AlbumsRecensies

The Antlers – Green to Gold (★★★½): Zachte zonnestralen op zondagochtend

Na een pauze van maar liefst zeven jaar is The Antlers eindelijk terug met een nieuw album. De indierockband maakte in 2009 bijzonder veel indruk met het meer elektronische conceptalbum Hospice, dat het tragische verhaal vertelt van een terminale vrouw. Daarop volgde het luchtigere, maar ook experimentele album Burst Apart in 2011 en drie jaar later verscheen Familiars. Green to Gold is het zesde studioalbum van de band rond zanger Peter Silberman en drummer Michael Lerner.

De muziek van The Antlers wordt doorgaans gekarakteriseerd door een donkere sfeer. De band gaat sterke emoties en existentiële vragen niet uit de weg. Ook deze keer worden de emoties toegelaten, maar de sfeer is veel minder somber dan zeven jaar geleden. Alles klinkt ook wat terughoudender en energieke, elektronische uitbarstingen blijven uit. De akoestische klanken moeten het donker verjagen en het licht binnenlaten, waardoor dit album iets hoopvols krijgt.

Vanop het album verschenen in de afgelopen maanden al vier veelbelovende singles, telkens met bijhorende videoclip. Oplettende fans van The Antlers konden het album eigenlijk al volledig beluisteren, want woensdag werd de film bij het album gepubliceerd. De film, oftewel de tien videoclips die samengevoegd werden tot één geheel, is een project van regisseurs Emily Terndrup en Derrick Belcham, samen met gerenommeerde dansers Bobbi Jene Smith en Or Schraiber. Het verhaal van een jong gezin wordt verteld door moderne dans en de beelden van landschappen en gemoedelijke, huiselijke taferelen dompelen je helemaal onder in de sfeer van het album.

Het album opent ingetogen met het instrumentale “Strawflower”. Al snel wordt duidelijk dat we ons opmaken voor een multi-instrumentale ontdekkingsreis. Op “Stubborn Man” wordt een voorzichtige piano kracht bijgezet door een cello en op “Solstice” zijn een viool en altviool te horen. Daarnaast worden we verrast door opgewekte blaasinstrumenten op “It Is What It Is” en “Wheels Roll Home”. Maar wat de muziek van The Antlers vooral zo meeslepend maakt, is de fenomenale stem van Peter Silberman die van elk nummer iets bijzonders kan maken. Het opnieuw volledig instrumentale “Equinox” kondigt het einde van de reis aan, en het is maar door de afwezigheid van Silbermans fluisterstem dat we beseffen dat het voorbij is.

De nummers vloeien moeiteloos in elkaar over, klanken die ons in trance brengen worden zo lang mogelijk uitgesponnen en smelten samen tot een aangenaam achtergrondgeluid. Maar misschien verdwijnt de muziek af en toe wel iets te gemakkelijk naar de achtergrond. Het album slaagt erin opbeurende en melancholische klanken te combineren, zonder al te hoge pieken of diepe dalen. Dat zorgt voor een rustige sfeer, maar net door dat gebrek aan intensiteit lopen we het risico af en toe de aandacht te verliezen. Desalniettemin staan er op dit album weer enkele pareltjes van nummers, zoals “Volunteer”, dat van een fonkelende akoestische intro evolueert tot een samenspel van echo’s.

Silberman gaf zelf aan dat hij met dit album echte zondagochtendmuziek wou maken en hij is wat ons betreft zeker geslaagd in dat opzet. Die zonnigheid en helderheid is wat Green to Gold onderscheidt van eerder werk van The Antlers. Mede dankzij het visuele verhaal in de videoclips, waan je je meteen ergens op een balkon dat uitkijkt over de velden, met een dampende kop koffie in de hand en de ochtendzon op je gezicht. Met Green to Gold kan je rustig wakker worden en genieten van een luie zondag.

Het album verschijnt pas officieel op 26 maart, maar valt dus al volledig te beluisteren in de film op de website.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sea Wolf - "Reflections On A Grey Dawn" (feat. Dustin O'Halloran)

Van muziek schrijven voor de Twilight-saga tot een nummer componeren met Dustin O’Halloran: Alex Brown Church, beter bekend als Sea Wolf, kan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Antlers - "Just One Sec"

The Antlers zijn officieel terug van weggeweest. Het is ondertussen al zeven jaar geleden dat het album Familiars uitkwam, maar onlangs kondigde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Antlers - "It Is What It Is"

Het was een goeie zes jaar geleden dat The Antlers, de indierockband rond Peter Silberman en Michael Lerner, voor het laatst nieuw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.