Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Xiu Xiu – “A Bottle of Rum” (feat. Liz Harris)

© Dan Bleckley

Een naar gevoel begon ons langzaam maar zeker te teisteren: een systematisch tekort aan knuffelen. Gelukkig bestaat Jamie Stewart, want – godallemachtig! – de Amerikaanse muzikant is ontzettend goed in het laten wegebben van huidhonger. De wisselwerking tussen tergende tristesse, mijmerende chaos en hoopgevende warmte die Stewarts hoofdproject Xiu Xiu, tegenwoordig een duo met Angela Seo, kenmerkt zal ook terug te vinden zijn op OH NO. De op 26 maart te verschijnen langspeler bestaat louter uit samenwerkingen. Een arbitraire selectie uit een lange lijst: Shearwater, Sharon Van Etten, Chelsea Wolfe, Deerhoof-drummer Greg Saunier en Liz Harris, het brein achter Grouper.

“A Bottle of Rum” is niet de eerste samenwerking tussen die laatstgenoemde artieste en Xiu Xiu. Neen, in 2006 maakten de noiseballadekoning uit Seattle en de dunne lijn tussen folk en ambient bewandelende Harris, samen Creepshow. Deze ep neigde meer naar de dronekant van Grouper, met flinke scheuten Xiu Xiu-esque teloorgang. Veertien jaar later neemt het samenspel tussen de twee artiesten op “A Bottle of Rum” een nogal andere koers.

In tegenstelling tot de chaotische trip die vorig Xiu Xiu-album Girl With Basket of Fruit tekent, lijkt “A Bottle of Rum” het meest poppy dat we Xiu Xiu en bovendien het meest opgewekte dat we Harris ooit hoorden, ondanks dat zij de inspiratiebron voor het nummer was. Stewart luisterde namelijk stomdronken (na een fles rum?) naar Groupers getokkel op “Heavy Water/I’d Rather Be Sleeping”, tokkelde in al zijn verliefdheid op het nummer zelf wat en smeet er kenmerkende dreigende drums bovenop. Stewarts en Harris’ stemmen smelten samen in een zeemzoet, maar vol weemoed doorbakken dreampop-geheel, maar dan zonder Xiu Xiu’s typische uitspattingen. “A Bottle of Rum” wakkert vooral een omarmende warmte aan die ons doet hunkeren naar nog meer Xiu Xiu. Ach ja, spoedig genoeg.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Xiu Xiu @ Botanique (Rotonde): Discografiedwarsdoorsnede

Jamie Stewart is immer verrassend. Wat begon als soloproject groeide al snel uit tot het hyperproductieve Xiu Xiu. Voortdurend veranderde de bezetting,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Iguana Death Cult – “Oh No”

Een van de spannendste bands uit Nederland komt op 12 mei met een derde album op de proppen. Echo Palace verschijnt via…
LiveRecensies

Rewire Festival 2022 (dag 3): Noise, ambient, nice, ambient

In Den Haag pikten we de laatste dag van een fascinerend weekend mee. Rewire Festival staat in het teken van experimentele electronische…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.