AlbumsRecensies

Aaron Frazer – Introducing… (★★★★): Retro cool in een modern jasje

Doorgaans vertoeft Aaron Frazer in de comfortabele schaduw van Durand Jones. Wie de voorbije jaren echter goed oplette, kon al merken dat die schaduw wel heel beweeglijk was. Frazer was dan ook van onschatbare waarde op de voorbije albums van The Indications waar hij zowel drums, occasionele vocals en af en toe wat songwriting voorzag. Na een harde werkdag was de Amerikaan echter nog niet uitgeput en plofte hij zich bij het thuiskomen steevast achter zijn piano. Na jarenlang zoeken naar een eigen sound, kwam Frazer’s soloproject de voorbije maanden in een stroomversnelling terecht. Met Introducing… stapt hij nu onomkeerbaar uit zijn comfortzone.

Bij de release van maar liefst vier eerdere singles was al meteen duidelijk welke richting Frazer op zou gaan. Bij The Indications bewees hij al vaker over een prachtige falsetto te beschikken. Deze brengt hij nu naar de voorgrond van een combinatie van dansbare soul, percussie waar Anderson.Paak haast jaloers op zou worden en het nodige rockabilly gehalte. Dat laatste hebben we ongetwijfeld te danken aan Dan Auerbach. De producer, die we allemaal kennen als frontman van The Black Keys, beheerst als geen ander de kracht van rock-‘n-roll. We horen zijn invloed dan ook voornamelijk terugkomen in strakke gitaarlicks zoals die op opener “You Don’t Wanna Be My Baby”.

Frazer slaagt er doorheen het volledige album in om ons terug te katapulteren naar de jaren ’50 en ’60 zonder hierbij te vervallen in een imitatie-act. Waar Leon Bridges de brug naar de 21ste eeuw maakte met dansbare beats en RnB baslijnen, kiest Frazer voor een simplistischere aanpak. De songwriter plaatst al zijn retro elementen in moderne popmelodietjes waardoor ze een zekere herkenbaarheid met zich meebrengen. Zo is “Can’t Leave It Alone” een enorm hedendaags en dansbaar nummer maar had het even goed kunnen ontstaan bij een big band in de jaren 50.

Om deze authenticiteit volledig te kunnen waarborgen, deed Frazer beroep op enkele legendarische sessiemuzikanten. Onder andere The Memphis Boys, die een cv konden voorleggen met daarop onder meer Dusty Springfields’ “Son of A Preacher Man” en Aretha Franklin’s “You Make Me Feel Like a Natural Woman”, maken hun entree op Introducing… . Daarnaast is dit geen retro album puur en alleen om een retro album te maken. Aaron Frazer puurde inspiratie uit een grote verscheidenheid aan artiesten, genres en tijdperiodes, van de eerst rock and roll tot motown uit de jaren 70, waardoor we zouden durven vermoeden dat hij even op en af een tijdreis heeft gemaakt om zich in alle muziekaspecten onder te dompelen. Zo bezit “Done Lyin’” invloeden uit zeemzoete ballads, trekt “Ride With Me” het tempo omhoog met groove en laat afsluiter “Leanin’ On Your Everlasting Love” ons wegdromen met heerlijke gospel. Debuutsingle “Bad News” heeft op zijn beurt dan weer al deze elementen in de blender gegooid om er als een tijdloze cocktail uit te komen.

Introducing… liet ons kennismaken met een artiest die binnen de muziekindustrie eigenlijk geen introductie meer nodig had. Aaron Frazer zette met zijn debuutplaat een tijdloos meesterwerk neer dat de oorsprong van onze hedendaagse popmuziek in een modern jasje voorschotelt. Geen betere manier om het nieuwe jaar in te zetten dan al dansend.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aaron Frazer - "Bring You A Ring"

Aaron Frazer heeft een gave die niet velen is toebedeeld. Als percussiemeester van Durand Jones & The Indications neemt hij vaker wel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Robert Finley - "What Goes Around (Comes Around)"

Ons soulhart slaat automatisch sneller als Robert Finley nieuwe muziek uitbrengt. Decennialang maakte de nu 69-jarige Amerikaan op semi-professioneel niveau muziek, alvorens…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Arcs – “Keep On Dreamin’”

The Arcs, het andere project van Dan Auerbach van The Black Keys, bracht in 2015 met Yours, Dreamily, een leuke plaat uit,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.