FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Steps: ‘We kiezen voor de nummers die onze fans willen horen’

Aanstaande vrijdag is het zover. Dan verschijnt met What The Future Holds het zesde album van Steps. De Britse popgroep bracht zo’n twintig jaar geleden drie albums uit, ging vervolgens uit elkaar en maakt sinds 2012 terug nieuwe muziek. Vooral in het begin scoorde het vijftal aardig wat hits en dat vooral in eigen land, maar ook in België en andere landen. In de videoclips waren telkens dansjes te zien en ook de fans leerden die van buiten, zodat er tot op de dag van vandaag zowel op het podium als in het publiek gedanst wordt.

Eerder deze week deden we een videocall met Steps en zo zagen we Claire Richards, Faye Tozer, Lisa Scott-Lee, Ian “H” Watkins en Lee Latchford Evens allemaal in hun living zitten. Die plaat, What The Future Holds, komt vrijdag uit en hebben we uitgebreid besproken. Daarnaast hadden we het ook over de begin jaren van de groep, Sia en de toekomst van Steps.

Hoe zou je aan iemand die Steps niet kent uitleggen waar de groep voor staat?

Faye: Onvervalste pop in zijn puurste vorm.

H: Met een eenhoorn in een pot vol glitter springen!

Lisa: Op een eenhoorn van een regenboog glijden om dan te landen in een pot vol glitter!

H: Van een regenboog glijden en in pot vol glitter landen om dan het “Tragedy”-dansje te doen met eenhoorns! Dat is Steps.

Faye: Eigenlijk de slaapkamer van een zevenjarig meisje. (lacht)

H: Of de kamer van een dertigjarige homo man.

(De groep lacht)

We zijn maar mensen en maken ook fouten

Het allereerste Steps-nummer werd uitgebracht in 1998. Wat waren jullie verwachtingen toen?

Lee: Eerlijk gezegd weet ik niet wat we toen verwacht hadden. We hadden heel veel zin om vanalles te doen en deden ons best. Het was voor ons allemaal een compleet nieuwe ervaring. We konden meteen naar Spanje vliegen om er de videoclip van “5, 6, 7, 8” op te nemen. We leefden in het begin echt in het moment, niet wetende wat er zou gebeuren. Wat er effectief gebeurd is, was wellicht een grote verrassing voor iedereen die erbij betrokken was. We hebben echter doorheen de jaren hard gewerkt om te geraken waar we nu zijn. Het was een rollercoaster, maar het was leuk.

Tijdens de eerste drie jaar dat Steps bestond, hebben jullie drie albums uitgebracht en traden jullie heel veel op. Hoe was het om zoveel te doen op een relatief korte tijd?

Claire: Door toen veel te doen op een korte tijd, hebben we een fundering gelegd, waar we nog steeds op verder bouwen. Nu doen we het wat rustiger aan. We werken nog steeds hard op de momenten dat het moet, maar tussendoor nemen we meer pauzes. We hoeven geen dutjes meer te doen onder de tafel in de kleedkamer. Het is uiteraard veel makkelijker om zoveel te doen als je jong bent. Ik ben de jongste van de groep en was nog maar net twintig toen alles op gang kwam.

Faye: Ik werd eenentwintig net na onze eerste release en Lee was tweeëntwintig… (wordt onderbroken)

Lisa: Op mijn eenentwintigste verjaardag kreeg ik te horen dat ik lid mocht uitmaken van Steps. Dat vergeet ik nooit!

In 2001 ging Steps uit elkaar, pas in 2012 kwam de groep terug samen en al gauw stonden jullie weer op het podium. Hoe voelde het om terug te zijn na een lange afwezigheid?

