FeaturesMuzieknieuwtjes

Zwangere Guy en Lous & the Yakuza grote winnaars van de Red Bull Elektropedia Awards 2020!

Foto: Annika Wallis

Sinds Zwangere Guy vorig jaar de Red Bull Elektropedia Awards 2019 verliet met maar liefst vier onderscheidingen, was iedereen al aan het uitkijken naar de winnaars van een bangelijke tiende editie van de prijzenshow. Jammer genoeg kregen we niet het grote feest waar we op gehoopt hadden, maar werden we verrast door een online voorstelling die in goede banen werd geleid door verschillende gasten, zoals Arno, Flo Windey, Chrostin, Average Rob en nog veel meer creatievelingen.

Door het coronavirus werd het evenement trouwens niet alleen verschoven naar het wereldwijde web, maar werden er ook acht categorieën op pauze gezet. Toch heeft de Belgische elektronische muziekscène het afgelopen jaar op creatieve manieren bewezen dat ze bijzonder actief is, dus er waren alsnog heel wat prijzen uit te delen. Een kleine maand geleden werden de nominaties al bekend gemaakt en daaruit konden we afleiden dat we vooral Le Motel (6), Zwangere Guy (6) en Lous and the Yakuza (5) in het oog moesten houden.

Vooral die twee laatste vielen in de prijzen. Zo won Lous and the Yakuza de felbegeerde prijs voor ‘Artist of the Year’ en werd ze tweede in de categorieën ‘Best Song’ en ‘Best Album’. Ook Zwangere Guy behoort bij de grotere prijsbeesten van deze editie, want die gaat aan de haal met ‘Best Album’ voor zijn album BRUTAAL en de ‘Marc Meulemans Award’ voor het artwork van diezelfde plaat. De hiphopproducer Ashley Morgan wint dan weer de award voor ‘Best EP’ met LETGOLETGOLETGO, terwijl hij de prijs voor ‘Best Producer’ wel net aan technokoningin Charlotte de Witte moest overlaten.

“God Bless” van Hamza ft. Damso is de ‘Best Song’ van het jaar en de prijs voor ‘Best Video’ gaat naar Eefje de Visser en regisseur Tobi Jonson voor “Bitterzoet”. Ook Susobrino valt in de prijzen met de award voor ‘Best Remix’ voor zijn versie van “Alibi” van Tsar B.

Voor het tweede jaar op rij kreeg Fake Records (van onder andere Brihang, IKRAAN en SPREEJ), dat al jaren meedraait aan de top, ‘Best Label’ toegereikt. Ook kregen drie muzikanten dit jaar het etiket van ‘Most Promising Artist’ opgekleefd, namelijk MEYY, Smahlo en Tsugi. Hopelijk wint een van hen volgend jaar in de categorie ‘Fresh on the Scene’, waarin David Numwami deze editie als winnaar uit de bus kwam.

Dat we weer een mooie avond cadeau kregen van Red Bull Elektropedia is niet gelogen. Door de verrassende livestream zijn we alle winnaars te weten gekomen, die wij ook nog eens een proficiat toewensen. Hieronder kan je de top 3 van elke categorie nog eens bekijken:

Artist of the Year:

 1. Lous and the Yakuza
 2. Zwangere Guy
 3. Charlotte de Witte

Best Album:

 1. Zwangere Guy – BRUTAAL
 2. Lous and the Yakuza – Gore
 3. Damso – QALF

Best EP:

 1. Ashley Morgan – LETGOLETGOLETGO
 2. Charlotte de Witte – Selected
 3. Martha Da’ro – Cheap Wine & Paris

Best Song:

 1. Hamza – God Bless (ft. Damso)
 2. Lous and the Yakuza – Tout est gore
 3. Zwangere Guy – BRUTAAL (ft. Blu Samu & Yseult)

Best Remix:

 1. Tsar B – Alibi (Susobrino Remix)
 2. Róisín Murphy – Something More (Soulwax Remix)
 3. Freddie Konings – 32 Barz (ft. Purple Goonz) [Zwangere Guy Remix]

Best Producer:

 1. Charlotte de Witte
 2. Le Motel
 3. Ashley Morgan

Fresh on the Scene:

 1. David Numwami
 2. UM!
 3. ECHT!

Best Video:

 1. Eefje de Visser – “Bitterzoet” (Tobi Jonson)
 2. Angèle – “Oui ou non” (Brice VDH)
 3. blackwave. – “Bittersweet” Baby (Heleen Declercq)

Marc Meulemans Award:

 1. Zwangere Guy – BRUTAAL (TOYKYO & Sebastian Steveniers)
 2. Compact Disk Dummies – Neon Fever Dream (Athos Burez)
 3. Le Motel – Transiro (Le Motel)

Best Label:

 1. Fake Records
 2. Stroom
 3. Top Notch Belgium

Most Promising Artist:

 • MEYY
 • Smahlo
 • Tsugi

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lous and the Yakuza - "Je ne sais pas" (feat. Sfera Ebbasta)

Om de zoveel tijd is er wel een Belgische act die internationaal potten begint te breken. De laatste artiest die we aan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single STIKSTOF - "Ambras"

STIKSTOF is terug en dat zal iedereen geweten hebben. De Brusselse hiphopformatie rond Zwangere Guy, Jazz Brak en Astrofisiks brachten in 2018…
AlbumsRecensies

Frenetik - Jeu de couleurs (★★★★★): Straatpoëet wordt Brusselse kroonprins

Het gaat gigantisch snel voor David Elikya. Vorig jaar deed zijn rapalias Frenetik voor de gemiddelde hiphopfan misschien nog geen belletje rinkelen,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.