Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Richard Ashcroft – “Bring on the Lucie (FREDA PEEPLE)”

© CPU – Sven Michiels

Ondanks een solocarrière van meer dan twintig jaar en met maar liefst zes albums achter zijn eigen naam, wordt bij Richard Ashcroft in onze contreien nog steeds verwezen naar zijn carrière uit de jaren negentig, als ‘de zanger en tekstschrijver van…’. Het kan een indicatie zijn voor de belangrijke impact die hij zo’n vijfentwintig jaar geleden met The Verve had, maar het betekent evengoed dat hij solo niet volledig uit de schaduw van zijn beste werk van toen kan stappen. Commercieel succes is natuurlijk niet de enige indicator voor kwaliteit, en een beetje muziekliefhebber kan bevestigen dat Ashcroft altijd een meesterlijk liedjesschrijver is gebleven. Hij weet als geen ander een gracieuze melodie neer te pennen en met tonnen cool in te zingen. Ook al zijn ‘s mans recentere albums wat wisselvallig, wanneer Mr. Ashcroft een nieuwe single uitbrengt, dan spitsen wij meteen onze oren.

Die nieuwe single is vandaag “Bring on the Lucie (FREDA PEEPLE)”, een cover van een fijn nummer dat John Lennon in 1973 oorspronkelijk uitbracht op zijn lp Mind Games. Het origineel werkt met zijn mantra-achtige refrein en repetitieve slide op een resonatorgitaar bijzonder opzwepend, reden te meer waarom Richard Ashcroft het vroeger dikwijls als achtergrondmuziek gebruikte bij opkomst op het podium. Met veel nieuwsgierigheid keken wij uit naar de hedendaagse cover, maar helaas komen we terug van een kale reis. Ashcroft voegt immers amper iets toe aan het origineel. Op zijn laatste platen werd hem al een gebrek aan inspiratie verweten en deze cover gaat niet in de goede richting. Zo is de opbouw en instrumentatie nagenoeg identiek aan Lennons versie, zelfs de manier waarop Ashcroft de tekst zingt, wijkt amper af van het origineel (‘six six six’ wordt op haast dezelfde bijtende toon uitgespuwd als ook Lennon hem voordeed). Het opzwepende ritme en de ruwe productie uit de jaren zeventig ontbreken evenzeer, waardoor de moderne versie flauwer overkomt. Een protest-hymne wordt best met wat meer pit geserveerd, en van een coole rocker hadden we toch iets snedigers verwacht. Positief punt is gelukkig nog steeds het indrukwekkend stemgeluid van Zijne Magerheid. Komende september blaast hij vijftig kaarsjes uit, maar zijn stem klinkt nog steeds als een klok.

Het blijft wat gissen waarom Ashcroft de cover van het Lennonnummer “Bring on the Lucie (FREDA PEEPLE)” heeft opgenomen; is het uit liefde voor het origineel, als statement tegen de lockdownmaatregelen of uit protest tegen politieke trends? Wij hebben het raden naar het waarom, maar kunnen wel besluiten over het hoe. De cover is leuk als hedendaags statement, maar wij verkiezen toch het scherp randje van Lennons origineel. In het komend jaar zal Richard Ashcroft een nieuw album uitbrengen met akoestische herwerkingen van zijn eigen nummers. We hopen dat hij daarvoor toch nog even een vers vat inspiratie aanslaat. 

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

170 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Chris Isaak, Richard Hawley en Richard Ashcroft naar de Lokerse Feesten!

Het regent deze week aankondigingen bij de Lokerse Feesten en dat is ook vandaag niet anders. Voor woensdag 7 augustus bevestigde het…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Liam Gallagher & John Squire - Liam Gallagher & John Squire (★★½): Niet zo bijbels als je zou hopen

Britpop is een genre dat de wereld al meerdere keren heeft overspoeld, maar de golf die midden de jaren negentig van de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle Liam Gallagher & John Squire - "Just Another Rainbow"

De gouden jaren van het britpopgenre mogen dan wel al dertig jaar achter ons zijn, de bekende gezichten van het genre slagen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.