H: In het begin zaten we met gemengde gevoelens. Verschillenden onder ons hadden al een tijdje niet meer met elkaar gesproken en we zaten met meningsverschillen. Er moest van alles uitgeklaard worden en verhalen moesten ook verteld worden. We hebben daar een tv-programma van gemaakt waarin we dan ook op tournee gevolgd werden. Onze fans zaten na al die jaren nog steeds met veel vragen en hadden nood aan antwoorden. We zijn maar mensen en maken ook fouten, dat konden onze fans zien in het programma en zo legden we terug connectie met hen. Voor mij, en wellicht ook voor de anderen, was het een persoonlijke reis. Ik ben blij dat die heeft plaatsgevonden, want anders zaten we hier niet.

Lisa: Terugkomen na zo een lange tijd is eng. We wisten niet hoe onze terugkomst zou worden ontvangen of hoeveel fans we nog hadden. Dankzij het internet en sociale media konden we in die pauze wel contact houden met onze fans. Er werd ons vaak gevraagd of we terug zouden samenkomen en nieuwe muziek gingen maken of terug zouden optreden. We voelden wel dat fans ons terug wilden zien, maar we waren verbaasd door het grote enthousiasme waarmee we werden onthaald.

Wat is het grootste verschil tussen Steps van de jaren negentig en de hedendaagse Steps?

Lisa: Er zijn veel meer gelijkenissen dan verschillen. We blijven trouw aan wat Steps was in het begin en klinken nog wat gelijkaardig, maar het muzikale landschap is nu natuurlijk helemaal anders. Zo schreef Sia “What The Future Holds” voor het nieuwe album en in de jaren negentig zouden we nooit gedacht hebben dat zij dat zou doen.

Het album is een wisselwerking tussen het verleden en de toekomst

Het nieuwe album heet What The Future Holds, waarover gaat het? 

Claire: Het gaat over verschillende dingen, maar de titeltrack is een van de eerste nummers waarvan we de demo hoorden. Eén lijn daarvan sprong er voor ons allemaal uit: ‘One foot in the past and one foot in the future’. Dat vat niet alleen het album, maar ook Steps samen. We hebben ons oud materiaal, dat wat nostalgisch is, en het nieuwe materiaal. De volledige plaat draait daar een beetje rond. Nummers als “What The Future Holds” en “Under My Skin” zijn futuristisch en “Something in Your Eyes” en “Heartbreak in the City” sluiten dan weer aan bij Steps van de jaren negentig. Het album is een wisselwerking tussen het verleden en de toekomst.

H: Het album is schaamteloze popmuziek. We hebben ons nooit anders voorgedaan dan we zijn en dat doen we ook niet op What The Future Holds. Er zijn bands en bandleden die niet houden van de muziek die ze maken, maar wij houden van popmuziek! We weten exact waar Steps om draait en wat het betekent voor de fans. Wanneer we een album samenstellen, dan maken we wat de fans willen horen. Zo wordt Steps voor de fans een vorm van escapisme.

Er schreef een grote groep schrijvers mee aan het album. Zoals eerder vermeld schreef zelfs Sia een nummer, maar hoe kiezen jullie wie er meeschrijft aan het album?

Faye: We hebben veel geluk gehad met de schrijvers op ons vorige album, Tears On The Dancefloor, en van sommige van die schrijvers hebben we nu opnieuw nummers gekozen. Eigenlijk kiezen we niet specifiek voor bepaalde schrijvers. Het draait echt om het lied. Ze moeten niet alleen samen passen, maar wij moeten er ook ten volste in vertrouwen. Als “What The Future Holds” tegenviel, zou het niet op het album komen te staan, gewoon omdat Sia het had geschreven. We kiezen voor de nummers waarin we zelf vertrouwen hebben en die onze fans willen horen.

Doorheen de geschiedenis van Steps hebben jullie een hele hoop nummers gecoverd. Ook op het nieuwe album staat er met “Something in Your Eyes” een cover. Hoe kiezen jullie welke liedjes jullie willen coveren? 

