AlbumsRecensies

Midnight Sister – Painting the Roses (★★★): Zoeken naar een sprookjeswereld

Retrofuturistische artpop uit de mysterieuze San Fernando Vallei met cinematische flair en Old Hollywood-allure – dat klinkt alvast veelbelovend. Het duo Midnight Sister stelt met het nieuwe album Painting the Roses zeker niet teleur, en prikkelt onze verbeelding met intrigerende instrumentatie, innemende vocals, en humoristische geluidseffecten. Denk aan zomerse pop met een flinke scheut Alice in Wonderland.

De muziek is een perfecte afspiegeling van de muzikanten: Juliana Giraffe en Ari Balouzian. Juliana Giraffe komt uit een familie van Hollywood decorontwerpers, kostuumontwerpers en scriptschrijvers. Samen met haar zus begon ze Giraffe Studios om zich te storten op creativiteit in de breedste zin van het woord. Het was tijdens de productie van een kortfilm dat Juliana Ari Balouzian ontmoette. De klassiek geschoolde componist maakte de soundtrack van de film. De twee besloten samen muziek te maken, wat resulteerde in een bijzonder creatief debuutalbum in 2017, Saturn Over Sunset. Met Painting the Roses zoeken ze opnieuw naar creatieve mogelijkheden op de grenzen van muzikale conventies, geïnspireerd door Hollywood mythologie.

Het album begint met luchtige pop. Vanaf de eerste maat van “Doctor Says” is de klank bijzonder en verrassend; alles is net een beetje anders dan normaal. De dromerig afwezige stem, veelzijdige instrumentatie en vreemde effecten zijn zeker boeiend, maar op een paar onverwachte maten die er als het ware tussenuit zweven blijft de muziek netjes binnen de grenzen van de pop. In “Satellite” en “Foxes” wordt de instrumentatie al interessanter. Bij elkaar gehouden door een fijne groove verschijnen er allerlei nieuwe geluiden die de verbeeldingswereld steeds mooier, spannender en sprookjesachtiger maken. Aan het einde van “Satellite” winnen de experimenterende strijkinstrumenten het zelfs van de regelmatige groove, en tillen het nummer op naar een heel andere wereld – zij het voor een klein half minuutje.

Rond de vierde track van het album, “Sirens”, wordt de aard van het album duidelijk. Het nummer is een feestje van creative uitprobeersels: violen die sirenes imiteren, jazzy koperblazers, funky baslijntjes, en een cinematische, narratieve atmosfeer. De vreemde onderbreking door een schreeuw in de verte maakt het avontuur compleet. Het nummer lijkt te proberen zich los te wrikken van de conventionele pop, maar blijft toch veilig op de rails. Hetzelfde geldt voor de rest van het album. In elk nummer worden aanzetjes gemaakt voor creatieve experimenten, maar ze blijven bescheiden, vaak abrupt beëindigd, waardoor de nummers zich niet helemaal kunnen ontpoppen. De muzikanten mogen best durven om het konijnenhol in te tuimelen. Het potentieel zit er zeker.

Dat de wil er is, ook daar is geen twijfel over mogelijk. De schatkist van het album, “Dearly Departed”, bevat alles wat het album nodig heeft om de verbeeldingswereld tot leven te brengen. De muzikanten laten horen dat er een waanzinnig verlangen is naar een ander muzikaal universum. Ze nemen de tijd in het nummer, het langste van het album, om te vertrekken op ontdekkingstocht naar een magische sprookjeswereld waar alles kan. Van begin tot eind is “Dearly Departed” gevuld met prachtige, speelse experimenten, en ademt creative vrijheid. Als Midnight Sister dit pad blijft volgen gaan we nog mooie dingen horen.

Facebook / Youtube / Bandcamp

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Easter - She Is Warm (★★★★): Lentegeur en Duitse dwaasheid

Geen Sinterklaas- of Kerstfeest voor Easter. Ze keren onverwachts terug met een album dat al geurt naar de lente. Easter’s laatste project…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Midnight Sister - "Leave You"

Dat er wereldwijd dagelijks nieuwe bands op de radar worden gezet, daar zijn wij van Dansende Beren goed van op de hoogte….
Nieuwe singles

Nieuwe single My Darling Fury

Het debuut van My Darling Fury “Licking Wounds” verscheen alweer twee jaar geleden. Het is moeilijk vast te pinnen binnen welk muzikaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.