AlbumsRecensies

Hydrogen Sea – Symbiosis (★★★): Sfeervolle intimiteit

Drie jaar na het debuut van Hydrogen Sea brachten Birsen Uçar en Pieterjan Seaux een nieuw album uit. Voor Automata zocht het duo versterking en zo stonden Patricia Vanneste (Sohnarr, Driftwood en ex-Balthazar), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Steven Van Gelder (Tout Va Bien) de twee bij. Daardoor ontstond een rijker geluid en lagen de grenzen een stuk verder. Door gekende omstandigheden werden ook de bandleden van Hydrogen Sea in 2020 verplicht om afstand van elkaar te houden, maar Birsen en PJ lieten zich niet tegenhouden door corona en maakten van de gelegenheid gebruik om nog eens met twee enkele nummers op te nemen.

Net als heel wat andere Vlamingen gingen ook Birsen en PJ regelmatig wandelen tijdens de lockdown. Geïnspireerd door de natuur die ze toen doorkruisten, kwamen verschillende minimalistische nummers tot stand. Het pure geluid dat we te horen krijgen op Symbiosis doet terugdenken aan de begindagen van Hydrogen Sea. Opener “Already” is nog geen minuut bezig en we zijn al helemaam betoverd door de piano en zang. Het duo heeft niet veel nodig om te overtuigen: een leuke melodie en een zacht ‘oeee-oeee’ volstaan.

Nog magischer is “These Days”, het hoogtepunt van deze ep, dankzij de dromerige geluiden die aan het nummer worden toegevoegd. Net als de andere liedjes straalt het een intieme vorm van warmte uit. Geen zomerse warmte, maar gezellig in de winter onder een dekentje zitten terwijl je met kaarslicht naar een documentaire over de zee kijkt. De subtiele blazer die we te horen krijgen op “Indigo World” neemt ons nog net iets dieper mee in de zee.

De muziek op Symbiosis is heel sfeervol, maar ondanks dat het ep’tje maar vijf nummers telt, lijken de nummers misschien net iets te veel op elkaar. De oorzaak ervoor is niet ver te zoeken. Aangezien Birsen en PJ kozen voor een puur geluid, waren de mogelijkheden beperkter dan als ze met vijf aan de slag waren gegaan. Het duo haalde het onderste uit de kan en laat een mooie versie van zichzelf horen. Tijdens toekomstige optredens zullen deze nieuwe liedjes ongetwijfeld worden gespeeld in afwisseling met ouder, rijker gearrangeerd werk, waardoor er een mooie mix van de verschillende gedaantes van Hydrogen Sea zal ontstaan.

Symbiosis is niet de ep van het jaar, maar wel een mooie en sfeervolle verzameling van liedjes. Het geheel straalt rust uit, en laat dat net zijn wat we nodig hebben naar het turbulente 2020. De groep keerde terug naar hun roots en we zijn blij dat we nog eens kunnen genieten van het dromerige Hydrogen Sea in duovorm.

Facebook / Instagram

1200 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hydrogen Sea - "Wine"

Het elektronisch geladen muzikale duo dat door het leven gaat als Hydrogen Sea en eerder onze aandacht wist vast te grabbelen met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hydrogen Sea - "Candy"

Twee jaar complete radiostilte deed ons even afvragen of er iets met Hydrogen Sea aan de hand was, maar de band is…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hydrogen Sea - "These Days"

Hoe zou het nog zijn met Hydrogen Sea? De Brusselse band rond Birsen Uçar en Pieterjan Seaux maakte een grote indruk toen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.