Lee: Op het moment dat we het album samenstellen, liggen er een hele hoop nummers op de tafel. We luisteren ernaar en eigenlijk maakt het niet uit of het een cover is. Het gaat erover welke nummers samen passen. Soms weten we niet eens dat we naar een uitgebracht nummer luisteren in de plaats van een demo. (lacht) Sommige nummers herkennen we niet, maar bijvoorbeeld “Tragedy” van Bee Gees herkenden we natuurlijk wel meteen. Als het lied bij Steps past, komt het lied op een album. Of het nu een cover is of niet.

Is er een nummer dat er voor jullie uitspringt?

Lisa: Ik denk dat ik voor ons allemaal spreek als ik zeg dat “What The Future Holds” een van onze favorieten is en daarom hebben we het ook als titeltrack en eerste single gekozen. Het is een zeer dansbaar en leuk popnummer dat tekstueel echt goed bij Steps past. Daarnaast ben ik ook grote Sia-fan en ben ik gewoon super blij dat er een lied van haar op ons album staat! “Under My Skin” was ook echt liefde op het eerste gezicht. Toen ik het hoorde, wou ik het gewoon op repeat zetten en ik kon niet wachten om het zelf op te nemen. Het is een goeie ballade en tekstueel is het een volwassen nummer. Ik geniet er echt van.

Volgend jaar gaan jullie opnieuw op tournee in het Verenigd Koninkrijk, maar is er niet een soort van drang om in de rest van Europa of de VS te spelen?

Claire: Eigenlijk zouden we graag overal spelen. We houden ervan om onze show te brengen voor een publiek en onderweg te zijn. Het zou fantastisch zijn om eens een reeks optredens buiten het VK te doen en zeker in Europa. We zouden graag terugkeren naar België aangezien we daar vroeger veel tijd hebben doorgebracht.

Lisa: In de jaren negentig waren we er bijna elke week!

Faye: Tien Om Te Zien! (met een Brits accent)

H: ‘Jop-ai’, Joepie. We hebben de kersteditie van Joepie gedaan.

Faye: België heeft ons altijd heel graag zien komen, dus het land en de fans hebben een speciale plaats in ons hart!

Wat heeft de toekomst in petto? Zijn er dingen die jullie echt nog willen bereiken met Steps? 

Faye: Dit jaar was uiteraard niet gemakkelijk, dus nu willen we gewoon eerst terug het podium op kunnen. In arena’s onze muziek brengen, want dat is hetgeen dat we het liefst doen.

H: Het zou geweldig zijn om op nummer één te eindigen met What The Future Holds.

Claire: Ik denk dat het geweldig is om na al die tijd nog steeds aanwezig te zijn en onze grenzen te verleggen, zodat we wat duurzaamheid hebben.

(stilte)

Claire: Dat klinkt gevoelig, hé?

Lee: Het zou geweldig zijn als het album het goed doet en we terug kunnen optreden. En daarna? ‘Who knows what the future holds?’ (knipoogt)

Claire: Binnen een paar jaar is het trouwens de vijfentwintigste verjaardag van Steps, dus dat is het volgende waar we naar uitkijken. We weten nog niet wat we gaan doen, maar we willen zeker iets plannen voor die speciale gelegenheid.

Lisa: Ik zou graag een wereldtournee doen. We hebben wel bijna overal gespeeld, maar een officiële wereldtournee hebben we nooit gedaan. Als we dat doen, kunnen we in België beginnen!

What The Future Holds verschijnt aanstaande vrijdag, op 27 november.

Facebook Instagram 

903 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Steps - What The Future Holds (★★): Op de grens tussen platte pop en Steps

‘It’s time to begin / now count it in / 5-6-7-8′ is het begin van een dansbaar en vrolijk deuntje dat ondertussen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Steps - "What The Future Holds"

Steps is een Britse popgroep die eind jaren 90 vooral in het thuisland op veel populariteit kon rekenen, maar ook in België…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Claire Richards - "On My Own"

Een solo carrière van Claire Richards was nu wel the last thing on our mind (sorry voor de woordspeling). Rond de vorige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.