Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Eternity – “I’m Real”

Korea is een van de koplopers op vlak van AI. Nog niet zo lang geleden wist MBN, een plaatselijke mediazender, dit nogmaals te bewijzen. Ze maakten een levensechte AI die 24/7 Kim Ju Ha, een van hun nieuwsankers, verving. Dit alles verloopt trouwens vlekkeloos. We zouden hier niets over schrijven als deze AI geen betrekking had op muziek. Al lang circuleren er Vocaloids in Japan en recent kwam ook Korea met geanimeerde muziekbands (zoals K/DA en aespa) naar voren. Vandaag is dat weer het geval, maar deze band, die ziet er levensecht uit.

Anders dan andere K-pop bands, die worden samengesteld door muziekbedrijven zoals Big Hit Entertainment, SM of JYP, komt deze groep voor uit het softwarebedrijf Pulse9. Als dat niet bizar genoeg klinkt, dan vertellen we je graag dat de band bestaat uit 11 ge-Deep-Realde dames. Ze dansen, ze zingen, ze lachen en springen, maar vooral zijn ze niet echt. Deep Real AI is de technologie die Pulse9 ontwikkelde om deze band te maken. De technologie is niet zo anders als de controversiële deepfake-technologie. Ze werkt eigenlijk gelijkaardig als die deepfakes, met het verschil dat dit programma geen gezichten van andere mensen overneemt, maar zelf personages ontwikkelt. Het bedrijf test deze technologie dus met dit projectje. Ze bedachten voor de elf meisjes eigen persoonlijkheden en wereldbeelden.

Op hun capaciteiten als software-ontwikkelaars hebben we niets aan te merken, maar qua muziekproductie loopt het bedrijf wel wat achter. We denken dat MBN ook de technologie gebruikte om de stemmen te genereren (doch weten we dit niet zeker), wat voor nog een extra laag aan ongemak zorgt bij het beluisteren van dit springerig popnummer. De personages zien er al een beetje eng en net niet menselijk genoeg uit, maar wanneer ze beginnen zingen over hoe ze verlangen iemand aan te raken, als echt te worden gezien, wordt het pas echt te griezelig.

We zien dit liever als een boeiende opvolger van zaken zoals aespa en Hatsune Miku, en zijn benieuwd naar wat de toekomst van AI ons op vlak van muziek nog zal brengen. Toch hebben we onze twijfels bij deze piste: muziek wordt op deze manier heel ver van de maker afgezet en onhaalbare schoonheidsidealen nog verder van de mensen die ze nastreven.

87 posts

About author
Streep™
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SUHO - "Call me a Freak"

Als we denken aan Zuid-Korea, zal de naam BTS wel eens in ons hoofd opduiken. Toch is dat niet de enige grote…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles IVE - "After LIKE" & "My Satisfaction"

De meiden van de Zuid-Koreaanse meidengroep IVE staan nog niet lang als groep op het podium, maar hebben toch reeds hun stempel…
AlbumsRecensies

ATEEZ – THE WORLD EP. 1: MOVEMENT (★★★★½): Revolutie op komst

ATEEZ heeft een reputatie van zijn luisteraars omver te blazen en dat gebeurt niet minder met dit album. De achtkoppige Koreaanse groep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.