FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview GOOSE: ‘We wilden onze nieuwe energie vastleggen’

Op 12 maart 2021 bracht GOOSE Something New uit. De ep bestaat uit tien nummers, waarvan vijf remixes. De groep stelt haar nieuwe materiaal binnenkort voor via een livestream. Iets om naar uit te kijken dus! Over dit alles hadden wij een gesprekje met frontman Mickael Karkousse.

Wie is GOOSE?

In essentie zijn wij een Belgische rockgroep, die voornamelijk gebruik maakt van synthesizers. Onze muziek is dus een combinatie van elektronica en traditionele instrumentatie. Dat is ook net wat ons onderscheidt van de rest, vind ik.

Hoe is de naam GOOSE ontstaan?

Wel, die is ontstaan in 2000. Wij deden toen mee met Humo’s Rock Rally. We hadden een demo volledig af, maar we hadden nog geen naam. In 1998 hadden we namelijk al eens deelgenomen, en we mochten ons geen tweede keer onder dezelfde naam inschrijven. Oorspronkelijk dachten we aan de naam Maverick, maar dat bleek dan de naam te zijn van Madonna’s label. Vervolgens gingen we verder denken dan Maverick en kwamen we uit bij de film Top Gun. Daarin speelde een Nick “Goose” Bradshaw, en GOOSE was geboren.

Net zoals iedereen hebben jullie uiteraard ook heel veel last van de huidige coronapandemie. Hoe benutten jullie je tijd?

Er is eigenlijk weinig veranderd. We zitten nog steeds iedere dag in de studio projecten uit te denken. Voor ons is de extra tijd meer een voordeel dan een nadeel. Doordat de wereld vertraagt, kunnen wij onze creatieve geest de loop laten en hebben we ergens zelfs meer vrijheid gekregen.

Heeft de situatie invloed gehad op jullie muziek?

Soms wel. Er zijn een aantal nummers die gelinkt zijn aan de periode, zoals “Heaven”, bijvoorbeeld. Dat is mid-pandemie geschreven en dat is echt een krijgskreet, een roep naar positivisme. Op sommige nummers heeft de crisis dus zeker een invloed gehad.

En als groep? Hoe hebben jullie het aangepakt in de periodes waarin afspreken in groep niet meer mocht?

De eerste twee maanden was dat enkel via een scherm. Daarna mochten we terug naar de studio, per twee en toch elk apart. We wilden elkaar niet besmetten, dus we moesten zo voorzichtig mogelijk zijn. Het enige wat we konden doen, was muziek maken, dus dat hebben we dan ook gedaan.

Hoe verliepen de opnames van de nummers?

Vanaf mei mochten we weer per vier afspreken, dus dan zijn we meteen opnieuw de studio ingedoken. Alleen kun je al veel doen, maar voor een album, zelfs een mini-album, moet je echt wel met vier zijn.

Hoe komt het dat jullie er precies nu voor hebben gekozen om een ep uit te brengen?

Wij zien Something New als meer dan een muzikaal project. Samen met Bart Stolle hebben we alles gevisualiseerd en zo is het vooral een visueel project geworden. Een plaat duurt veel langer om te maken, dus een ep was de perfecte oplossing: de onderwerpen die we aankaarten, leven nu.

De uitgave werd uitgesteld naar 12 maart. Waarom?

Er was iets fout gelopen bij de druk. We hebben zoveel moeite in het project gestoken dat imperfecties geen optie waren. Daarom hebben we ervoor gekozen om alles even uit te stellen.

Something New bevat tien nummers, waarvan vijf remixes. Wat was jullie insteek bij het maken van de plaat?

‘Something New’ betekent voor ons wat het zegt: iets nieuws. Er is een nieuwe energie binnen GOOSE en die wilden we vastleggen. Het gaat vooral over wie we nu zijn. We hebben onszelf wakker geschud en er is heel wat aan het veranderen.

Wat is jouw favoriete nummer op de ep?

“Losing You”. We behouden daarin de essentie van dansbare rock en het belichaamt mooi waar wij als groep voor staan. Het is duisternis met een glimlach.

Jullie gaan ook een livestream doen met Something New. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?

De livestream ligt voor ons in het verlengde van het proces van de ep. We moesten het verhaal afsluiten en dat doen we altijd met een concert; deze keer gebeurt het gewoon virtueel. Als je iets online doet heb je ook de unieke kans om je artwork tot leven te laten komen, dus na de vele vraag hebben we dan toch toegehapt.

De livestream werd op voorhand opgenomen; hoe was die ervaring voor jullie?

We hebben geprobeerd om in dezelfde mindset te blijven, maar het was toch anders. Tijdens een normaal concert word je gevoed door elkaars energie en dat is nu niet anders; nu is het gewoon de energie van je bandleden en niet van het publiek. Zodra je bezig bent wordt het meer een uitdaging dan een opgave, dus volume op duust en gewoon spelen!

Jullie hebben aangekondigd dat de eerste 250 ticketkopers een intiem concert op een geheime locatie in België cadeau krijgen. Kan je al een tipje van de sluier lichten?

Voor ons is dat de allerlaatste stap van Something New. We kunnen het nieuwe project dan afronden. We voelen dat het voor de mensen móét komen en doen het deels ook om onze luisteraars te bedanken voor de steun. Ze stappen mee in het avontuur met ons en ze sluiten het ook samen met ons af.

Hebben jullie nog spannende plannen voor de toekomst, na Something New?

Nu is de volgende stap weer een langspeler. We zouden normaal ook dit najaar kunnen optreden, dus we zitten niet stil. We hopen dat de zomer net zoals vorig jaar weer wat positiever zal uitdraaien, maar voorlopig is het nog koffiedik kijken.

 

40 posts

About author
Ik beschouw mezelf als de visuele representatie van een tekort aan slaap en een teveel aan cafeïne. Insta: @thealmightymidget_
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lucid Lucia – “Diggin'”

Soms komen plaatjes als een geschenk uit de hemel vallen. “Diggin’” van Lucid Lucia is er zo een. Want het is eindelijk…
InstagramLiveRecensies

Two Days of Rock Herk (Dag 1): Boem! Energiebom!

Overal in ons land duiken er de laatste weken bevrijdingsfeesten op, die schuilgaan onder de titel ‘festival’. Ook in Limburg is dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mickael Karkousse - "Never Give Up"

Mickael Karkousse is bezig aan een drukke zomer, want ondanks dat festivals schaars zijn, staat hij met GOOSE op zowat elk alternatief…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.