AlbumsRecensies

Calibre – Feeling Normal (★★★½): Griezelig consistent

Het is nog maar een half jaar geleden dat drum&bass-artiest Dominick Martin, Calibre voor de vrienden, zijn geniale langspeler Shelflife 6 presenteerde. Ondertussen heeft de man opnieuw een lp klaar, Feeling Normal. Daarop is deze keer geen drum&bass te horen, maar trekt hij volop de dub- en garagekaart. Zelf gaf hij aan dat het producen van dit dansvloergerichte album vol beats en ritme bevrijdend werkte na het maken van Planet Hearth, zijn ambient album dat in 2019 uitkwam.

Feeling Normal is een zorgvuldige evenwichtsoefening tussen melodieuze, atmosferische muziek enerzijds en percussiegerichte dancemuziek anderzijds. Een constante is de angstaanjagende hoeveelheid detail die er in de tracks gekropen is en een warme, analoge sound waarvan menig producer alleen maar kan dromen dat hij ze kan nabootsen. Calibre trakteert zijn luisteraars op hyperactieve breaks, diepe synths en verwerkte in een aantal tracks ook zijn eigen stem.

“Time to Breathe”, een samenwerking met Cimone, is voor ons een van de grote winnaars van dit album. Een karakteristieke piano, waar Calibre wel een patent op lijkt te hebben, wordt aangevuld met de zang van Cimone terwijl de drums de luisteraar doen balanceren tussen meewiegen en dansen. Ook “Good Times”, een hemelse garagetrack met een bas die ons vanaf de eerste noot omverblies, is een aanrader. Calibre is op zich niet de man van de hardere dancemuziek, maar de weinige keren dat hij uithaalt, doet hij dat met wereldklasse.

Minder succesvol vonden wij de nummers waarop DRS, waarschijnlijk de grootste drum&bass-MC die er vandaag de dag rondloopt, komt rappen. Normaal zijn wij grote fan van zijn rustige flows, maar hier levert hij minder meerwaarde. Het tempo van dit album ligt DRS als rapper minder dan de snellere drum&bass waarop hij normaal te horen is. Daarnaast kreeg de man niet de dankbaarste beats om op te rappen.

Daarmee is er meteen ook uit dat niet elk nummer op dit album even geniaal is. Productiegewijs valt er op tracks als “Predictable” of “Say Enough” zeker niets aan te merken, maar ze missen voor ons toch een zekere x-factor die je bijvoorbeeld wel krijgt bij “Man Got Sandwich”. Luister deze laatste voor een totaalervaring op een degelijke hoofdtelefoon, en geniet van de maniakaal gemixte drums en de analoge crunches.

Calibre breekt moeiteloos doorheen de grenzen van drum&bass en manifesteert zich met Feeling Normal nog maar eens als een van de meest relevante producers van het moment. De man pompt met een haast griezelige consistentie sterke muziek de wereld in en levert na een geniaal ambient album en het prachtige Shelflife 6 nu ook een dijk van een dubplaat, petje af!

Facebook / Instagram

Related posts
LiveRecensies

Rampage Open Air 2023 (Festivaldag 2): Ruimtereis naar de bassplaneet

Als er één toonaangevend concept is op vlak van elektronische bassmuziek in de Lage Landen, is het wel Rampage. Het feest bestaat…
LiveRecensies

Horst 2023 (Festivaldag 2): Ogen, oren en tijd tekort

Dansen kan je overal, vraag dat maar aan de bietenboeren uit Sint-Truiden. Maar dansen is nergens zo leuk als in Vilvoorde dit…
FeaturesInterviews

Interview Alix Perez: 'Honderd procent creatieve vrijheid'

Deze vrijdag kan je uitzonderlijk terecht in de Brusselse technoclub Fuse voor een avondje drum & bass. Legende Alix Perez zakt op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.