AlbumsRecensies

James Walker – Great Deceiver (★★★★): Nummers die je aan je ex doen denken

Drie jaar na de release van zijn eerste album is James Walker terug met nieuw materiaal. De singer-songwriter is geboren en getogen in Londen, maar ondertussen heeft hij zijn intrek genomen in Antwerpen. In 2017 debuteerde hij met English Bones, een album dat het internationaal best goed deed. De druk om terug te keren met iets wat nog beter is, was dus groot. Met het nieuwe Great Deceiver hoopt hij terug te komen met een beter gepolijst, meer verfijnd geluid.

Samenwerken met andere artiesten op dit album was voor Walker heel belangrijk. Dit deed hij met onder andere Richard Walters (wiens muziek te horen was in series als Grey’s Anatomy en CSI), Judy Blank en nog vele anderen. De bedoeling van het album is om de luisteraar mee te nemen op een emotionele reis. Het zijn persoonlijke liedjes met intieme teksten, maar Walker hoopt dat ze toch voor iedereen enigszins herkenbaar zijn.

Het album begint met “The Conversation”. Dat is meteen ook een van onze favorieten. Het is een krachtig popnummer met een melodie die interessant blijft. Het album opent met dit lied op dramatische wijze en dat lijkt ook de rode draad te zijn. “Albion” en “Sane” zijn dan weer helemaal anders, maar de dramatische melodie met een hevige bas blijft terugkomen. Ook “Deathdream” klinkt goed, al denken we dat het hier misschien wel iets simpeler kon. De producer heeft goed werk geleverd, maar we zijn niet zeker of het allemaal nodig was. Een volledig akoestische versie van dit lied zou even goed of misschien zelfs beter zijn.

Aan het einde van de plaat komen we “Wild World” en “The Great Deceiver” tegen. In “Wild World” zingt James samen met Judy Blank, een rijzende ster in Nederland. Ze stond al eerder in de Ziggo Dome en weet dus waar ze mee bezig is. Het is een duo dat werkt. Hun stemmen wisselen elkaar mooi af en ze zorgen samen voor een mooi geheel. Het nummer klinkt best intimiderend, met zinnen als ‘I’ve seen the wild world, honey / It’s not by your side, maar dat is dan ook weer het mooie eraan. Afsluiter en titelsong “The Great Deceiver” gaat over het harde leven als artiest; over de angst dat niemand ooit zijn kunst zou appreciëren en dat het eigenlijk allemaal waardeloos is, om precies te zijn. Met de allerlaatste zin, ‘Hell, I swear I just can’t live this way’, sluit hij het geheel af zoals het begon: op dramatische wijze.

Great Deceiver klinkt over het algemeen dus best goed. Het doet een beetje denken aan albums al Ascension van Sufjan Stevens of The House van Porches. Als het van ons afhangt moet James Walker dus niet langer bang zijn. Zijn droevige nummers zijn aangenaam om te beluisteren, en we zijn er zeker van dat ze voor veel mensen als een passende soundtrack voor een huilbui zullen dienen. Soms mocht het misschien wat minder, maar er is niets dat een akoestische versie niet kan oplossen!

James Walker heeft plannen om komende lente en herfst verschillende concerten te geven in ons land. Concrete data zullen nog volgen en zullen te vinden zijn op zijn Instagram.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Natalie Jane - "seeing you with other girls"

Natalie Jane wist al heel wat te bereiken in haar korte carrière, ook al is ze slechts achttien jaar. Ze deed mee…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single OSKI - "Insecure"

De eerste stenen legde hij tijdens zijn The Voice Kids-deelname in 2015, maar intussen is zijn weg als professionele artiest geplaveid. OSKI,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Seafret - "Wonderland"

Melancholische duo’s zijn niet meer weg te denken uit de indiewereld, denk maar aan Champs, (de vroegere) Portland en MGMT. De Britse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.