Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle aespa – “Black Mamba”

Hoewel wij in het Westen nog maar sinds kort hebben kennisgemaakt met wereldsterren als BTS en BLACKPINK, draait de Koreaanse popindustrie al jaren op volle toeren. Een van de grootste k-popbedrijven is SM Entertainment, het label dat in de jaren ’90 het genre aan de buitenwereld introduceerde met de acts H.O.T. en BoA. Sindsdien zat SM natuurlijk niet stil, en om te kunnen blijven wedijveren met andere grote spelers als YG Entertainment (BLACKPINK), JYP Entertainment (ITZY, TWICE) en Big Hit Entertainment (BTS, TXT) worden er non-stop ‘idols’ (popsterren) getraind en in groepen geplaatst of als soloartiest gelanceerd.

Het nieuwste project van SM Entertainment heet aespa en bestaat uit de vier vrouwen Karina, Winter, Giselle en Ningning. Het is de eerste vrouwengroep van het label sinds Red Velvet (2014) en de eerste groep tout court sinds NCT (2016). In een tijd waarin zeker onze hitlijsten gedomineerd worden door het viertal van BLACKPINK (dat al muziek uitbracht met Dua Lipa, Lady Gaga en Selena Gomez) lijkt het voor ons alsof SM wil concurreren met YG Entertainment door zelf met een vrouwengroep naar buiten te komen. Of hen dat lukt, valt nog te bezien, maar de intussen tien miljoen YouTubestreams op “Black Mamba”, het debuut van aespa, liegen er niet om. De groep wordt nu al met open armen ontvangen.

Aespa is een portmanteau voor ‘ae’ en ‘aspect’, waarbij ‘ae’ staat voor ‘avatar x experience’ en ‘aspect’ de betekenis van ‘twee zijden’ krijgt. Het klinkt allemaal wat vaag, maar de videoclip van “Black Mamba” biedt wat meer duidelijkheid. Daarin zie je de vier vrouwen in contact staan met geanimeerde versies van zichzelf (hun avatars), en de zwarte mamba blijkt hun aartsvijand te zijn. Hiermee lijkt SM Entertainment in te spelen op de opkomende hype van virtuele muziekgroepen, maar nu even genoeg over de industrie. “Black Mamba” draait nog steeds over Karina, Winter, Giselle en Ningning die als prille twintigers het beste van zichzelf geven.

In een nagenoeg volledig Koreaanse songtekst maakt aespa haar debuut op een genadeloos wilde k-popbeat. En opzwepende bas zet aan het begin de toon, waarna “Black Mamba” helemaal ontaardt in meezingbare dansmuziek. Als je het Koreaans niet kan meezingen, kan je de simpele melodie al snel meeneuriën, terwijl het refrein dankzij ‘ma-ma-ma mamba’ niet al te moeilijk is. Gooi daar nog een paar keer een felle ‘hey’ tussendoor, waarmee aespa je al snel helemaal in haar ban heeft.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

242 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single TWICE - "Doughnut"

In de K-popindustrie spreek je van een comeback telkens wanneer een act een nieuw muziekproject opstart. Zo zit TWICE al aan drie…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingles WJSN THE BLACK - "Easy" & "Kiss Your Lips"

Wat doe je als je groep uit maar liefst 13 artiesten bestaat? Onderverdelen in ‘sub-units’, aldus de k-popindustrie. Cosmic Girls, ook bekend…
AlbumsRecensies

ITZY - GUESS WHO (★★★½): Dansplaat nummer drie

Guess who’s back? Korea’s meest energieke k-popgroep ITZY, natuurlijk! Voor het derde jaar op rij laten de vrouwen Yeji, Lia, Ryujin, Chaeryeong…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.