwd naar hoe Life by Misadventure uiteindelijk zal gaan klinken.

Ook uit eigen land zit er wat leuks aan te komen, want de Soulwaxbroertjes zullen met Foundations de vijfde verjaardag van DEEWEE vieren. Het wordt een compilatieplaat waarop alle artiesten van het label te horen zullen zijn. Het zal niet het enige album zijn om op te dansen, want ook in België brengt STUFF. een nieuwe dansbare jazzplaat uit.

Vrijdag 14 mei

© CPU – Ymke Dirikx

‘Who’s your daddy?’ hangt er tegenwoordig op affiches over heel de wereld. St. Vincent is terug en iedereen zal het geweten hebben. Haar nieuwe plaat Daddy’s Home belooft dan ook al een leuke vernieuwing te worden. Samen met levende legende Paul Weller zal ze de grootste naam zijn die op 14 mei met nieuwe muziek komt, maar daarom zijn ze niet de beste.

Zo komt Sarah Neufeld, die je kan kennen als violiste van Arcade Fire, met haar eerste album in vijf jaar, komt de Duitse Magic Island met haar tweede en nu al veelbelovende album en is ook SHAED terug van weggeweest.

Vrijdag 21 mei

21 mei is natuurlijk nog een heel eind, dus zijn er nog niet zo superveel releases bekend. Die waar we al zeker van zijn, komen in elk geval uit alle uithoeken van de wereld, te beginnen met CHAI. De Japanse girlband was ondertussen al een feature op de nieuwe Gorillaz-plaat, maar komt nu ook nog eens met een eigen album en dat kan alle kanten op. Ook het Belgische La Jungle is zo’n groep waarmee je alle kanten uit kan, waardoor we nu al uitkijken naar wat daar allemaal weer zal gebeuren.

De Nigerese virtuoos Mahamadou Souleymane, alias Mdou Moctar, brengt op die dag ook nog een tot nu toe veelbelovende plaat uit en ook San Holo, niet te verwarren met Han Solo (hoe vaak zou dit mopje al gemaakt zijn?), brengt een langspeler op de markt met de naam bb u ok?.

Vrijdag 28 mei

© Dan Kendall

Een plaat waar we nu al naar uitkijken, is die van de postpunkers van black midi. Onlangs kregen we, nogal onverwachts, twee comebacksingles op ons bord en die doen ons nu al watertanden naar eind mei. Daar komt ook nog eens You Hear Georgia bij, de nieuwste worp van de heren van Blackberry Smoke.

Wij het liever niet bij gitaren houdt, kan tegen dan ook dansen op de beats van Solomun of zich laten meevoeren op de dromerige bars van 81355, het nieuwste diamantje aan de ketting van Justin Vernons en Aaron Dessners label 37d03d. Veel om naar uit te kijken dus!

Hieronder vind je alle releases nog eens in een handig overzicht:

Vrijdag 2 april:

 • Demi Lovato – Dancing With the Devil… the Art of Starting Over
 • Dry Cleaning – New Long Leg
 • Emma Bale – RETROSPECT
 • Godspeed You! Black Emperor – G_d’s Pee AT STATE’S END!
 • It It Anita – Sauvé
 • La Femme – Paradigmes
 • Ryley Walker – axis bent
 • The Fratellis – Half Drunk Under a Fool Moon
 • The Snuts – W.L.
 • Yves Paquet – Every Now And Then

Vrijdag 9 april:

 • Benny Sings – Music
 • Boy Sim – Rowdy
 • BROCKHAMPTON – ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE
 • DELGRES – 4:00 AM
 • Charlotte Jacobs – The Shape of Wandering
 • Jean-Michel Jarre – Amazonia
 • Nick Waterhouse – Promenade Blue
 • Uma Chine – Changes
 • Yskan – Yskan

Vrijdag 16 april: 

 • Greta Van Fleet – The Battle at Garden’s Gate
 • London Grammar – Californian Soil
 • Motorpsycho – Kingdom of Oblivion
 • Paul McCartney – III Imagined
 • Sharon Van Etten – Epic Ten
 • Son Lux – Tomorrows III
 • The Offspring – Let the Bad Times Roll
 • Tijs Vanneste – Hier Is’t Goed
 • While She Sleeps – Sleeps Society

Vrijdag 23 april:

 • Bongzilla – Weedsconsin
 • Charlotte Cardin – Phoenix
 • Communions – Pure Fabrication
 • Dans Dans – Zink
 • Dinosaur Jr. – Sweep It Into Space
 • Dreamer Boy – All The Ways We Are Together
 • Field Music – Flat White Moon
 • Go March – III
 • Jasper Erkens – Limbo Termina
 • KALEO – Surface Sounds
 • Tom Jones – Surrounded By Time
 • The Pale White – Infinite Pleasure

Vrijdag 30 april: 

 • Birdy – Young Heart
 • Dropkick Murphys – Turn up That Dial
 • girl in red – If I Could Make It Go Quiet
 • Gojira – Fortitude
 • Guided By Voices – Earth Man Blues
 • Julia Stone – Sixty Summers
 • Luwten – draft
 • Manchester Orchestra – The Million Masks of God
 • Rochelle Jordan – Play With The Changes
 • Royal Blood – Typhoons
 • Teenage Fanclub – Endless Arcade

Vrijdag 7 mei: 

 • ABSOLUTE. – Wonderland
 • Alfie Templeman – Forever Isn’t Long Enough
 • DEEWEE – Foundations (Compilation album)
 • dodie – Build a Problem
 • Iceage – Seek Shelter
 • Mightu Oaks – Mexico
 • Rag’n’Bone Man – Life by Misadventure
 • Squid – Bright Green Field
 • STUFF. – ()
 • Weezer – Van Weezer

Vrijdag 14 mei: 

 • Magic Island – So Wrong
 • Paul Weller – Fat Pop (Volume 1)
 • Sarah Neufeld – Detritus
 • SHAED – High Dive
 • St. Vincent – Daddy’s Home

Vrijdag 21 mei: 

 • BABii – MiiRROR
 • CHAI – WINK
 • Gary Numan – Intruder
 • La Jungle – ?
 • Mdou Moctar – Afrique Victime
 • San Holo – bb u ok?

Vrijdag 28 mei:

 • 81355 – This Time I’ll Be of Use
 • Blackberry Smoke – You Hear Georgia
 • black midi – Cavalcade
 • Solomun – Nobody is Not Loved
2184 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 3): Duivelsgekte

Normaal gesproken zou de derde dag van een festival wat moeizamer verlopen, maar op Graspop was de sfeer dit keer exceptioneel goed….
InstagramLiveRecensies

Pinkpop 2024 (Festivaldag 1): Wereldsterren van morgen

Terwijl in België het modderige Graspop Metal Meeting er al bijna een half festivalweekend op heeft zitten, opende gisteren dan ook eindelijk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single London Grammar - "Into Gold"

Al meer dan een decennium hangt menig alternatief popliefhebber aan de lippen van Hannah Reid en toch komt de band pas na…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.