AlbumsRecensies

Aaron Frazer – Introducing… (★★★★): Retro cool in een modern jasje

Doorgaans vertoeft Aaron Frazer in de comfortabele schaduw van Durand Jones. Wie de voorbije jaren echter goed oplette, kon al merken dat die schaduw wel heel beweeglijk was. Frazer was dan ook van onschatbare waarde op de voorbije albums van The Indications waar hij zowel drums, occasionele vocals en af en toe wat songwriting voorzag. Na een harde werkdag was de Amerikaan echter nog niet uitgeput en plofte hij zich bij het thuiskomen steevast achter zijn piano. Na jarenlang zoeken naar een eigen sound, kwam Frazer’s soloproject de voorbije maanden in een stroomversnelling terecht. Met Introducing… stapt hij nu onomkeerbaar uit zijn comfortzone.

Bij de release van maar liefst vier eerdere singles was al meteen duidelijk welke richting Frazer op zou gaan. Bij The Indications bewees hij al vaker over een prachtige falsetto te beschikken. Deze brengt hij nu naar de voorgrond van een combinatie van dansbare soul, percussie waar Anderson.Paak haast jaloers op zou worden en het nodige rockabilly gehalte. Dat laatste hebben we ongetwijfeld te danken aan Dan Auerbach. De producer, die we allemaal kennen als frontman van The Black Keys, beheerst als geen ander de kracht van rock-‘n-roll. We horen zijn invloed dan ook voornamelijk terugkomen in strakke gitaarlicks zoals die op opener “You Don’t Wanna Be My Baby”.

Frazer slaagt er doorheen het volledige album in om ons terug te katapulteren naar de jaren ’50 en ’60 zonder hierbij te vervallen in een imitatie-act. Waar Leon Bridges de brug naar de 21ste eeuw maakte met dansbare beats en RnB baslijnen, kiest Frazer voor een simplistischere aanpak. De songwriter plaatst al zijn retro elementen in moderne popmelodietjes waardoor ze een zekere herkenbaarheid met zich meebrengen. Zo is “Can’t Leave It Alone” een enorm hedendaags en dansbaar nummer maar had het even goed kunnen ontstaan bij een big band in de jaren 50.

Om deze authenticiteit volledig te kunnen waarborgen, deed Frazer beroep op enkele legendarische sessiemuzikanten. Onder andere The Memphis Boys, die een cv konden voorleggen met daarop onder meer Dusty Springfields’ “Son of A Preacher Man” en Aretha Franklin’s “You Make Me Feel Like a Natural Woman”, maken hun entree op Introducing… . Daarnaast is dit geen retro album puur en alleen om een retro album te maken. Aaron Frazer puurde inspiratie uit een grote verscheidenheid aan artiesten, genres en tijdperiodes, van de eerst rock and roll tot motown uit de jaren 70, waardoor we zouden durven vermoeden dat hij even op en af een tijdreis heeft gemaakt om zich in alle muziekaspecten onder te dompelen. Zo bezit “Done Lyin’” invloeden uit zeemzoete ballads, trekt “Ride With Me” het tempo omhoog met groove en laat afsluiter “Leanin’ On Your Everlasting Love” ons wegdromen met heerlijke gospel. Debuutsingle “Bad News” heeft op zijn beurt dan weer al deze elementen in de blender gegooid om er als een tijdloze cocktail uit te komen.

Introducing… liet ons kennismaken met een artiest die binnen de muziekindustrie eigenlijk geen introductie meer nodig had. Aaron Frazer zette met zijn debuutplaat een tijdloos meesterwerk neer dat de oorsprong van onze hedendaagse popmuziek in een modern jasje voorschotelt. Geen betere manier om het nieuwe jaar in te zetten dan al dansend.

76 posts

About author
Dansennnn
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Aaron Frazer - "If I Got It (Your Love Brought It)"

Aaron Frazer kennen de meesten wellicht als de drummer en co-zanger van Durand Jones & The Indications, maar sinds kort zorgt hij…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Aaron Frazer - "Bad News"

Aaron Frazer waagt nu solo zijn kans! De drummer en co-zanger van Durand Jones & The Indicators ambieert al langer een solocarrière,…
FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2019

Het einde van 2019 betekent meteen ook het einde van een decennium. Nadat we het muzikale decennium al grondig analyseerden met Belgische…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.